Simona Halep împlineșete astăzi frumoasa vârstă de 28 de ani. Campioana noastră se pare că își va petrece ziua de naștere alături de cei dragi. Sportiva, de-a lungul anilor, a luptat mult pentru a ajunge pe podium și a făcut sacrificii uriașe.
Dincolo de ambiția Simonei și de sclipirea observată de primul antrenor, nimic din reușitele la care asistăm azi nu ar fi fost posibil dacă familia Simonei, formată dintr-o mamă casnică și un tată inginer, nu investea toți banii și energia într-un vis. Care se putea materializa sau nu, aruncând în neant economiile de-o viață. Fără a avea suport din alte părți, Stere Halep, tatăl Simonei, a investit toți banii și toată energia în pasiunea fiicei sale. Însă tenisul este un sport atât de costisitor, încât, în ciuda faptului că Stere a vândut mica fabrică de lactate pe care o deținea, singurul venit consistent al familiei, nu a putut acoperi costurile cerute de sportul alb: echipament, deplasări, antrenori și multe altele.
Tatăl și mama Simonei au început să facă credite la bancă pentru a-și putea susține în continuare fiica, ce făcea progrese văzând cu ochii. Talentul fetei nu a trecut neobservat astfel că, atunci când familia ajunsese la fundul sacului, a apărut un ajutor nesperat. Simona Halep a povestit pentru Adevărul momentul de cotitură: „Este, într-adevăr, o perioadă când te-ntrebi: te duci mai departe? E un risc foarte mare, trebuie să ai o nebunie, cum a avut-o tatăl meu, pentru că e o nebunie să investeşti tot şi să nu ştii sigur că va ieşi copilul tău jucător de tenis sau de orice alt sport. A fost o nebunie-n familia mea, o dorinţă enormă pentru a mă realiza eu ca sportiv. Am avut noroc că, la 16 ani, am avut sponsor de la Constanţa, domnul Corneliu Idu, care m-a ajutat doi ani cu tot, mi-a plătit tot. M-a ajutat mult la momentul acela. Este foarte greu, sunt costuri foarte mari, îţi trebuie o situaţie financiară destul de bună ca să poţi să faci tenis, e un sport scump. Dar cu multă încredere şi puţină nebunie, cum am mai spus, se poate şi din situaţii mai puţin bune financiar să ajungi sus.
Susținută de familie și având o ambiție ieșită din comun de a reuși, la 17 ani Simona a înregistrat un succes fabulos, câștigând Trofeul Roland Garros la juniori.
UN SACRIFICIU URIAȘ
Simona a făcut gestul care avea să facă înconjurul presei internaționale: operația de micșorare de sâni. În vreme ce alte femei dau mii de euro pentru a avea un decolteu mai generos, sportiva punea pe locul doi femeia din ea pentru a deveni mai agilă pe terenul de tenis. În cadrul unui interviu la TVR 1, Simona a făcut una dintre rarele mărturisiri pe marginea acestei decizii luate la 17 ani: „Mi s-a blocat spatele și nu știam ce să fac! Am fost la doctorul Irimia, din Germania, cel care mă tratează și acum. El mi-a zis că problema e din față, nu de la spate. M-a sfătuit să-mi micșorez sânii. Eu am vrut să o fac pe loc, dar m-am temut și am amânat intervenția șase-șapte luni. Am avut nevoie și de semnăturile părinților. M-am temut, din cauză că era prima operație pe care o sufeream! Mi-era frică și de anestezia totală. Dar a ieșit bine. Toate aceste eforturi colo- sale au meritat cu vârf și îndesat, căpătând un sens nesperat în 2017, când Simona, avându-l alături pe antrenorul Darren Cahill, a devenit numărul 1 mondial, bifând o premieră absolută în tenisul românesc feminin.
În 2018, sportiva câștigă Roland Garros și iată-ne acum sărbătorind victoria sa de la Wimbledon, obținută în nicio oră de luptă împotriva celei mai puternice jucătoare de tenis din lume, Serena Williams. Până aici, Simona a ratat copilăria clasică, petrecută din joc în joc, ieșirile la suc cu prietenii, nopțile în cluburi, povești de dragoste, ore petrecute cu prietenele. A pariat pe un vis și a câștigat.