Alexandru Comerzan, câștigătorul de la Chefi la cuțite, și-a ales la 14 ani meseria de bucătar, iar munca lui a fost încununată, acum, cu titlul de cel mai bun bucătar. Cine este Alexandru Comerzan, marele câștigător al premiului de 30.000 de euro? Aflați totul chiar de la el, într-un interviu încărcat de emoții, pe care ni l-a acordat imediat după finalul emisiunii.
De ce crezi că ai câștigat finala „Chefi la cuțite? Ce au avut în plus preparatele tale?
Nu știu sincer ce au avut în plus, sper doar că am câștigat pentru că am fost mai bun și preparatele mele au fost pe gustul juraților.
Ce ai simțit când ți-ai auzit numele?
E un moment pe care nu îl pot descrie în cuvinte, o euforie de neegalat, cel mai frumos moment din tot parcursul meu la „Chefi la cuțite. Echipa mov nu a avut un „război ușor, dar iată că am învins!
Cum ți-ai făcut strategia în momentul în care ai ales colegii care ți-au fost alături la gătit în finală?
Nu m-am gândit la o strategie anume. Mi-am ales oamenii care am crezut cel mai mult că mă pot ajuta, că pot lucra cel mai bine alături de mine. Sincer să fiu, l-am ales pe Dani Budai pentru că eu cred că, în echipa albastră, a fost unul dintre cei care au muncit și au suferit cel mai mult, iar restul alegerilor au venit de la sine.
Ai avut alături în finală un alt Cuțit de aur, Alex Popa, și un ambițios, Bobby, care a reușit ca, după trei încercări eșuate, să ajungă până în cel mai important moment al competiției – lupta finală. Ai simțit că ai vreun avantaj împotriva lor?
Alex Popa este un bucătar foarte bun, într-adevăr. El a luat cele mai multe puncte în probele individuale, iar el și Andrei Flueraru, din punctul meu de vedere, s-au ridicat la un alt nivel în sezonul 7. Prezența lui Bobby, în finală, a fost o surpriză și mă bucur enorm pentru el, dar, sincer, mă așteptam ca în ultima luptă să-l am mai degrabă ca adversar pe Nașa, Andrei Flueraru, din echipa albastră. Nu simt că în finală am avut vreun avantaj, pentru că, așa cum am zis, parcursul echipei mov nu a fost unul deloc ușor. De multe ori când am crezut că vom câștiga, că avem farfurii foarte bune, nu s-a întâmplat. Totul a depins de gustul juraților.
Ai legat prietenii în acest concurs?
Da, sigur că am legat prietenii. Am organizat un eveniment culinar după finală, alături de celelalte două Cuțite de aur din acest sezon – Ernesto Dosman și Alexandru Popa. Cel de care m-am apropiat cel mai tare a fost Daniel Andrieș, din echipa mov, un bucătar extraordinar cu care mă consider mai mult decât prieten. Am cunoscut persoane fantastice la „Chefi la cuțite.
Ce vei face cu premiul?
Cred că voi pleca în Japonia, acesta este visul meu.
Ce a însemnat experiența „Chefi la cuțite pentru tine? Ce ai învățat?
Am învățat este că este bine să fii rezervat, pentru că nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Personal, am căpătat mai multă încredere în forța și capacitatea mea.
Echipa mov a suferit multe înfrângeri, ba chiar a luptat doar în 3 oameni încă de la jumătatea sezonului. Nu te-au copleșit emoțiile știind că sunteți în inferioritate numerică?
Normal că pici cu moralul când ești într-o situație de acest gen. Dar acesta este concursul și nu poți decât să îți joci cartea. Cred că am avut și mult noroc, pentru că, în ciuda faptului că am rămas în trei, noi ca echipă ne-am montat. Mai ales Dani, alături de el am tras mereu să mergem împreună mai departe, cred că acesta a fost avantajul meu. Pentru că de multe ori am simțit că vreau să îmi scot șorțul și să plec acasă, atât de mare este presiunea în acest concurs.
Cum a fost să lucrezi alături de chef Cătălin Scărlătescu?
La început, a fost mai greu, pentru că a trebuit să mă adaptez la stilul lui, care este puțin diferit de al meu. Dar îl apreciez foarte mult. Mie îmi place să lucrez mai în liniște și să am totul sub control, dar îmi dau seama de regulile concursului și de presiunea resimțită aici. Chef Cătălin Scărlătescu este un om senzațional.
Spuneai că te-ai înscris în concurs la insistențele soției, care și-a dorit foarte mult să te vadă la „Chefi la cuțite. De ce îți era teamă să participi?
Nu îmi era teamă să particip, dar nu cred că am acordat destul credit, la început, acestei experiențe. Dar după ce s-a terminat show-ul, am venit la mine în restaurant, unde lucrez, și le-am zis tuturor băieților din bucătărie că trebuie să încerce pe pielea lor această experiență. De pe canapea, din fața televizorului, nu îți poți da seama de emoții, de presiunea resimțită în platou, acolo totul se trăiește la intensitate maximă.
Ce urmează pentru chef Alexandru Comerzan?
Sper să fiu un exemplu pentru bucătarii din Republica Moldova și să aibă cât mai mulți dorința de a alege acest drum!
Cum ai ajuns să lucrezi ca bucătar?
Când am ajuns în Italia, la vârsta de 14 ani, părinții m-au pus să îmi aleg o meserie. În acel moment, am văzut la TV un bucătar și m-a fascinat. Am vorbit cu mama mea și am hotărât atunci să aleg acest drum.
Care a fost prima mâncare pe care ai făcut-o într-un restaurant?
Risotto, este și dish-ul meu preferat. Îmi place și să îl gătesc, și să îl mănânc.
Ce preparate gătești acasă, în familie, într-o duminică relaxantă?
Sincer să fiu, nu prea gătesc când sunt acasă. O rog, de cele mai multe ori, pe soția mea. Dish-ul meu preferat, dacă pot să îi spun așa, sunt cartofii prăjiți cu murături! (râde)
Care au fost cele mai mari reușite în bucătărie, dar și eșecuri?
Cred că cea mai mare reușită va fi momentul în care voi obține o stea Michelin. Știu că este un vis mare, dar voi trăi cu această speranță.
Ce nu ai găti niciodată?
Am fobie de șerpi, dar cred că, până la urmă, i-aș găti și pe aceia.
Cum arată un meniu de Crăciun în familia Comerzan? Care sunt preparatele care nu lipsesc de pe masa voastră, de Sărbători?
Îmi plac foarte mult răcitura și salata rusească. Eu sunt un om al tradiției și îmi place să am pe masa de Crăciun savoarea preparatelor autentice.
FOTO: PR, Facebook