Povestea celor mai frumoase tiare purtate de cele mai cunoscute regine şi prinţese

.

Dintre toate bijuterii­le deținute de Casele Regale, tiarele sunt cele care au fascinat dintotdeauna, prin strălucirea și statutul pe care îl oferă. Din metale prețioase și împodobite cu dia­mante, perle sau alte pietre scumpe, fieca­re dintre aceste biju­terii ascunde povești ce merită aflate.

 


Fiecare femeie s-a visat măcar o dată în viață prințesă sau regină atunci când a fost mică, iar din scenariu nu lipsea niciodată o diademă strălucitoare, așezată frumos pe cap. Simboluri ale puterii și gloriei, bogăției și apartenenței la o clasă socială deosebită, tiarele au făcut istorie. Una din­tre cele mai frumoase diademe este Key Tiara, purtată de Prințesa Margareta. Această superbă bijuterie din platină îm­podobită cu diamante a aparținut odată Marii Ducese Victoria Feodorovna, sora Reginei Maria a României, fiindu-i oferi­tă de către al doilea soț, Marele Duce Kirill Vladimirovici al Rusiei. După revoluția care a izbucnit în Rusia, Ducesa Victoria a fost nevoită să-și vândă bijuteri­ile, printre care și această tiară, inspirată de tradiția grecească, pe care sora ei, Re­gina Maria, a cumpărat-o pentru a i-o dărui Prințesei Elena a Greciei, viitoarea Regină-mamă Elena, în ziua nunții cu Regele Carol al II-lea al României. Diadema a fost transmisă apoi Prințesei Ana de Bourbon-Parma, viitoarea Regi­nă a României, cu ocazia casătoriei sale cu Regele Mihai I, pe 10 iulie 1948. Acum, cea care o poartă la evenimen-tele oficiale este Prințesa Moștenitoare Margareta.


 

DIADEMELE CASEI REGALE BRITANICE

Una dintre cele mai celebre tiare regale este „Cambridge Lovers Knot, cea pe care Prințesa Diana o îndrăgea cel mai mult și care i-a fost oferită de către Regina Elisabeta a II-a cu ocazia căsătoriei ei cu Prințul Charles, în 1981. Diadema cu perle și diamante are o poveste foarte inte­resantă, fiind realizată de Gerrard, bijuti­erul Casei Regale, în 1914, la cererea Re­ginei Maria, după tiara „Gothic Revival, pe care o avea bunica acesteia, Prințesa Augusta de Hesse, Ducesa de Cambridge, de unde și numele tiarei. „Cambridge Lovers Knot, așa cum a fost ea confecționată, este formată din 19 arcade bătute cu diamante și 38 de perle în formă de picătură, dintre care 19 atârnă ca pan­dantive pe fiecare arcadă, în timp ce 19 stau în poziție verticală, fiind detașabile. Atunci când Regina Maria a murit, „Cambridge Lovers Knot i-a fost lăsată prin testament nepoatei sale, Regina Eli­sabeta a II-a, care a purtat-o mult timp. În 1981, Regina i-a împrumutat-o Prințesei Diana pentru a o purta în ziua nunții ei cu Prințul Charles, însă Lady Di a ales „The Spencer Tiara, care a aparținut familiei sale. Cu toate acestea, Prințesa Inimilor a iubit extrem de mult tiara „Cambridge  Lovers Knot, pe care a purtat-o cu oca­zia diverselor evenimente oficiale. După moartea sa, tiara nu a mai fost văzută până în decembrie 2015, când Kate Middleton a purtat-o la recepția anuală organizată de Regina Elizabeta a II-a.


 

Tiara „Girls of Great Britain and Ire­land, o altă diademă celebră și una din­tre favoritele Reginei Elisabeta a II-a, a fost unul dintre multele cadouri primite de către Regina Maria atunci când s-a că­sătorit cu Regele George al V-lea, în 1893. Aceasta a fost comandată de către Asociația femeilor și fetelor din Marea Britanie și Irlanda, iar în varianta sa origi­nală, tiara avea și perle, care au fost elimi­nate în 1914 și mutate pe „Cambridge Lovers Knot, în locul lor fiind montate diamante preluate de pe „Surrey Fringe Tiara, tot un dar de nuntă, dar care nu a mai fost văzută niciodată de atunci. În 1947, Regina Maria a dăruit, la rândul ei, tiara nepoatei sale Elisabeta a II-a, cu pri­lejul căsătoriei sale cu Ducele de Edin-burgh, aceasta numind-o „Grannys tia­ra. O altă diademă favorită a Reginei este „The Grand Duchess Vladimir Tia­ra, care a aparținut Marii Ducese Maria Pavlovna a Rusiei. Aceasta a fost confecționată în 1874 de Bolin, bijutierul Casei Regale suedeze, și este formată din 15 cercuri mari bătute cu diamante, de care atârnă fie pandantive din perle, fie smaralde. Tiara a ajuns în custodia Casei Regale Britanice după ce un membru al Serviciului Secret de Informații brita-nic a găsit-o ascunsă în bolta Vladimirs Place, în 1918, după ce Ducesa a fugit în timpul revoluției ruse.


 

Tiara purtată de Ducesa de Cambridge la nunta cu prințul William are însă o istorie la fel de frumoasă. „The Cartier Halo Tiara a fost confecționată de celebra casă Cartier în 1936 și oferită în dar de către Regele George al IV-lea soției sale, Regina Elisabeta, cu numai trei săptămâni înainte de urcarea lui pe tron. Tiara a fost dăruită apoi de către Regina-Mamă fiicei sale, Regina Elisabe­ta a II-a a Marii Britanii, cu ocazia împli­nirii vârstei de 18 ani. Regina nu a fost foarte atașată de ea, astfel că i-a împrumu­tat-o surorii sale, Prințesa Margareta, care a purtat-o până când Regina-Mamă i-a oferit tiara „Lotus Flower, o altă diade­mă purtată frecvent de Ducesa de Cambridge.


 

ADINA VÎLCEA
Foto CASA REGALĂ A ROMÂNIEI, HEPTA, NORTHFOTO