Supa-cremă de linte roşie este deosebit de gustoasă şi a ajuns un preparat foarte popular şi în România. Este uşor de gatit, poate fi consumată în post, dar şi în general, pentru vegetarieni, mai cu seamă că este un aliment bogat în vitamine şi minerale, precum vitamina B1, acid folic (vitamina B9), potasiu şi fier.
Lintea roşie este
un aliment recomandat în post pentru că este o sursă excelentă de fibre, bogată
în proteine şi fier, în vitaminele din grupul B – vitamina B6, acid pantotenic
(vitamina B5), tiamina (vitamina B1) şi mai ales vitamina B9, cunoscută ca acid
folic, pe care corpul o foloseşte pentru a-ţi oferi energie.
Lintea roşie este
cea mai dulce, iar supa cremă de linte are un gust similar celei de fasole.
Ingrediente pentru
supa cremă de linte roşie
1 cană de linte roşie
2 cepe
3 căţei de usturoi
1 morcov
rădăcină de ţelină
şi rădăcină de pătrunjel
sare după gust
boia dulce sau iute
după gust
3 linguri ulei de
măsline
piper alb
2 litri de apă
Preparare supa-cremă
de linte roşie
Lintea se spală
bine şi se lasă la înmuiat în apă pentru 1-2 ore. Între timp, ceapa, usturoiul,
albiturile şi morcovul se toacă marunt şi se călesc la foc mic, până se
înmoaie. Atenţie, să nu le ardeţi pentru că vor deveni amărui, mai ales
usturoiul. Pentru a fi sigure că se înăbuşă ca la carte, adăugaţi şi puţină apă
la călit. Ulterior, adăugaţi lintea scursă de apă, pe care aţi avut-o la
înmuiat şi adaugaţi şi cei doi litri de apă.
Fierbeţi totul timp
de 25 minute. Puteţi gusta lintea, între timp, aşa încât să verificaţi dacă
este fiartă bine. Spre deosebire de fasole, lintea fierbe foarte repede!
Când totul este
gata, transformaţi supa într-o cremă cu ajutorul unui blender. Dacă vi se pare
foarte groasă, mai completaţi cu apă. Potriviţi de sare, boia, piper după gust.
Se serveşte cu crutoane!
sursa foto: sanovita.ro