(P) S-a găsit plastic în stomacul peștilor de la supermarket. Avem nevoie și de alte motive să folosim mai puțin plastic?

 Sava Elisabeta
.

Are loc un fenomen cu adevărat alarmant! Descoperirea plasticului în stomacul animalelor marine nu mai este de mult un eveniment excepțional și în prezent, cercetătorii confirmă existența plasticului chiar și în cele mai izolate zone ale globului. Nu mai există loc de pe Terra unde să nu existe plastic, iar adevărul acestei afirmații reiese din studiile științifice.

Începând cu anii ‘80 și până în ziua de astăzi omenirea a produs nu mai puțin de 8.4 miliarde de tone de plastic. Iar ele sunt acum pur și simplu pretutindeni deoarece s-a găsit plastic și în stomacul animalelor marine care trăiesc la adâncimi de aproape 11 kilometri.

De ce consumă peștii plastic?

Răspunsul la întrebarea de ce mănâncă peștii plastic este cum nu se poate mai simplu: pentru că există în abundență în mediul lor de viață! Cercetătorii au descoperit faptul că pentru pești plasticul elimină un miros asemănător cu ceea ce consumă ei ca să se hrănească și asta îl face apetisant pentru viața marină. Până nu de mult, oamenii de știință considerau că peștii mănâncă plastic deoarece îl înghit în mod accidental. Dar acum au descoperit că acest material elimină în apă un miros specific din cauza bacteriilor și alegelor care se depun pe suprafața lui și devine astfel un aliment artificial și dăunător, extrem de atrăgător pentru pești.

Având plastic pretutindeni, peștii nu consideră necesar să mai caute tradiționala hrană organică, deoarece, comparând proprietățile ei cu plasticul din apă, oricum nu pot face diferența și atunci aleg calea mai practică.

Ce se întâmplă atunci când peștii consumă plastic?

În ocean plasticul se dezintegrează în particule și microparticule care pentru pești seamănă cu planctonul. Iar prin consumul său regulat, plasticul se acumulează în sistemul digestiv al peștelui până când la un moment dat acesta nu se mai poate hrăni corespunzător cu substanțe organice hrănitoare și moare. Iar când animalele marine mănâncă plastic, atunci e clar că el va ajunge în organismul tuturor ființelor vii.

Consumând pești în a căror carne există plastic, omul se expune la riscuri extreme pentru sistemul său digestiv. Neputând fi digerat, plasticul din corp se acumulează la nivelul sistemului digestiv provocând în final decesul consumatorului.

De unde provine plasticul care poluează planeta?

O cantitate industrială de deșeuri din plastic provin din industria alimentară. Plasticul este folosit sub formă de pet-uri sau pungi pentru ambalarea diferitelor alimente. Dacă ne gândim de exemplu la persoanele care consumă apă îmbuteliată, realizăm că plasticul este un deșeu pentru care oamenii se fac vinovați pur și simplu dintr-un moft.

În medie, o familie care consumă apă îmbuteliată în mod regulat, aruncă aproximativ 1500 de sticle de plastic pe an. Și acest lucru se întâmplă doar pentru că aceste persoane nu beau apa potabilă de la robinet pe care ar putea să o filtreze și să-i crească calitatea mai mult decât cea din comerț cu ajutorul unui filtru performant.

În ce alte moduri afectează deșeurile de plastic planeta?

Deșeurile din plastic nu poluează doar apele mărilor și oceanelor, ci și pământul. Să scăpăm de deșeurile din plastic arzându-le! ar putea fi soluția cuiva care nu ia în calcul reacțiile chimice care au loc atunci când plasticul este aruncat în foc. Prin arderea plasticul se degajă în atmosferă chimicale extrem de periculoase, cu potențial cancerigen precum acid hidrocloric, dioxid de sulf, dioxină și furan, dar și metale grele. De aceea, singurul mod în care putem scăpa definitiv de efectele negative ale plasticului este să nu-l mai folosim și nici să-l mai producem.

Cum putem să eliminăm deșeurile din plastic?

Cât timp există consumatori, plasticul va continua să fie produs. De aceea, singura metodă viabilă de a ne proteja pe noi și mediul înconjurător de efectele plasticului este să refuzăm a-l mai folosi. Și putem începe de la apă!

Apa de la robinet nu numai că este potabilă, dar prin utilizarea unui filtru BRITA o putem face infinit mai bună din punct de vedere al calității decât apa îmbuteliată. BRITA este o companie germană cu o experiență mai mare de 50 de ani în cercetarea și dezvoltarea de tehnologii performante de filtrare a apei.

Filtrul Maxtra+, un produs al companiei BRITA, este ușor de folosit și oferă apă fără impurități cu un gust și un miros îmbunătățit prin reducerea concentrației de clor, calcar și alte impurități.

Prin fitrarea apei toate acele sticle care ar fi ajuns în apă sau pe pământ, sau ar fi fost arse poluând atmosfera și contribuind masiv la încălzirea globală, pur și simplu nu mai sunt necesare. Și dacă doar o singură familie aruncă aproximativ 1500 de sticle anual, să ne gândim puțin la ce impact are această acțiune amplificată de numărul de familii dintr-un oraș, dintr-o țară și apoi, de pe tot globul.

Ce s-ar întâmpla dacă s-ar interzice plasticul în industria alimentară?

Dacă peste noapte în industria alimentară de la nivel global s-ar interzice plasticul, omenirea s-ar bucura de o mulțime de avantaje. Pe de-o parte ar crește calitatea hranei pe care o mâncăm și a aerului pe care îl respirăm. Am avea mult mai puțină bătaie de cap cu reciclarea deoarece deșeurile organice sunt biodegradabile, iar cele din metal se recilează mai eficient decât plasticul. Am trăi cu siguranță într-un mediu mai curat și am putea spera la un viitor mai bun pentru noi și generațiile care urmează.

Pe de altă parte, plasticul ar fi un material căruia i-am duce lipsa la început, imediat după punerea în aplicare a unei astfel de legi, mai ales când vine vorba de ambalaje. Dar ne-am putea adapta cu ușurință dacă ar exista voința necesară! Probabil că nu am mai ieși din casă la cumpărături fără o sacoșă din bumbac în care să cărăm alimentele. Iar când vine vorba de apă filtrată nu numai că ne-am bucura știind că salvăm mediul, dar am profita și de drumurile mai rare la supermarket, sau banii economisiți pe o băutură vitală, pe care oricum o aveam din plin la un preț extrem de rezonabil, direct acasă!

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton