La 89 de ani, neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei. Și-a dedicat toată viața medicinei și a salvat mii de vieți, însă acum neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei. E dureros să vezi că o asemenea somitate, omul care a fost inclus pe lista celor 500 de genii ale secolului XX, trăiește acum în asemenea condiții doar pentru că și-a închinat viața unei profesii nobile. Iată ce dezvăluie reputatul chirurg!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
La 89 de ani, neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei. Neurochirurgul Leon Dănăilă nu doar că și-a închinat întreaga viață medicinei, ci a și sacrificat tot ce avea din pasiune pentru profesia pe care a îmbrățișat-o. Azi, la 89 de ani, reputatul neurochirurg nu mai are nimic! Și-a vândut casa pentru a-și finanța cercetările și locuiește singur de peste un deceniu în locuința unde i s-a permis să rămână până la finele vieții.
La 89 de ani, neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei
Reputatul neurochirurg Leon Dănăilă, membru al Academiei Române, profesor al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, cercetător cu 18 brevete de inventator și autor a 61 de cărți și tratate de neurochirurgie, trăiește azi la limita subzistenței, uitat de toată lumea, în casa pe care și-a vândut-o pentru a-și finanța munca de cercetare. Medicul vorbește cu amărăciune despre momentele grele prin care trece.
Citește și: Indemnizația de creștere a copiilor în 2023:Ce schimbări apar de la 1 ianuarie
„Nu îmi trebuie avere, când te naşti sărac, sărac mori. Azi mă simt ca un boschetar, nu-ţi dă nimeni nicio atenţie, asta e realitatea. Am rămas sărac, am vândut totul şi acest apartament e vândut. N-am nicio avere, n-am nimic. Toate astea pentru oameni. Imi place să fac bine oamenilor pentru că vin dintr-un mediu inferior şi am văzut cât de greu este, viaţa e scumpă, o singură dată o trăieşti.
Nu vreau să fac avere, n-am făcut avere din suferinţa oamenilor. Apartamentul acesta e vândut, dar cu condiţia să pot sta aici până mor. Eu sunt mulţumit în situaţia în care mă aflu, e foarte greu cu singurătatea, că sunt singur de 12 ani, mai greu cu mâncarea. Noroc că sunt magazinele astea, că mai găseşti fasole bătută, salată orientală, eu cu astea mă ţin. Nu mă pricep să fac mâncare, nici n-am timp. Mai bine scriu„, a mărturisit reputatul neurochirurg într-un interviu pentru Trimitas TV.
Peste 40.000 de operații și 61 de cărți publicate
Neurochirurgul Leon Dănăilă este o somitate, dar, din nefericire, nu e primul caz în care nu știm să ne apreciem valorile… Reputatul medic profesează de mai bine de 6 decenii, iar numărul celor care îi datorează viața trece de 40.000. Puțini știu că neurochirurgul a redus mortalitatea în cazurile de neurinoame de acustic de la 51% la 4%, iar asta se întâmpla în 1981, când în Români nimeni nu mai folosise microscopul operator. Leon Dănăilă a fost inclus, de altfel, și în topul celor 500 de genii ale secolului 20. De asemenea, acesta deține și un record mondial impresionant – peste 27.000 de intervenții chirurgicale pe creier.
„Am făcut peste 40 de mii de operații, am publicat 61 de cărți. Am iubit oamenii, tot ce am făcut, am făcut pentru oameni, pentru mine viața înseamnă oamenii. Am învățat că tot politicul se află pe primul loc, totuși noi suntem egali și contribuim la progresul României, care va fi continu. Dacă cineva vrea să fie cunoscut după ce moare, trebuie să facă ceva care merită să fie scris, sau ceva care merită să fie citit. După cum a spus Dostoievski, cartea este cel mai solid monument, chiar dacă este făcut din hârtie’, a spus Leon Dănăilă la Gala Premiilor Capital.