Nancy Reagan – Doamna în roşu de la Casa Albă

.

Nancy Reagan, cea considerată aristocrata Primelor Doamne și eroina celei mai mari iubiri din istoria președințiilor americane, s-a stins, la 94 de ani.

 


Anne Frances Robbins a văzut lumina zilei la maternitatea Sloane Hospital for Women din New York pe 6 iulie 1921, fiind fiica lui Kenneth Seymour Robbins, un vânzător de mașini provenind din-tr-o familie scăpătată, și a actriței de radio Edith Prescott Luckett. Alintată de la naștere Nancy, micuța a stat la New York până la doi ani, când părinții ei au hotărât să se separe. Șapte ani mai târziu, după divorțul părinților, a rămas la o mătușă și la un unchi în Maryland, în timp ce mama ei colinda întreaga țară în căuta­rea de slujbe. Cea mai mare bucurie a lui Nancy era când mama ei prindea câte un job la New York, iar ea putea călători cu trenul să o viziteze. Când mama ei s-a recăsătorit cu un chirurg renumit, la Chicago, Nancy a luat numele de fami­lie al tatălui său vitreg. Ca Nancy Davis, viitoarea Primă Doamnă a devenit actriță și a jucat în 11 filme (ultimul e „Aterizare forțată, în 1958).


 

IDILA CUPLULUI FĂRĂ VICII

Fiind o femeie frumoasă, era dorită de diverși actori la Hollywood, printre care Clark Gable. Tot în Cetatea Filmului și-a cunoscut și viitorul soț, pe Ronald Reagan, care pe atunci era liderul sindical al actorilor (președinte la Screen Actors Guild). Pe 15 noiembrie 1949, Nancy s-a trezit pe lista neagră de la Hollywood și l-a rugat pe Ronnie să o ajute. Acesta a liniștit-o, era doar o confuzie provocată de coincidența de nume cu altă actriță, și a invitat-o la masă. Nancy s-a lasă curtată vreme de trei ani, fiindcă Reagan nu se grăbea să o ceară în căsătorie (divorțase cu an înainte). Relația lor a devenit unul dintre subiectele preferate în articolele de bârfe și era etichetată drept „idila cuplului fără vicii, deoarece nu le plăcea să piar­dă vremea în cluburile de noapte. Nancy a spus „da în separeul restaurantului lor favorit, Chasens din Beverly Hills.


 

Pe 4 martie 1952, la 30 de ani, Nancy Davis a devenit Reagan, într-o ceremo­nie simplă, departe de ochii presei, mar­tori fiind doar actorul William Holden și partenera sa. Nancy Reagan a purtat un deux-pieces sobru și o voaletă care lăsa să i se întrevadă cerceii de perle (purta și un colier, perlele acestuia fiind mai mari de­cât cele ale tortului miresei). Nimic nu pă­rea să anticipeze pasiunea sa pentru roșu stacojiu, ce va fi botezat ulterior „roșu Reagan, culoarea covorului de gală de la Oscaruri, și nimeni nu a sesizat că e însărcinată. Pe 21 octombrie, s-a născut Patricia Ann Reagan. Trei decenii mai târziu, rebela Patti Reagan avea să par­ticipe la manifestații anti-nucleare și să se rupă de părinți. Mama și fiica au mai vor­bit doar când Ronald a fost diagnosticat cu Alzheimer. La șase ani de la nașterea primului copil, a venit pe lume și fiul lor, Ronald Prescott Reagan.


 

PRIMA DOAMNĂ A CALIFORNIEI

Ronald Reagan s-a avântat cu aplomb în politică, în 1967 devenind guvernator, iar Nancy, Prima Doamnă a Califor­niei. Lumea îi adora, amândoi păreau îndrăgostiți ca-n prima zi, se alintau unul pe celălalt zicându-și „Ronnie și „mami. Experiența de Primă Doamnă californiană o va ajuta când va dobândi această titulatură națională, între 1981 și 1989, pe perioada celor două man­date ale republicanului Ronald Reagan la Casa Albă. Până atunci, însă, Nancy Reagan avea să se remarce prin stilul ei, ziarul „Los Angeles Times desemnân-d-o Femeia Anului. În ianuarie 1981, soții Reagan au ajuns la Casa Albă, unde au stat vreme de opt ani. Au supraviețuit unor momente dificile, printre care o martie 1981 și diagnosticarea lui Nancy cu cancer la sân în 1987.


 

CURĂȚENIE LA CASA ALBĂ

De cum a ajuns la Washington, Nancy Reagan s-a pus pe treabă. A renovat Casa Albă, a schimbat parchetul, mobi­lierul și tapetul. A apelat la designerul de interior Ted Graber pentru redecorarea corpului de clădire în care trăia familia prezidențială. O măsură controversată a fost schimbarea serviciului de porțelan. Lumea a acuzat-o că risipește bani pu­blici, deși totul s-a făcut din donații par­ticulare. Farfuriile vor căpăta culoarea roșie („Reagan Red) cu o bandă aurie, totul costând 209.508 dolari, ceea ce, în vreme de recesiune, nu suna chiar bine în urechile contribuabilului american, care nu știa că recepțiile de la Casa Albă erau mai numeroase ca oricând, cele 4.370 de piese din porțelan chinezesc fiind aproa­pe insuficiente. Gustul pentru produse de lux i-a atrase Primei Doamne renume­le de regină – americanii îi zic „Queen Nancy, la început depreciativ, dar mai apoi, admirativ.


 

STILUL VESTIMENTAR AL LUI LADY REAGAN

Știrea că Prima Doamnă a Americii și-a angajat doi hair-stiliști în permanență la dispoziția sa pălește în fața frumuseții ținutei cu care a ajuns la Casa Albă. Ro­chia cu un umăr dezgolit creată de James Galanos a costat 10.000 de dolari, toată ținuta inaugurală fiind evaluată la 25.000 de dolari. Nancy Reagan era sclipitoare, stilul „șic american face furori, iar la Casa Albă se întoarce glam-ul pierdut la plecarea lui Jackie Kennedy. Designeri celebri, de la Oscar de la Renta și James Galanos, până la Bill Blass, se calcă pe pi­cioare, roind în jurul Primei Doamne. În 1982, Nancy Reagan a recunoscut că a primit haine, încălțăminte și accesorii va­lorând mii de dolari, dar a susținut că au fost doar sub formă de împrumut și că oricum le va dona. În plus, îi susținea pe creatorii americani, purtând ținute doar de la aceștia. A dat tonul tendințelor, iar culoarea rochiilor sale a devenit un must have în SUA – la Casa Albă se miza masiv pe roșu, la fel, în înalta societate americană.


 

Sfârșitul mandatului lui Ronald Reagan a coincis cu o conjunctură nu tocmai roz. Fiscul a declanșat o anchetă privind cadourile primite de-a lungul celor două mandate prezidențiale. Cu toate acestea, Nancy a rămas în conștiința publicului cu acțiuni pozitive, fiind Prima Doamnă care s-a luptat din răsputeri să eradicheze drogurile din societate. Campania „Just Say No, având-o în prim-plan, a fost considerată cea mai influentă pe care a avut-o la Casa Albă.

 

DUPĂ CASA ALBĂ


În 1989, Nancy și Ronald Reagan au părăsit Washingtonul și s-au stabilit în California, împărțindu-și timpul între casa din exclusivista zonă Bel Air din L.A. și ferma din Santa Barbara. Nancy a rămas extrem de activă, până în 1994, când soțul ei a fost diagnosticat cu Alzhei­mer, ceea ce a determinat-o să-și rărească aparițiile publice și să-l îngrijească plină de dragoste și de devotament. Când dra­gul ei Ronnie a murit, la 94 de ani, pe 5 iunie 2004, Nancy Reagan s-a ocupat în detaliu de ceremoniile de înmormânta­re, iar publicul a redescoperit femeia pe care o admirase o națiune. A fost văzută plângând pentru prima oară, când a pri­mit drapelul împăturit. La CNN, cu voce tremurată reputatul jurnalist Wolf Blitzer a spus: „Vedeți o femeie foarte, foarte pu­ternică, deși acum pare fragilă.


 

În 2008, la 87 de ani, văduva Nancy Reagan a fost internată de mai multe ori după ce a căzut prin casă, însă și-a revenit miraculos, iar prietenii i-au lăudat pute­rea, stoicismul și robustețea spirituală.

 

Luna trecută, pe 6 martie, Nancy Reagan a închis ochii, la 94 de ani, la aceeași vârstă la care o făcuse și cel pe care l-a iubit enorm și alături de care a fost așezată pentru vecie. La slujba fune­rară au asistat Michelle Obama, Laura Bush, Hillary Clinton, George W. Bush și foarte mulți alți politicieni și actori. În timpul discursurilor, James Baker, fost om de stat, a dezvăluit că președintele nu rata nicio ocazie să îi scrie soției sale bilețele de dragoste, pe care le ascundea apoi prin casă. Nancy le găsea și le strângea într-o sacoșă de cumpărături din debaraua lui.

 

La ceremonia funerară a lui Nancy Reagan, cimpoierul Bill Boetticher, același instrumentist care a cântat și-n urmă cu 12 ani, la dispariția lui Ronnie, a făcut să răsune imnul „Amazing Grace’.

 

CARMEN GHIBUȚIU Foto GULIVER, NORTHFOTO