Mihai Morar a fost la cabana Capra, din munții Făgăraș, chiar cu câteva ore înainte de avalanșa devastatoare. Aflat la un pas de tragedie, Mihai Morar realizează acum, încă o dată, cât de subțire este linia dintre viață și moarte și cât de mult trebuie să prețuim fiecare clipă pentru că doar ea ne este certitudine.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Două avalanşe de mari dimensiuni s-au produs, sâmbătă seară, în Munţii Făgăraş, valul de zăpadă lovind cu putere cabana Capra, unde a produs pagube şi a acoperit maşini aflate în parcarea cabanei care este situată în apropierea Transfăgărăşanului, la aproape 1600 de metri altitudine. Ca prin minune, nu există nici o victimă, în rândul celor 60 de turiști cazați în acel moment în cabana îngropată de avalanșă.
Mihai Morar a fost la cabana Capra, chiar înainte de avalanșă
„Aceste fotografii sunt făcute aseară în fața Cabanei Capra din Munții Făgăraș cu câteva ore înainte de a fi lovită de avalanșă. Am urcat Transfăgărășanul până la capăt de drum pe o vreme de poveste, ningea cu fulgi mari, care dansau, nu viscolea, omătul scârțâia sub roți. Am mers aproape tot drumul cu geamul crăpat, în mașină intra un aer rece care îți oxigena tot sângele din organism, nu un ger care sa ți-l înghețe.
Sus, la Capra, era o liniște și o sfințenie de vreme. Ne-am scuturat bocancii de zăpadă, am intrat în cabană pentru un espresso și niște papanași cu gem de afine. O sfințenie de gem de casă. Ștefan îmi zice după două guri de cafea: „Lumina asta de afară, de aici, nu o s-o mai prindem curând. Ar fi păcat să nu-ți fac niște poze!’.
Își ia Fuji-ul nou, ieșim în parcare și în 3 minute avem cele mai tari poze făcute în ultimii ani: „Ți-am zis că n-o să-ți pară rău!’. Intrăm iar în cabană, veniseră între timp și papanașii, mai sorbim două guri de cafea și hotărâm să facem cale întoarsă spre bază, vreo 40 de km mai la vale. Se lăsase deja noaptea, dar în fața cabanei câțiva turiști își mai curățau mașinile de zăpadă, iar alții, câțiva, își trăgeau copiii cu sania, înainte de urca în cameră, la adăpostul nopții, pentru un somn bun. La plecare, le-am mulțumit cabanierilor pentru clipa asta magică trăită în golul alpin al Făgărașilor și ne-am despărțit cu un „Doamne-ajută!’
Câteva ore mai încolo, au fost treziți din visele adânci de două bubuituri asurzitoare. Una le-a îngropat mașinile din parcare. Cealaltă le-a lovit chiar adăpostul, a spart geamurile cabanei Capra și a intrat în camere. În miezul nopții, avalanșa plecase de pe versantul din față (view-ul superb, cum îi spun turiștii) și a parcurs 2 kilometri (încearcă să-i parcurgi pe jos) până la destinația finală.
Citește și: Ce a făcut Roxana Ciuhulescu cu banii câștigați la Survivor: ‘Nu-mi place să mă laud. Mică, decentă
Cu câteva ore înainte făcusem aici cele mai frumoase poze, cum a zis Ștefan. Atât de subțire e granița dintre „lumina perfectă’ și întunericul vieții. Atât de sensibilă e linia dintre „liniștea sfântă’ și urletul fricii. De aceea, nimic nu e mai scump pe lumea asta decât prețul unei clipe. Clipa e luxul suprem pe care ni-l putem permite. Altă șansă nu avem în viața asta… decât să învățăm să trăim PREȚ…DE O CLIPĂ?’, a scris Mihai Morar într-o postare, pe contul său de Facebook.
Mihai Morar, nemulțumit de autorități după avalanșa de la cabana Capra
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că dacă turiştii care se află la cabana Capra au încălcat regulile care spun că drumul care duce către unitatea de cazare este închis, aceştia nu doar că şi-au pus vieţile în pericol, dar au pus în pericol şi vieţile tuturor salvatorilor care intervin, duminică, pentru evacuarea lor, scrie news.ro.
Mihai Morar a susținut că nimeni nu a fost de vină, că aparent, toate lucrurile păreau a fi puse la punct, atâta timp cât cabana era deschisă, oamenii au ptut să-și rezerve camerele, utilajele de deszăpezire păreau că sunt gata să acționeze în orice moment.
„Câtă ipocrizie a autorităților în cazul avalanșei de la Capra. Vinovați sunt turiștii că au mers acolo. Oameni buni, toate știrile au anunțat săptămâna trecută: „Pe Transfăgărășan se circulă până la Cabana Capra’. Chiar dacă indicatorul „drum interzis’ era pus mai jos de cabană, drumul era curățat până la Capra. Circulau și mașini, și utilaje de dezăpezire. Și autoritățile nu știau asta… Ce penibil!
Credeți că aș fi urcat până la Capra, Off-Road, în miezul iernii, dacă nu aș fi văzut utilaje și drumul curățat? Ce vină au niște oameni care fac rezervare la o cabană deschisă, autorizată etc.?! Nu e pusă nicio barieră în drum spre Capra.
Toată țara știa că se poate ajunge la Cabană (într-adevăr, abia de acolo e blocat Transfăgărășanul), doar autoritățile au fost luate prin surprindere. Toată iarna nu au avut nicio problemă că e deschis drumul, cabana, că se cazează turiști…
Dar a venit avalanșa și i-a trezit pe „salvatorii nației’. Niște ipocriți vremelnici cărora le tremură fundurile… Pentru că singura lor calitate în viață e funcția’, a mai scris Mihai Morar pe Facebook.
Mihai Morar a fost scos din sărite de mesajul lui Raed Arafat, care a avertizat că persoanele care au încălcat legea și s-au aventurat pe un drum închis sunt pasibili de amendă.
„Acest personaj. Un pericol public care pozează de 30 de ani în salvatorul unui popor. Un etern-agățat-de-funcție care indiferent de dramă, necaz, avalanșă, se pozează la final mereu deasupra. Mereu nevinovat pentru nimic. Un bolnav de putere și dependent de imagine. Părtaș al tuturor nenorocirilor, dar chipul uman al „alții-au-fost-de-vină’ și al ipocriziei absolute. Un etern în funcție, un nimic în istorie„, a scris prezentatorul pe Instagram, dar și pe Facebook.
Foto: Facebook IPJ Argeș/ Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont