Mihaela Rădulescu, Smiley, Alex Velea, Răzvan Fodor şi Dan Chişu şi-au dat întâlnire pe marile ecrane într-un film despre frumuseţea şi nebunia anilor de liceu şi despre o generaţie dependentă de Facebook şi petreceri.
Au fost catalogaţi drept narcisişti, egoişti, superficiali sau leneşi. |n acelaşi timp, sunt la zi cu orice noutate tehnologică, sunt capabili să facă mai multe lucruri deodată, îşi iubesc familia, îndrăgesc egalitatea şi libertatea. Ei sunt tinerii din Generaţia Y, cei pe care un tânăr regizor român şi-a propus să îi surprindă într-o comedie alertă. „#Selfie’, debutul de lungmetraj al Cristinei Iacob, şi ea parte a Generaţiei Y, urmăreşte povestea a trei absolvente de liceu care, în loc să stea acasă şi să înveţe pentru BAC, pleacă într-un weekend la mare, unde îşi propun să încalce toate regulile fără să se gân-dească la consecinţe. Când am aflat care este subiectul, primul meu gând a fost că, în loc de „#Selfie’, pelicula putea să se numească la fel de bine şi „YOLO’ (You Only Live Once), un alt termen popularizat de Generaţia Y, care te îndeamnă să trăieşti clipa, să profiţi de viaţă şi să faci orice nebunie îţi trece prin cap. De la Cristina Iacob am aflat de ce a preferat ca titlu „#Selfie’, desemnat de Oxford Dictionary cuvântul anului 2013: „Am căutat un nume potrivit pentru filmul acestei generaţii. Comedia este un autoportret al generaţiei Y, ai cărei reprezentanţi sunt născuţi între începutul anilor 80 şi sfârşitul anilor 90. Accesul lor nelimitat la informaţii face să resimtă presiunea prea multor opţiuni. Când am aflat cât de mult se identifică această generaţie cu noţiunea de selfie, care a explodat în anul 2013, am considerat că este nu-mele cel mai potrivit pentru film’. |n rolul celor trei fete care profită de viaţă la maximum au fost distribuite Crina Semciuc, Olimpia Melinte şi Flavia Hodja. La filmările din Mamaia, Constanţa, Tuzla şi Cheile Dobrogei, care au durat 25 de zile, tinerele actriţe au avut ocazia să îşi reamintească de propriile experienţe din anii de liceu şi să le compare cu ceea ce trăiesc liceenii de astăzi. Crina Semciuc face o paralelă între personajul ei, Yasmine, şi anii săi de liceu. „Suntem foarte diferite, ceea ce pentru mine a fost nu doar o provocare, dar şi o experienţă foarte frumoasă. Yasmine trăieşte totul la extrem, este foarte instinctuală – în timp ce eu sunt foarte calculată. Toate adolescentele îşi doresc să trăiască aşa cum trăieşte Yasmine. Olimpiei Melinte îi sunt însă familiare aventurile prin care trece personajul său, Roxy: „|mi e dor de liceu, a fost o perioadă intensă şi foarte colorată. Am amintiri demne de pus într-un ghid de «Aşa NU» pentru liceeni. Eram o adolescentă rebelă cu personalitate debordantă, gata să militeze pentru drepturile oricui era discriminat în orice fel. Amintirile frumoase sunt legate de rockoteca pe care o frecventam cu interes, de petrecerile pe care le dădeam acasă şi de serile în care, împreună cu câteva prietene, la mine-n mansardă, puneam ţara la cale’.
Tot datorită acestui film, protagonistele au descoperit plăcerea de a-şi face un selfie. „Am filmat un videoclip săptămâna trecută. Acolo mi-am făcut şi ne-am făcut un selfie. A rămas un obicei pentru noi, ne distrăm mereu cu asta’, povesteşte protagonista Crina Semciuc.
Pentru pasionații de călătorii, iată niște destinații în natură care te vor face să apreciezi și mai mult România:
MIHAELA RADULESCU
FILMUL:
„Mi-a plăcut pentru că e un film româ-nesc cu actori frumoşi, tineri, care spun o poveste din zilele noastre, dinamică, realistă şi plină de suspans. M-am bucurat să citesc un scenariu fără comunişti, securişti şi sărăcie.
PERSONAJUL:
„Sunt o cu totul altfel de mamă. Cea din film e mai preocupată de ea însăşi decât de copil, ceea ce la mine e o imposibilitate tehnică. |mi iubesc copilul mai presus de orice şi nu l-aş lăsa de izbelişte pentru nimic şi nimeni pe lume. Greşeala majoră a mamei din film e că n-are habar de viaţa afectivă a propriei fete şi nici nu dă semne ca i-ar păsa prea tare, e mult prea ocupată cu cariera şi confortul de care are obsesiv nevoie. Un copil lăsat de izbelişte, mai ales la vârsta adolescenţei, reacţionează firesc, îşi caută înţelegerea şi chiar iubirea în orice alt grup social.
SELFIE:
„Se întâmplă des, mai ales cu Ayan, selfie-urile ne amuză pe amândoi. Singura chestie enervantă la o poză selfie e că-mi iese nasul mai mare, în pozele de aproape. (râde)