"Frica. Durere inexplicabilă. Sufocare". Maia Morgenstern a transmis un mesaj copleșitor de Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului

.

Maia Morgenstern a transmis un mesaj copleșitor de Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. Azi, 27 ianuarie, este omagiat momentul ce a pus capăt terorii naziste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, soldat cu moartea a 16 milioane de evrei. Printre victimele Holocaustului, s-au aflat și bunicul marei actrițe Maia Morgenstern, care a murit în lagărul de la Auschwitz. De Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului, actrița Maia Morgenstern a transmis un mesaj tulburăror.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!


Maia Morgenstern a transmis un mesaj copleșitor de Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. Azi se împlinesc 78 de ani de când lagărul nazist de exterminare a evreilor de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică și astfel s-a încheiat una dintre cele mai întunecate perioade din istoria recentă. Ziua de 27 ianuarie a fost desemnată Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. Actrița de origine evreică, Maia Morgenstern, al cărei bunic a pierit în lagărul de la Auschwitz, a împărtășit câteva gânduri răscolitoare, cu privire la această pagină neagră din istoria omenirii.


Maia Morgenstern a transmis un mesaj copleșitor de Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului

Maia Morgenstern este una dintre actrițelele legendare ale scenei românești, însă familia ei a rămas marcată de ororile celui de-Al Doilea Război Mondial, când bunicul artistei a pierit în lagărul de la Auschwitz. Tragedia trăită de poporul evreu, din cauza terorii naziste, este una de proporții ancestrale, aspect evocat și de Maia Morgenstern în mesajul transmis de ziua Comemorării Victimelor Holocaustului.


Citește și: Maia Morgenstern, certată de oameni, în metrou:„Ce cauți printre oameni dacă…

Citește și: Claudiu Istodor, adevărul despre relația cu Maia Morgenstern. Cum se înțeleg, în realitate, după divorț: „Relația e puțin deosebită, aș numi-o mai crudă’ / INTERVIU

Ca în fiecare an…de câți ani oare? De când exact? Îmi vor spune istoricii mai exact
Eu, de niște ani încoace, de câțiva ani, practic de când am început…îndrăznit să vorbesc/ gândesc/ exprim cu glas tare și în public lucrul acesta, comemorez Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. Comemorare a tuturor victimelor Holocaustului. E o zi dureroasă, când îndrăznesc sa privesc și să evaluez deschis, lucid, cât de lucid pot, rănile toate provocate de crimele Holocaustului. Crime contra umanității, răni nevindecate.
Dar mai ales, încerc să înfrunt demonii cicatricilor lăsate moștenire generațiilor ce au urmat. Cicatrici uneori nevăzute cu ochiul liber, cicatrici înspăimântătoare, mutilante. Frica. Frica. Frica. Durere inexplicabilă. Sufocare.[…]
E felul meu de a mă gândi, de a păstra mereu vie memoria și amintirea lor, a Victimelor Nevinovate ale Holocaustului.
E datoria neuitării noastre.
„, a scris Maia Morgenstern pe Facebook.


Maia Morgenstern: „Am fost agresată într-un lăcaș de cult din România'

Maia Morgenstern a avut parte de recunoaștere internațională la Hollywood, după ce a jucat în filmul lui Mel Gibson „Patimile lui Christos', în care actrița româncă a interpretat rolul Fecioarei Maria. Pelicula a generat multe controverse, pentru maniera în care a fost reprezentat poporul evreu, iar Maia Morgenstern a mărturisit că ea însăși a fost agresată într-un lăcaș de cult din România, pentru implicarea ei în producția respectivă.


Am fost agresată într-un lăcaș de cult din România. Pe motiv că am îndrăznit să joc în acel film. Și au fost probleme mari, eu n-am avut voie să mă duc la premieră… În ce privește Holocaustul, părinții mei mi-au vorbit foarte mult. Tata mi-a vorbit foarte mult, evitând de fiecare dată să sădească ură și sentimente revanșarde în sufletul meu. Mai mult chiar, o folosea ca exemplu pe bunica. El avea momente de furie, de revoltă, o tinerețe distrusă, întâi de naziști, a fost trimis în lagăr în Transnistria. Apoi, lagărul a fost eliberat de armata sovietică și li s-a spus să li se alăture.


După cinci zile, locotenentul lui a zis că n-are nevoie de jidani în companie și l-au trimis în lagăr stalinist. Tata a făcut greva foamei pentru a avea proces, ca să i se spună pentru ce vină e în lagăr. A fost eliberat și, din lagărul stalinist, a venit în România, s-a înscris la Facultatea de Matematică și a urmat treptele unei cariere universitare.', a declarat Maia Morgenstern pentru Yorick.

FOTO: Facebook