Joe Cocker- Rebelul care a iubit doar o femeie

.

Ray Charles l-a numit unul dintre cei mai buni cântăreți de blues din lume, alături de Aretha Franklin și Marvin Gaye, în vreme ce din Australia anilor 70 a primit cele mai infame critici. Ca orice star rock a avut vicii serioase, dar n-a mai respectat clișeul în viața personală. Joe Cocker a fost bărbatul unei singure femei.

 


La începutul carierei, producea rumoare pe oriunde mergea în turnee și reușea mereu să deranjeze pe câte cineva, mai ales în rândul autorităților. Din acest motiv, a fost arestat (pentru posesie de marijuana, în Australia), s-a ales cu cele mai josnice apelative –necivilizat, nespălat sau neîngrijit -, însă nimic nu l-a scos din minți până când i-au fost criticate mișcările de dans. Smucite, spasmodice sau caraghioase, acestea au fost numite în fel și chip și i-au asigurat un loc fruntaș în topul celebrităților cu coregrafii bizare, ca Mick Jagger, Peter Gabriel sau Axl Rose.


 

La sfârșitul lunii decembrie, Joe Cocker a decedat la vârsta de 70 de ani ca urmare a complicațiilor cauzate de cancerul pulmonar chiar la ferma sa din Colorado. Cântărețul britanic a fost la noi în țară atât în 2013, când a susținut un concert de promovare a albumului ‘Fire It Up’, dar și în 2005, când a deschis Festivalul cerbul de Aur.

 

Cover-uri de succes

 

În anii 60, a cântat în puburile din Sheffield, având numele de scenă Vance Arnold, apoi a dat lovitura cu With A Little Help Of My Friends, un cover după hitul celor de la Beatles, ajuns în scurt timp no. 1 în Marea Britanie. În fața acestei performanțe, cei patru britanici i-au trimis o telegramă pentru a-l felicita și au ajuns în timp să devină prieteni buni. Mai mult decât atât, Cocker povestea la un moment dat cât de mult l-a onorat relația cu ei, mai ales că, ‘dacă unul dintre băieții de la Beatles te invita la el acasă, era ca și cum ai fi obținut o audiență la palatul regal’.



 

O performanță la fel de mare a fost atunci când a transformat piesa lui Randy Newman ‘You Can Leave Your Hat On’ (1972) într-un megahit. În varianta ei originală, melodia nu avea nici forța și nici acea dezlănțuire impetuoasă de energie pe care îl impunea mesajul general, dar Cocker i-a imprimat și putere și sexualitate și vigoare.

 

Răul vine din Australia

 

‘Când am devenit cunoscut, eram doar un băutor de bere din Sheffield. Apoi am fost aruncat în lumea rock-ului din State. A fost bine în primii ani, când mergeam în turnee cu Hendrix și Janis Joplin.’ În mod previzibil, succesul a venit la pachet și dependența de alcool și droguri, însoțită de iluzia că niciuna dintre substanțe nu-i poate fi fatală. La începutul anilor 70, în timpul unui turneu în Australia, Joe Cocker a fost arestat pentru posesie de marijuana și eliberat după câteva ore în schimbul a 300 de dolari. Incidentul venea după ce și alte trupe mari indignaseră țara cangurilor, precum Rolling Stone sau The Who, provocând reacții dure în presa locală. ‘Joe Cocker reprezintă un alt exemplu de artist internațional care vine aici și își arată disprețul pentru legile noastre. Cine are nevoie de el și de exemplu lui negativ?!, nota o publicație australiană la vremea respectivă, în timp ce o alta îl descria ca fiind ‘încă un nebun din showbiz, necivilizat, cu părul murdar și haine lălâi.’


 

Iar binele de la Jane Fonda

 

După ce a pus capăt unei relații tumultoase de 13 ani, Cocker s-a mutat la ferma lui Jane Fonda din Santa Barbara, California, unde a cunoscut-o pe Pam Baker, fană declarată a britanicului. După căsătoria din 1987, cei doi și-au cumpărat propria lor fermă în Crawford, Colorado, pe care au numit-o Mad Dog Ranch, după albumul lui Cocker ‘Mad Dogs & Englishmen’. Pam a adus o nouă ordine în viața artistului sau, mai degrabă, a stabilit una acolo unde domnea un haos desăvârșit. ‘Pam a fost cea care m-a tras înapoi de pe marginea prăpastiei și m-a ajutat să mă regăsesc. M-a învățat să gândesc pozitiv și m-a ajutat să-mi dau seama că oamenii voiau încă să mă audă cântând. Numai datorită ei nu m-am autodistrus.’ Se pare că în anii 70 lucrurile erau atât de grave încât, într-o zi, pe când își aștepta avocatul chiar în fața biroului acestuia, doi lucrători l-au confundat cu o prostituată. ‘Dacă aș fi avut un psihic mai puternic, aș fi reușit să mă țin departe de toate tentațiile. Pe atunci nu existau centre de reabilitare, drogurile segăseau peste tot, iar eu m-am aruncat cu capul înainte.’


 

La ferma din Colorado, Cocker a găsit cea mai bună terapie după anii zbuciumați pe scenă, găsind plăceri nebănuite în cele mai simple îndeletniciri. Obișnuia să se ocupe de grădinărit – roșiile sale erau celebre printre vecini-, pleca la pescuit de păstrăv în râul Gunnison, gătea, citea și spunea prietenilor rămași în diverse orașe agitate că nu se plictisește niciodată pe proprietatea lui de lângă Black Canion National Park, evaluată la aproape opt milioane de dolari.


 

Moștenirea domnului Cocker

În urma lui Joe Cocker, ne rămân aproape 40 de albume și amintirea unor turnee demențiale, iar soția, fratele, fiica vitregă și cei doi nepoți au de împărțit o avere de 60 de milioane de dolari.

 

Știați că… Preferatele lui Joe Cocker

 

Anglia – Nu a renunțat la cetățenia britanică, deși cea mai mare parte din viață și-a petrecut-o în SUA. ‘Am trait atât de mult în America, încât m-am gândit să-mi iau cetățenie americană. Dar asta ar fi însemnat să renunț la devotamentul mea față de regină. Eu sunt un englez mândru, așa că n-am putut să fac asta.’


 

Ferma – Mad Dog din Crawford, Colorado, unde a locuit alături de soția sa Pam, cu care era căsătorit din 1987. Aici se simțea atât de aproape de cer, încât spunea că poate auzi îngerii cântând. Unul dintre hobby-urile lui era grădinăritul, pe care l-a practicat din 1995, când s-a mutat aici.

 

Pescuitul – Artistul care electriza masele în timpul concertelor sale, ajunsese să iubească plimbările în natură alături de cei doi câini ai săi, pe care îi lua cu el chiar și atunci când mergea la pescuit.


 

Ceaiul – Aparteneța sa la țara natală și-a dovedit-o și prin faptul că nu renunțase la obiceiul de a bea ceai, pe care, în ciuda ofertei nelimitate din SUA, continua să și-l aducă din Marea Britanie.

 

CLAUDIA COJOCEA, Foto: Hepta