Chiar daca an trecut cu bine peste sfarsitul lumii, nu este cazul sa rasuflam usurati. Ca presedinte al Asociatiei Generatia Verde, Serban Copot ne avertizeaza asupra pericolelor inca din 2009.
O simpla discutie despre ecologie cu Serban a pus redactia pe jar acum vreo trei ani. Gratie campaniei Amprenta de Carbon initiata de el, ne-am putut calcula atunci amprenta de carbon si am ajuns la concluzia ca distrugem, repede si sigur, mediul. Mai mult, in 2009, Serban estima ca pana in 2015 lupta de prevenire a schimbarilor climatice se va transforma intr-una de supravietuire. In lumina psihozei care a cuprins intreaga planeta, afirmatia artistului e aproape profetica, asa ca l-am invitat la o discutie pe aceasta tema. Am inceput sa vorbim in fata unui lift in care am urcat doar noi, cei din echipa de shooting. Serban l-a abandonat in favoarea scarilor, pentru a nu consuma resursele planetei. In orice caz, e mai pregatit decat cei mai multi dintre noi pentru situatii-limita, cum ar fi supravietuirea in conditii extreme, caci a facut liceul militar. Nici potopul biblic nu l-ar lua, probabil, prin surprindere. In 1996 a fost campion national la yachting.
Ai avut fie si o teama infima ca ar putea exista un sambure de adevar in toata isteria asta cu sfarsitul lumii? Sau suficienta cat sa te documentezi pe marginea subiectului?
Se stie ca din vremuri imemoriale omenirea este obsedata de propriul sfarsit. Nenumarati carturari si oameni de stiinta au intrat in aceasta valtoare a gasirii datei sfarsitului lumii. Biblia insasi ne spune ca ghilotina existentiala va cobori cu sunete de aripi de arhangheli si cine va fi pregatit sufleteste si trupeste va ajunge in Rai. De ce as face eu nota discordanta? Bineinteles, m-am gandit de mii de ori la asta si trebuie sa recunosc ca traiesti altfel clipa cand iti accepti conditia de simplu muritor. Are o savoare mai intensa si „carpe diem’ are o alta dimensiune.
Unii spun ca sfarsitul va veni din cauza comportamentului autodistructiv al oamenilor. Ce parere ai de aceasta teorie? E mai plauzibila decat cea a „potopului’ planetar?
Potopul planetar este cea mai ieftina varianta, daca imi permiteti sa spun asa. Ar insemna ca in cateva ore, maxim zile, totul s-ar sfarsi si se va asterne linistea. Mai exista o varianta, cea mai plauzibila, prezenta si in rapoarte oficiale internationale, care prevad in urmatorii 40-50 de ani un razboi mondial cauzat de foamete ca efect al comportamentului consumerist, iresponsabil al generatiilor de acum. Nu exista animal mai periculos decat omul infometat si imi este groaza de un astfel de scenariu. Einstein spunea raspunzand la o intrebare: „Nu stiu cu ce arme se va purta al III-lea razboi mondial, dar cu siguranta cel de-al IV-lea se va purta cu bete si cu pietre’, facand aluzie la puterea distructiva a arsenalului militar contemporan.
In 2009, ca presedinte al Asociatiei Generatia Verde, ai initiat campania Amprenta de Carbon pentru a stopa schimbarile climatice. Ce feedback ai? Ai reusit?
Am cam dat-o in bara, daca privim imaginea per ansamblu, pentru ca dupa ultimele rapoarte internationale care monitorizeaza nivelul gazelor cu efect de sera din atmosfera, acesta a crescut cu 20% din anul 2000 pana in prezent. Aici nu vorbesc despre campania Generatia Verde, ci despre Protocolul de la Kyoto si rezultatele acestuia. Cei mai mari poluatori ai lumii nu l-au ratificat si efectele se vad. Omenirea inca nu a trecut de la starea declarativa la cea pro-activa. Revenind la campania Generatia Verde, suntem mandri ca am reusit, cu un buget de campanie de doar 200 euro, sa ajungem la urechile a aproximativ 150.000 de oameni. Sunt convins ca au invatat ceva de la aceasta campanie si odata cu parcurgerea Calculatorului de Carbon au devenit niste cetateni mai buni.
In perioada „Dansez pentru tine’ ai postat pe Facebook o poza cu cele 11 pastile pe care le luai zilnic pentru a rezista la antrenamente. Se vorbeste mult si despre industria farmaceutica care poate grabi sfarsitul lumii in-tr-un fel… ajuti aceasta industrie?
Chiar deloc, sunt adeptul ceaiului de catina si a tuturor remediilor naturiste. Nu stiu daca am luat 200 de pastile pe durata intregii vieti, dar acum a fost o situatie mai speciala. Pe fondul unui intreg an de oboseala, intensitatea antrenamentelor, teama de a nu claca fizic, tinand cont ca eu si Roxana ne crestem singurei puiul, m-au facut sa suplimentez alimentatia. Nu erau pastile cu anabolizanti sau steroizi, ci doar un supliment alimentar.
Ma intreb cand te vei reapuca de sport, probabil ca vei avea febra musculara 10 luni de acum incolo dupa o experienta atat de intensa. Vrei sa mai auzi de miscare pe viitor?
Pfff, abia astept sa plec la schi, sa fac drumetii prin muntii Romaniei. Eu nu pot sta fara sa fac miscare si ador sa fac asta in aer liber. Probabil mi se trage de la faptul ca am facut aproape 10 ani de yachting, sport care se practica integral in aer liber.
Desi fiul tau, Teodor Serban, a implinit un an, tu si Roxana nu v-ati casatorit inca. Din cauza ca vine sfarsitul lumii?
Exact! Ne-am gandit ca nu are rost sa alergam dupa o foaie daca tot vine sfarsitul lumii.
Ai descoperit lucruri surprinzatoare despre tine de cand esti tata?
Am trait sentimentul neputintei. Cand vezi o mana de om care se chinuie in bratele tale, urla, zbiara si nu ai ce-i face, asa cum s-a intamplat in perioada colicilor, ti se rupe sufletul. As putea filozofa multe randuri pe acest subiect, dar nu pot sa nu imi ridic o intrebare: cum naiba am trimis oameni tocmai pe Luna si inca nu se stie cu exactitate care este cauza colicilor?
Dupa cate am observat, taticii se simt cam in plus in primele luni de la nastere, dar pot spune ca am o legatura deosebita cu el, pentru ca doar in bratele mele se calma in cazurile extreme. Poate suna a laudarosenie, dar am si eu dreptul sa ma laud, nu? Cresterea copiilor nu este nici pe departe o stiinta exacta si asta ti-o poate confirma orice parinte.
Care este cel mai ambitios plan al tau pentru 2013?
Planul meu pentru anul 2013 este sa nu imi fac planuri. Este prima oara cand aplic aceasta strategie si vreau sa vad ce rezultate aduce. Sunt atatia factori care nu tin de talent, experienta, pregatire, ci de adaptarea la stilul de viata mioritic, incat ideea de planificare suna desuet, chiar usor hilar. Oportunismul rapace te transforma intr-un „personaj de succes’.
Interviu de OANA POPOIAG
Stilist ANA ANDREI
Foto DRAGOS BORCANEA