REPORTAJ Domeniul Coroanei ascunde o poveste de dragoste

.

Podgoria Domeniul Coroanei a primit Diploma de Furnizor al Casei Regale. Jurnalistul Cornel Nistorescu a fost in vizita la podgorie si a scris, in exclusivitate pentru VIVA!, un reportaj despre povestea din spatele acestui mic imperiu agricol.

 


 

Dupa ce a salvat podgoriile domnesti de la Segarcea, familia Anghel produce acum cateva dintre vinurile cele mai cunoscute din tara, premiate prin lumea larga. Membrii familiei au pus cap la cap doua foste IAS-uri si pamanturile a 10.000 de tarani si au intemeiat un mic imperiu agricol.

La varsta lui Christos sau cu cativa ani in plus, ei aveau deja biografii rotunde si cariere bine definite. El, Mihai Anghel, inginer mecanic trecut prin doua fabrici de automobile, Dacia si Oltcit, si ea, Cornelia Anghel, cardio­log la Fundeni, puteau sa continue in linie dreapta pana la batranete. Aveau deja un trecut si un copil, alintat Bozo, care sa le marcheze viitorul si care sa le panseze indoielile. Ei bine, cu toate acestea au avut curajul sa se mai nasca o data. Profesional, evident! Au deve­nit mari producatori agricoli. El, de ce­reale. Ea, de vinuri. Pe suprafete diferi­te in acelasi Domeniu. Domeniul Coroanei Segarcea. Lucreaza separat, dar si impreuna, ca la un urias pian pe care canta la patru maini, uneori aju-tati de 600-700 de oameni.


Surprinzator, fiecare a plecat spre acelasi varf din locuri si ratiuni diferite. Cornelia Anghel era cardiolog la Fun­deni si avea mana. In garzi, la rapoarte, pe saloane ducea cu ea o poveste de dragoste. Se casatorise in anul 2 de fa­cultate si avea un copil. „Am inteles ca nu pot urma drumul cardiologiei. Insemna sa ma departez de familie, sa-i las pe Mihai si pe Bozo la Craiova si eu sa ma inchid in spital. Sa stau me­reu la bolnavi, la garzi, zi si noapte, zile si nopti. Si, din cand in cand, pe cel pe care il credeam salvat sa nu-l mai gasesc. Dimineata, cand reveneam la spital, patul din salon era gol. Ori chi­rurgie, ori familie! Si am ales familia, chiar daca ar fi fost sa fiu a saptea roata la caruta firmei pe care o visa Mihai. La un moment dat, chiar am fost agent pentru cereale in biroul con­dus de doamna Bistriceanu’, povesteste Cornelia. Cand sotii Anghel au inceput sa caute pamant de vanzare sau de luat in arenda, Cornelia si-a adus aminte de anii de la Amarastii de Jos, langa Dabuleni: „Mergeam la via din gradina, la sadit de tutun, la cules, la intins pe ata. Am crescut cu via in curte, cu zarzarul inflorit, cu prunii incarcati, cu ciresi si cu visini’, spune ea. Dupa 10 ani, medicul cardiolog avea sa devina creator de vinuri. Dar pana acolo mai avea de intins din urechi, cum zice olteanul despre ambitia celui pornit in graba pe un drum lung si complicat.



 

 

Cornelia si Mihai Anghel

 

 

Conducatorul unui imperiu agricol din Sudul Romaniei, Mihai Anghel a copilarit langa tractoare, a ajuns ingi­ner TCM, a lucrat in industria auto si se declara indatorat fata de un prieten. Sa lucrezi la Colibasi sau la Craiova, la Oltcit, insemna ceva. Liviu Dan, un coleg si prieten, l-a batut la cap sa-si faca o firma. A fost imboldul pentru care, dupa 20 de ani, Mihai Anghel a platit toate cheltuielile de tratament, operatie si internare pentru un dia­gnostic complicat al prietenului sau. Prima firma se numea Bozo Com SRL. Dupa copil. Lucra pamanturile prin comuna Urzicuta. „Unii ziceau, «ce facusi, ma, Mihai? Te facusi tracto­rist?»’ Treaba incepuse sa mearga. Avea nevoie de spatii de depozitare si a cumparat Cerealcom Dolj. Avea hambare, dar nu avea atata recolta incat sa le umple.


 

 

A cautat pamanturi, iar in 2002 a castigat licitatia pentru Cervina, pe care se intindeau pamanturile fostului Do­meniu Regal Segarcea. Avea animale, 250 de hectare de vie, crama si 2500 de hectare de campie dunareana. A fost proba-probelor si scandalul-scandaluri­lor, pentru care a tras enorm. Ani de hartuieli si procese, cu avocati, ambasa­dori, guverne si scandaluri. A castigat. „Eram un fel de zero in materie de vi­nuri. Stiam si eu de un pinnot noir, de o feteasca, de un merlot. Si gata. Am vazut zeci de crame, am degustat, am citit, am invatat. Pot spune daca un vin e bun sau nu. Dar Cornelia are un nas de geniu. Citeste orice parfum, orice mi­reasma. Ca la sah, ajunge nu pana la a zecea mutare, ci pana la a zecea mi­reasma dintr-un vin. Are un miros mai ceva ca de copoi. E ca un muzician care compune si aude melodia in gand. Cor­nelia este un om care isi poate imagina un gust si un anume parfum de vin’. Mihai Anghel vorbeste cu admiratie despre sotia sa, creatoarea celor 6 vi­nuri diferite din colectia Minima Mora­lia (Onoare, Recunostinta, Daruire, Speranta, Sinceritate, Respect). In mai putin de 10 ani, medicul cardiolog s-a recalificat si a devenit un creator de vi­nuri. Cornelia si Mihai Anghel au vazut prima podgorie si prima crama de la Henri Bourgeois in 2005, iar in 2009 au castigat aceeasi medalie ca si H. Bourgeois. Au luat impreuna argin­tul la Sauvignon du Monde. Apoi au izbutit sa ia un aur inaintea faimosului producator de Sancerre.


„Majestatea Sa ne-a vizitat si ne-a facut onoarea sa ne inmaneze Diploma de Furnizor al Casei Regale. La putina vreme am si lansat vinul «Principesa Margareta», unul dintre cele mai bune vinuri ale noastre, deja medaliat la con­cursuri internationale’, povestesc sotii Anghel. „Daca nu alegeam familia, nu cred ca am fi realizat mare lucru. In doi, am izbutit sa rasturnam muntele de distrugere si de balarii de pe Dome­niul Coroanei si sa-i redam stralucirea!’, spune Cornelia.