INTERVIU Lynn Tolley, stra-stranepoata lui Jack Daniel

.

Aflata in Romania cu ocazia lansarii „Winter Jack' (whiskey-ul care se bea fierbinte) Lynne Tolley, stra-stranepoata lui Jack Daniel ne-a dezvaluit secretele acestei retete unice, obiceiurile faimoasei sale rude si cele mai gustoase deserturi cu whiskey.

 


 

Foto: Ruxandra Ilie

 

Ne-am intalnit cu Lynne Tolley la doar o zi de la sosirea sa in Romania, la sediul Brown-Forman, compania ce importa celebrul whiskey. Sub privirea lui Jack Daniel, al carui urias portret trona in receptie, Lynne trecea dintr-o camera in alta salutandu-i volubil pe toti, chiar daca ii cunoscuse cu 24 de ore in urma. Locuieste de o viata in oraselul Lynchburg, Tennessee, unde peste jumatate din locuitori lucreaza pentru distileria Jack Daniels.

 

Care este povestea acestui „frate’ necon­ventional al lui Jack?


L-am creat anul trecut, pentru targurile de Craciun din Germania. Winter Jack este un whiskey punch ce contine cuisoare, scortisoara si Jack Daniels in suc de mere, care se bea fierbinte. In Germania a fost un real succes, nu aveam nicio idee cum va fi primit. Nu-l avem in SUA, anul trecut a fost lansat doar in Germania si doar vreme de patru luni. Toata lumea il voia. Acum e doar in pa­tru tari: Romania, Austria, Germania, Slove­nia, deci sunt doar patru locuri in lume unde il gasesti. Am ales aceste tari pentru ca iernile sunt friguroase aici.

 

Dar cum sunt iernile acasa la dumnea­voastra, in Tennessee?

Nu sunt atat de friguroase. E mare lucru daca ninge de cinci ori intr-o iarna. Iar cand ninge, stratul de zapada nu depaseste cinci centime­tri, prin urmare a doua zi se si topeste.

 

In urma clasamentului Top 50 Brands 2012, Jack Daniels a fost desemnat al doi­lea cel mai apreciat brand. De ce credeti ca sunt romanii indragostiti de Jack Daniels, acum, ca i-ati cunoscut?

Sa-ti zic: aseara am fost la un restaurant romanesc si am mancat atat de bine! Am co­mandat aperitiv, apoi sarmale, a fost delicios. Iti spun asta deoarece faptul ca voi, romanii, aveti mancare buna arata ca apreciati lucru­rile gustoase. Cred ca de aceea Winter Jack va avea succes aici.


 

Ce vi s-a spus in familie despre Jack Dani­el? Ati mostenit ceva de la el?

Era scund, sa stii. Nu sunt eu inalta, dar gandeste-te ca el era mai scund decat mine, cam cu cinci centimetri. Dar mereu purta palarie si cizme, ceea ce il facea sa para mai inalt. Nu s–a casatorit niciodata, a ramas burlac, era cat pe ce sa mostenesc si eu acest aspect. Deja ma obisnuisem cu ideea ca voi fi o fata batrana, ca e si asta una din traditiile de familie. Eram fericita si asa pana cand, acum opt ani, am intalnit un barbat incredi­bil, irezistibil, m-am indragostit pana peste cap. El este foarte inalt, urias. Asa ca, pana la urma, nu i-am calcat pe urme lui Jack. La ce mai seman cu el… a fost primul degustator al produsului sau, iar eu sunt acum degustator de whiskey, la randul meu. E amuzant, stii, cand incep un dialog cu cineva in avion si la partea cu schimbatul cartilor de vizita per­soana respectiva imi da una cu IBM, ma gandesc „ce plictisitoor!’ Si-i zic „lasa-ma sa-ti dau eu cartea mea de vizita’ si toata lu­mea are aceasta reactie: „Doamne, esti degustator de whiskey la Jack Daniels!’ Oamenii au 20 de intrebari instantaneu, ca de exemplu daca Jack Daniel bea sau nu, acesta e un subiect fascinant pentru ei. Am zburat odata din Nashville pana in Atlanta si de acolo am luat avionul spre Amsterdam. In acel avion am intrat in vorba cu o femeie care lucra la Coca-Cola. I-am zis ca eu lucrez la Jack Daniels. Ce poate fi mai cool decat Cola si Jack Daniels? (rade) Cand ne-a intrebat stewardesa ce dorim, i-am zis sa ne aduca Jack Daniels si Coca-Cola, evident. A fost amuzant.


 

Era Jack Daniel interesat de gatit, ca dum­neavoastra? (n.r. Lynne este proprietarul restaurantului Miss Mary Bobos Boarding House, unde se pregatesc multe retete pe baza de whiskey)

Nu gatea niciodata. Dar avea o casa mare si frumoasa care a ars in anii 1930. Avea me­reu un bucatar care ii facea mancare, deci nu era nevoie sa gateasca el vreodata. Pe vremea aceea barbatii nu prea gateau, era treaba fe­meilor. In ziua de azi, insa… Sotului meu ii place foarte mult sa faca gratar in curte. Dar fratele meu adora sa gateasca si crede ca e cel mai tare bucatar din lume. (rade)


 

Care e cea mai delicioasa reteta ce contine whiskey?

As spune ca ceva dulce. Avem o reteta, „mere glasate Lychburg’. Iei mere, zahar, unt si whiskey si le gatesti impreuna. Asta e proba­bil cea mai populara reteta cu Jack. Dar si crema de oua, dar facuta atat de subtire incat sa o poti bea. Amesteci ou cu lapte si zahar, apoi adaugi Jack Daniels.