Ada Condeescu are 24 de ani şi este cunoscută atât la nivel naţional, cât şi internaţional, pentru talentul său actoricesc extraordinar. Un interviu despre profilul cultural din România şi despre factorul declanşator care a făcut să urmeze această cale a culturii.
Pe cine admiri dintre emblemele istorice ale culturii române?
Îi admir pe toţi oamenii de cultură care au reuşit să ducă numele ţării noastre mai departe sau care au reuşit să fie aproape de sufletul român. George Enescu, Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Lucian Blaga, actori sau regizori importanti .
Dar din cultura mondială?
Fiecare om marcant al culturii mondiale e important, iar eu am încercat să învăţ ceva de la fiecare, pentru a mă construi ca individ.
Din punctul tău de vedere, sunt românii patrioţi?
Din păcate, am văzut de multe ori un patriotism aberant la noi. Eu simt patriotismul ca pe ceva izolat, ca pe ceva al tău personal mai degrabă, decât ca pe un mesaj pe o pancartă cu care mergi la guvern sau pe care o plimbi pe străzi. Pentru mine, e mai important ca patriotismul să fie în interiorul omului. Am văzut aşa zişi patrioţi, care îşi ţipă peste tot patriotismul şi care nu reuşesc să facă nimic cu asta. Eu zic mai degrabă, hai să ne bucurăm de Bucureşti, de exemplu. Avem locuri atât de frumoase în ţara asta, care te pot face fericit cu adevărat! Ar fi bine să existe sisteme de educare apropos de noţiunea de patriotism.
Dacă facem o paralelă între România şi alte ţări, care e profilul cultural al României?
Profilul cultural românesc este, uneori, sărac. Se declară că e importantă cultura, că oamenii din cultură ne duc ţara mai departe, dar adesea există prefăcătorie la mijloc. Din pricina problemelor, a neajunsurilor, oamenii nu se mai implică pe cât ar trebui şi trec mai departe nepăsători. În alte ţări, există cu adevărat interesul faţă de artă şi conştiinţa faptului că fără cultură nu se poate trăi.
Cum crezi că va evolua cultura în România?
Este nevoie de timp. Din ce pot observa, evoluţia nu poate fi una fericită într-un timp foarte scurt, iar o campanie cum e cea iniţiată de voi e binevenită pentru trezirea poporului, pentru a-i face atenţi la oamenii de cultură. Şi e de datoria noastră, a celor dedicaţi artelor, să evoluăm în aşa fel încât să ţinem oamenii lângă noi, pe drumul ăsta, să le oferim o călătorie fascinantă şi nemaivăzută.
Marcel Iureş: „De asta sunt aici, să facem ceva bun împreună'
Din punct de vedere profesional, care a fost prima ta iubire?
Emisiunea Abracadabra. Îmi amintesc că Marian Râlea a făcut pe atunci un eveniment, cred că în Parcul Tineretului, unde erau invitaţi toţi copii. Fiind fascinantă de personajul lui din emisiune, pentru mine a fost o primă trecere de la un personaj de la televizor, pe care îl adoram, la un om pe care puteam să-l ating, fapt ce mi s-a părut extraordinar. Mi-au trebuit vreo 3-4 zile să ies din starea aia de fascinaţie, de transă, dacă vrei; m-a marcat puternic experienţa asta şi cred că a contribuit mult la decizia mea de peste ani de a alege meseria pe care o am acum. Un alt factor declanşator pentru profesia mea a fost când aveam vreo 9-10 ani, când am jucat într-un film de televiziune, difuzat în Franţa.
Care ar fi cea mai frumoasă amintire profesională a ta ?
Cele mai intense şi mai plăcute experienţe profesionale ale mele, au fost cele de la Loverboy, în regia lui Cătălin Mitulescu. M-am pregătit foarte mult pentru acel rol, iar când au început filmările m-am simţit în largul meu, fericită, plină de energie şi extrem de „acolo'. Am filmat cu aceeaşi echipă minunată pe care am avut-o la filmul de debut şi asta m-a făcut să mă simt protejată şi liniştită .
Când ai simţit că eşti cea mai mândră de tine, de-a lungul profesiei?
Au fost câteva astfel de momente, de obicei la sfârşitul unui proiect în care am fost implicată, fie că e vorba de o piesă de teatru, fie de un premiu pe care îl primeşte filmul în care joc, mai mult momente când îmi aduc aminte de tatăl meu şi mă gândesc la ce ar zice el. Știu că ar fi mândru de mine, e o mândrie pentru familia mea, mai mult decât pentru mine.
Călin Peter Netzer: „Cred că există o generaţie de tineri care merită toată atenţia noastră'
Care sunt cele mai mai de preţ lucruri pentru tine?
Dragostea, în primul rând. Apoi, dăruirea pentru meseria ta, armonia, generozitatea. Iar pentru toate astea trebuie să te lupţi, nu cu lumea , ci cu tine .
Pentru astfel de români ca Ada Condeescu a luat naştere „Români pentru o lume', campania naţională de responsabilitate socială iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache.
E rândul tău să pui România pe hartă!
Mai multe detalii pe www.romanipentruolume.ro şi pagina oficială de Facebook a campaniei http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume