Hillary Clinton – 10 motive pentru care vrea să conducă lumea

 Florentina Liutic
.

Își dorește atât de mult să se impună în politică, o lume a bărbaților, încât a-nceput să se îmbrace ca ei. E doar unul dintre indiciile ambiției/dorinței lui Hillary Clinton de a deveni cel mai puternic om al planetei.

 

Hilary Clinton

 

Dacă e adevărat că până și femeile ex­trem de influente, de la regina Elisabeta a II-a, la Angela Merkel, au nevoie de haine aparte pentru a se face remarcate, Hillary Diane Rodham Clinton (68 de ani) pare că și-a însușit această premisă. Schimbarea radicală de stil din ultima vreme dezvăluie nu doar încercarea sa de a deturna atenția publicului de la un detaliu minor, cum e cromatica ținutei, ci și un prim motiv care atestă că își dorește funcția supremă în SUA. E în stare să renunțe chiar și la capriciile vestimentare ale unei persoane publice care, adesea, devine și „trend-setter, doar pentru a-și atinge scopul.

 

NU MAI ARATĂ CA UN „COȘ CU FRUCTE

 

Înscrisă în cursa pentru desemnarea unui candidat democrat la alegerile prezidențiale din SUA, Hillary Clinton a renunțat în ultima vreme la ținutele care o făceau remarcată. Un aspect prin care pierde la capitolul diversitate, dar punc­tează semnificativ la sobrietate. Cromati­ca vie a hainelor care i-a adus comparația cu un coș cu fructe de către New York Times s-a pierdut pe drum. De curând pare să împrumute inflexibilul cod ves­timentar al președintelui Barack Oba­ma – în fața căruia a pierdut în 2008 candidatura democraților, dar i-a fost apoi secretar de stat. Astfel, anul acesta Hillary Clinton a renunțat la „bling-o-meter (instrument virtual de măsurare a strălucirii aparițiilor) în favoarea unor combinații cromatice care n-o deosebesc de ceilalți angrenați în preliminariile cur­sei prezidențiale, toți bărbați.

 

Gata cu tentele de turcoaz, verde crud, ocru sau fuchsia care i-au caracterizat aparițiile precedente! Clinton vrea să fie luată în serios, nu confundată cu fiica ei, Chelsea, în vârstă de 35 de ani! Rochia creată de Oscar de la Renta, pe care a purtat-o în 1997 când a câștigat Premiul Grammy, e doar o amintire. Da, Hillary Clinton este singura Primă Doamnă și singura femeie politician care a primit un trofeu la Grammy – la categoria Best Spoken Word or Non-Musical Album pentru înregistrarea audio a cărții ei It Takes a Village: And Other Lessons Children Teach Us. În discursul ei a spus, zâmbind, că habar n-avea că poate cuceri un trofeu cineva fără ureche muzicală și care n-a cântat o notă în public!

 

A CÂȘTIGAT MAI BINE DECÂT SOȚUL EI

Între 1978 și 1993, Hillary a avut venituri mai mari decât soțul ei, Bill Clinton, în condițiile în care în toată lumea sunt rea­lizate ierarhii ce demonstrează că bărbații sunt mai bine plătiți, indiferent de nivelul de dezvoltare a societății. Explicația e des­tul de simplă. În timp ce Bill Clinton lucra pentru stat, mai întâi ca procuror, ulterior ca guvernator de Arkansas, Hillary, care avusese un început promițător de carieră politică la Washington, a părăsit capitala pentru o slujbă foarte bine plătită în sta­tul soțului ei. În 1978, Hillary s-a angajat la prestigioasa Rose Law Firm, iar un an mai târziu devenea partener cu drepturi depline la această firmă. Când s-a iscat o controversă privind un posibil conflict de interese legat de firma la care lucra și faptul că soțul ei era guvernator, Hillary a ripostat: „știu că mulți ar prefera să stau acasă, să fac prăjituri și ceaiuri, dar….

 

I SE SPUNEA „LADY MACBETH

Considerată, de către prestigioasa re­vistă „Time', drept una dintre cele mai puternice personalități ale secolului XX, Hillary Clinton a avut și un supranume care a dezvăluit dimensiunea influenței sale chiar când juca doar un rol secundar, acela de soție. I s-a spus „Lady Macbeth din Little Rock, capitala statului Arkan­sas, iar popularitatea acestei porecle a crescut atât de mult, încât l-a făcut pe Bill Clinton să declare că, dacă avea să fie ales la Casa Albă, America avea să primeas­că doi președinți la preț de unul! Din acel moment, lumea s-a identificat atât de tare cu faptul că nu era vorba doar des­pre un candidat, ci despre un cuplu, încât s-a născut apelativul „Billary.

 

A TRANSFORMAT MOMENTELE DIFICILE ÎN VICTORII

Inutil de subliniat, să fii soția lui Bill Clin­ton nu e cel mai comod statut cu putință. Așa cum se întâmplă, evenimente negati­ve ajung mult mai repede în atenția opini­ei publice, cum a fost cazul în 1992, când tabloidele au pretins că Bill Clinton ar fi avut o idilă cu solista Gennifer Flowers. Decizia lui Hillary de a apărea alături de soțul ei la emisiunea „60 minutes, difuza­tă de un post național american, se spune că i-ar fi salvat campania viitorului președinte. La fel s-a întâmplat în 1998, cu „scandalul Monica Lewinsky. Atunci când dovezile în defavoarea lui Bill Clin­ton au devenit incontestabile, Hillary Clinton a intervenit decisiv, influențând major opinia publică. Sunt doar două ca­zuri ce demonstrează nu numai că Hillary Diane își poate salva căsnicia când toată lumea o contestă, ci și capacitatea sa de a transforma în victorii situații deosebit de delicate. E limpede că americanii nu și-ar alege un președinte care nu poate gestio­na crizele din propria sa familie.

 

N-ARE UMOR, DAR ÎL APRECIAZĂ PE AL ALTORA

Considerată în general o persoană lipsită de simțul umorului, Hillary Clinton are însă capacitatea de a se amuza de glume­le altora pe seama sa. Mai mult, politici­ana pare că iese întărită din șirul ironiilor spuse despre ea, cum ar fi observația co­micului Seth Meyers, care a spus că Hillary crede că egalitatea de șanse într-un cuplu înseamnă ca ambii să ajungă președinți ai Statelor Unite! Clinton a avut puterea să schițeze un zâmbet chiar și după o înfrângere electorală, când s-a spus că democrata a pierdut simpatizanți, dar de fapt n-ar fi clar dacă i-a pierdut sau i-a șters pur și simplu (aluzie la scan­dalul mailurilor dispărute în perioada în care era secretar de stat). O altă poantă care face furori în SUA este ce și-ar dori Hillary Clinton de ziua ei: pe Donald Trump (va împlini 69 de ani pe 26 oc­tombrie, cu câteva zile înainte de alegeri­le la care l-ar putea înfrunta pe posibilul candidat republican)!

 

VOINȚA DE FIER

Cunoscută pentru ambiția cu care își urmărește scopul, Hillary Clinton a ajuns proverbială. Cu excepția candidaturii pierdute în favoarea actualului șef al exe­cutivului american, e dificil de identificat vreo luptă în care să se fi angrenat și să o fi pierdut. În plus, Clinton e percepu­tă ca fiind o femeie cu o voință de fier, gata oricând să abordeze cauze pe care alții le consideră pierdute din start. Acest din urmă motiv a dat și naștere poantei făcute de celebrul David Letterman: „Autoritățile au anunțat că vor să pună fotografia unei femei pe bancnota de 20 de dolari. Imediat, Hillary Clinton a co­mentat laconic: sunt disponibilă.

 

SPRIJINITĂ DE THE NEW YORK TIMES

În America, există obiceiul ca presa să-și anunțe opțiunea pentru candidați îna­inte de începerea cursei prezidențiale. Dintre toate, cele mai influente sunt ale­gerile făcute de The New York Times, cel mai respectat ziar din SUA și din lume. În ianuarie, NY Times i-a furnizat lui Clinton un argument decisiv în încer­carea sa de a ajunge cel mai puternic om din lume. Ziarul newyorkez a anunțat susținerea pentru Hillary Clinton. Prin­tre argumente s-a aflat faptul că votanții democrați ai alegerilor primare au opor­tunitatea de a alege nu doar prima fe­meie nominalizată de un partid major la candidatura prezidențială, ci și una din­tre cele mai calificate și potrivite persoa­ne din istoria modernă a alegerilor pen­tru funcția supremă în statul american.

 

PROTAGONISTĂ A NENUMĂRATE PREMIERE

O carieră plină de drumuri pe care nu mai fusese nimeni altcineva n-ar putea fi încununată mai potrivit decât cu cinstea de a fi aleasă prima femeie la conducerea Statelor Unite ale Americii. Dar cum până la alegerile din noiembrie mai e des­tulă vreme, merită trecute în revistă pre­mierele celei care a fost al 67-lea secretar de stat american: prima femeie partener la Rose Law Firm, compania cea mai ve­che din Arkansas și a treia casă de avoca­tură din America; a fost întâia Primă Doamnă cu studii postuniversitare; pen­tru prima dată, în calitate de soție a președintelui american, și-a mutat biroul în aripa de vest a Casei Albe; în 2001, a devenit senatoare de New York, nicio altă Primă Doamnă nefiind aleasă în timp ce avea această demnitate.

 

A BĂTUT PLANETA ÎN LUNG ȘI-N LAT

Hillary Clinton e un veritabil „globe-trotter, bătând record după record în ceea ce privește țările vizitate fie ca Pri­mă Doamnă, fie ca secretar de stat. La a 79-a țară în care a ajuns, a depășit cota pe care o stabilise Pat Nixon. Slujba de secretar de stat a ajutat-o să depășească lejer suta de țări în care a fost, ceea ce reprezintă un argument incontesta­bil în ceea ce privește experiența și cunoașterea unui candidat la funcția ce girează diplomația americană.

 

NU MIZEAZĂ PE ALTERNATIVĂ, CI PE COMPETENȚĂ

La întrebarea de ce vrea să conducă America, asumându-și practic responsa­bilitatea de lider mondial, nimeni nu poa­te răspunde mai pertinent decât însăși Hillary Diane Rodham Clinton: „Nu le cer oamenilor să mă susțină pentru că sunt femeie. Le cer să mă susțină pentru că sunt cea mai competentă, cea mai ex­perimentată și mai pregătită pentru a fi președintă și comandant-șef al armatei.

Rămâne de văzut dacă Hillary Clinton va obține candidatura democraților, asigu-rându-și prezența în finala prezidenția-lelor. Tenacitatea și pertinența sa de om politic i-au asigurat însă un loc însemnat în istoria timpurilor noastre.

 

CARMEN GHIBUȚIU Foto NORTHFOTO

 

 

 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton