Gheorghe Turda își amintește în lacrimi de Dumitru Farcaș, la cinci ani de la moartea acestuia. Maestrul taragotului, Dumitru Farcaș, s-a stins din viață în urmă cu cinci ani, iar bunul său prieten, Gheorghe Turda îl omagiază cu tristețe și dor în suflet, pe unul dintre cei mai talentați artiști de la noi din țară. Gheorghe a relatat câteva momente memorabile, petrecute alături de Dumitru Farcaș, care i-a fost asemenea unui tată.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Gheorghe Turda își amintește plânând de Dumitru Farcaș, la cinci ani de la moartea acestuia. Artistul Gheorghe Turda este unul dintre cei mai iubiți cântăreți de muzică populară. Acesta a avut ocazia să cunoască nume mari din folclorul românesc, printre care se află și maestrul taragotului, Dumitru Farcaș. Gheorghe Turda a rămas foarte marcat de moartea lui Dumitru Farcaș, care a avut loc în urmă cu cinci ani, la data de 7 august. Solistul de muzică populară și-a amintit de clipele de neuitat petrecute alături de legenda taragotului românesc.
Gheorghe Turda își amintește în lacrimi de Dumitru Farcaș, la cinci ani de la moartea acestuia
Gheorghe Turda păstrează vie amintirea maestrului Dumitru Farcaș, pe care îl consideră mai mult decât un mentor, ci un adevărat tată.
Dumitru Fărcaș a fost pentru mine ca un părinte, a rămas ca un tată. Am ținut foarte mult la omul Dumitru Fărcaș, artistul inegalabil. Mai mult decât atât, avem și o coincidență de date de naștere. Soția lui este născută pe 6 martie, când sunt născut și eu. Fiica lui este născută tot pe 6 martie.
Fiica mea cea mică este născută pe 12 mai, la fel ca maestrul Fărcaș. Pentru mine, Mitru va rămâne un etalon al Ardealului. El a dus taragotul la rang de Simfonia a 9-a a lui Beethoven. Am avut multe turnee, am fost împreună în Coreea de Nord, în China, în Japonia.
Citește și: Lista țărilor câștigătoare care vor merge în finala Eurovision 2023. România nu s-a calificat
Am fost cel care a ținut în mod special să facă parte din colectivul artistic al Ansamblului Rapsodia Română din anul 1987. A făcut un turneu magistral atunci în Japonia. Am fost în America de cel puțin 30 de ori. Îl iubesc pe Dumitru Fărcaș și cine nu îl iubește pentru arta lui divină, cu taragotul lui de aur. Să îl reamintim și să nu îl uităm’, a declarat Gheorghe Turda pentru FANATIK.
Dumitru Farcaș: „Șansa mea a fost şansa copilului de la sat'
Dumitru Fărcaș s-a născut pe 12 mai 1938, în Maramureș. Ar fi împlinit, astăzi, 85 de ani. Omul-taragot’, așa cum ajunsese să fie numit datorită măiestriei și talentului său înnăscut supranumit, a avut o carieră impresionantă, clădită cu talent, dar și multă muncă.
„Mama mi-a cumpărat un fluieraş şi cu acel fluieraş am participat la toate festivalurile interşcolare, raionale, regionale – cum era atunci şi am luat o mulţime de premii.
Șansa mea a fost şansa copilului de la sat. Am intrat la Liceul de Muzică în 1956, iar în 60, când am absolvit, copil sărac fiind m-am întors acasă şi am intrat ca solist în Ansamblul de cântece şi dansuri ‘Maramureşul din Baia Mare.
M-a întrebat directorul dacă ştiu să cânt la taragot, iar eu am răspuns că da, ştiu. Când am văzut însă instrumentul, i-am spus directorului că nu-i bun şi că trebuie să-l repar, iar după o săptămână am să vin să dau probă.
Am exersat zi şi noapte timp de o săptămână, iar la momentul cuvenit m-am prezentat la director şi am cântat la taragot două piese foarte frumoase’, declara în anul 2011 Dumitru Fărcaș pentru ziarulfaclia.ro.
Care a fost rugămintea lui Dumitru Farcaș pentru soția lui
Dumitru Farcaș a fost nu numai un artist desăvârșit, ci și un om care a ținut enorm de mult la familia sa. Când s-a îndrăgostit de cea care avea să-i devină soție, Farcaș a rugat-o să nu se întoarcă în SUA, ci să rămână în România și să se căsătorească cu el.
„Sunt, cred, printre puţinii români care au făcut întregirea familiei aducând din America, nu ducând în America. Eu mi-am luat nevastă care a stat 13 ani în Statele Unite ale Americii, cetăţean american de origine română.
I-am spus: ‘Domnişoară, America mea este pe strada Pavlov 35, acolo lângă Chios, şi este şi un lac acolo. Acolo e America. Te rog foarte mult, fă bine şi vino şi vezi-o, iar dacă o să-ţi placă, rămâi. Şi aşa s-a întâmplat. A venit, i-a plăcut şi a rămas aici’, spunea Dumitru Fărcaș.