Filmul Pe aripile vântului a fost retras de pe HBO, pe motiv că este rasist

 Lupescu Anca
.

Filmul Pe aripile vântului este acuzat de rasism, motiv pentru care pelicula a fost retrasă de pe platforma de streaming HBO Max, scrie BBC.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Decizia vine chiar în momentul în care în SUA și în multe state din Europa au loc proteste antirasism, după moartea lui George Floyd. 'Pe aripile vântului', apărut în 1938 ca o adaptare a romanului omonim al lui Margaret Mitchell, a primit numeroase premii OScar, fiind considerat o capodoperă a epocii sale.

'Pe aripile vântului' ('Gone With The Wind') al lui Victor Fleming, o adaptare a romanului omonim al lui Margaret Mitchell, a atras multe critici privind rasismul, iar pe fondul protestelor din ultima lună din SUA, după omorârea bărbatului afro-american George Floys de către un polițist, s-a luat decizia retragerii filmului de pe platforma de streaming HBO Max.

Pe aripile vântului (Gone With the Wind) este unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei mondiale, decenii la rând bucurând şi mai bucură încă, milioane de cinefili. Este de asemeni producţia de film care ani la rând, zeci de ani, a deţinut supremaţia reţetei de casă, realizând cele mai mari încasări.

Lungmertrajul de trei ore şi 58 de minute a apărut în 1939 şi este considerat de mulţi universitari cel mai ambiţios şi eficient instrument al revizionismului sudist.

Scenariul este bazat pe dramatismul unei lumi care piere definitiv din istorie, Lumea Sudului cu „părinţii iubitori ai negrilor sclavi” şi Lumea Nordului, lumea „liberalilor generoşi” care ştia că muncitorul salariat poate fi exploatat mai bine decât robul.

HBO Max consideră că menţinerea acestui film în catalogul său 'fără explicaţii şi fără denunţarea acestei reprezentări ar fi iresponsabilă'.

'Pe aripile vântului este produsul epocii sale şi prezintă prejudecăţi rasiste care erau comune în societatea americană', a declarat marţi pentru AFP un purtător de cuvânt al HBO Max.

Filmul ‘Pe aripile vântului, interzis acum de HBO Max pe motiv de rasism, a obținut de la premiera sa, în 15 decembrie 1939, zeci de premii.

A primit opt premii Oscar, un record deţinut timp de douăzeci de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton