Atenție! Urmează un articol serios despre fericire.
Te-ai întrebat vreodată dacă ești fericit(ă)? Te-ai gândit, la un moment dat, ce înseamnă fericirea? Crezi că românii sunt mai degrabă fericiți sau nefericiți? „La nivel declarativ, formal, fericirea este legată de împlinire personală, ceea ce implică: bunăstare familială – relații bune cu rude, niciunul din cei apropiați nu suferă de probleme grave de sănătate – și un nivel de trai pe măsura așteptărilor. În viața de zi cu zi, fericirea este asociată cu o stare de mulțumire în repaus, de obicei după îndeplinirea unei sarcini cu puternice înțelesuri personale sau atingerea unui obiectiv’, spune sociologul Barbu Mateescu. Despre fericirea ca o stare de mulțumire vorbește și antropologul Vintilă Mihăilescu. „Fericirea este, poate, mai degrabă mulțumire; fericirea e pentru boieri, ca să spun așa. Cuvântul este, desigur, și cunoscut și înțeles, dar nu prea se face abuz de el, iar < < căutarea fericirii > > nu prea intră în preocupările curente ale românilor’, subliniază Vintilă Mihăilescu, profesor universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București (SNSPA), unde are funcția de director al departamentului de Sociologie din cadrul facultății de Știinte Politice.
El adaugă că, de regulă, românii sunt destul de ușor de mulțumit, mai ales când starea lor de satisfacție este corelată cu familia. „Aș zice că românii știu să fie mulțumiți – și se mulțumesc destul de ușor, cu destul de puțin. Dar mulțumirea lor este, de regulă, una privată, în spațiul familiei, al rudelor, al vecinilor și/sau al prietenilor. În mod oarecum paradoxal, românii tind să fie însă excesiv de nemulțumiți în spațiul public și oricând vine vorba de stat, instituții și, în general, de < < ceilalți > > din afara cercului lor apropiat’, apreciază Vintilă Mihăilescu.
Fericirea este, în afara locurilor de muncă, una dintre preocupările constante ale echipei eJobs România, așa că ne-am gândit să lansăm campania „Happy la job’. Demersul eJobs România își propune să arate cum percep și cum trăiesc românii fericirea, în fiecare zi. În perioada următoare, vom încerca să-i provocăm pe români cu informații și activități inedite, care vor avea în centrul lor conceptul de fericire.
„Aș zice că românii știu să fie mulțumiți – și se mulțumesc destul de ușor, cu destul de puțin.’ – Vintilă Mihăilescu
Într-un articol intitulat „Despre fericire’, sociologul Septimiciu Chelcea apreciază justificat să considerăm că „fericirea este cel mai înalt grad al stării de bine subiectivă’. „Numai când bunăstarea subiectivă este maximă, cred că putem vorbi de fericire. Și mai adaug: fericirea nu este o stare permanentă, de lungă durată, ci momentană, episodică, de scurtă durată. De-a lungul întregii vieți, trăirea fericirii se poate repeta cu o frecvență mai mare sau mai mică, la intervale variabile: de la secunde la ani sau zeci de ani’, explică, în lucrarea „Despre fericire’, Septimiu Chelcea, profesor al facultății de Sociologie și Asistență Socială, la Universitatea din București.
Citeste continuarea AICI