Face to face: Martin Scorsese vs. Ridley Scott

 Florentina Liutic
.

Sunt doi dintre cei mai mari regizori din toate timpurile şi continuă să realizeze filme chiar dacă anii au trecut, tehnologia s-a schimbat, iar gusturile publicului şi industria în care lucrează s-au transformat.

 

ASEMĂNĂRI:

 

LOCURILE ÎN CARE AU COPILĂRIT I-AU INSPIRAT. Martin Scorseses-a născut şi a trăit în cartierul MicaItalie din New York, într-o familie cu rădăcini italiene şi siciliene. Mai târziu, acest cartier a fost sursa de inspiraţie pentru multe dintre filmele sale, care au ca subiect crima şi gangsterii, de la „Mean Streets până la „Gangs of New York. Pentru Ridley Scott, peisajul industrialdin oraşul în care s-a născut, Teeside, în nord-estul Marii Britanii, a fost sursa de inspiraţie pentru scenele din „Blade Runner.

 

 Martin Scorsese si Ridley Scott

 

 

AU DIVORŢAT DE MAI MULTE ORI: După două căsătorii nereuşite, Ridley Scott a renunţat la ideea mariajului. Acum are aceeaşi parteneră de viaţă de peste 10 ani, pe actriţa Giannina Facio. Începând cu „Gladiatorul, Giannina a fost distribuită în toate filmele regizate de britanic. Martin Scorsese a fost căsătorit de cinci ori şi, cu excepţia mariajului actual, toate au durat numai câţiva ani. Una dintre fostele soţii ale regizorului esteIsabella Rossellini, fiica lui Ingrid Bergman şi a lui Roberto Rossellini.

 

AU O AFINITATE PENTRU O ANUMITĂ MUZICĂ, pe care o folosesc adesea pe coloana sonoră a filmelor lor. Melodia „Gimme Shelter a celor de la Rolling Stones apare în mai multe producţii regizate de Scorsese, printre care „Goodfellas, „Casino şi „The Departed. Una dintre mărcile regizorale ale new york-ezului o reprezintă montajul pe ritmul coloanei sonore. Ridley Scott, în schimb, colaborează de mulţi ani cu un compozitor specializat în muzică de film, Hans Zimmer („Black Hawk Dawn, „Hannibal).

 

 FAMILIA OCUPĂ UN LOC ÎN FILMELE LOR: Regizorul britanic a dedicate mai multe filme memoriei unor membri ai familiei care s-au stins din viaţă. „Blade Runner este dedicat fratelui său, Frank, care a urmat cariera tatălui lor şi s-a înrolat în armata britanică; „Black Hawk Dawn este dedicate mamei sale, Elizabeth, iar „The Counselor este realizat în memoria fratelui său, regizorul Tony Scott, care s-a sinucis în 2012, aruncându-se de pe Podul Vincent Thomas din Los Angeles. Părinţii lui Martin Scorsese, Charles şi Catherine, au avut apariţii scurte în filmele sale. Catherine Scorsese a interpretat rolul mamei lui Joe Pesci în „Goodfellas, iar Charles Scorsese a apărut în producţii ca „Goodfellas, „Raging Bull şi „Cape Fear.

 DEOSEBIRI:

RELIGIE: Născut într-o familie romano-catolică, Martin Scorsese a fost puternic influenţat de religia catolică. În copilărie a fost băiat de altar la Catedrala Sf. Patrick, locul în care au fost apoi filmate scene din „Mean Streets, „Call First şi „The Godfather. De asemenea, printre temele din filmele sale se regăseşte catolicismul şi conceptual de vină şi căinţă specifice acestei religii. De cealaltă parte, Ridley Scott a mărturisit că este ateu.

 

ACTORI PREFERAŢI: Preferinţa lui Ridley Scott pentru actori de elită, care au urmat o şcoală prestigioasă de actorie şi au fost antrenaţi pentru teatru, este binecunoscută în industria cinematografică. Peste jumătate din protagoniştii filmelor sale sunt absolvenţi ai unor instituţii cu renume. Scorsese, în schimb, a avut în cariera lui doi actori preferaţi, pe care i-a ales de fiecare dată când a avut ocazia. Primul e Robert De Niro, cu care a colaborat până acum de opt ori, iar al doilea e Leonardo DiCaprio, vedeta lui Scorsese din ultimii ani. „Leo are o sensibilitate asemănătoare cu a mea. Deşi sunt cu 30 de ani mai mare decât el, vedem lumea în acelaşi fel, a declarat Scorsese.

 

RALUCA TĂMAŞ, Foto: Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton