S-au născut în familii obişnuite şi au avut o tinereţe rebelă. Prima este considerată unul dintre cei mai influenţi şi nonconformişti designeri britanici, iar cealaltă a inventat o piesă care se află şi astăzi în garderoba multora dintre noi.
ASEMĂNĂRI:
PROVIN DIN FAMILII SĂRACE: Vivienne Westwood a crescut într-o familie umilă, într-un orăşel britanic. Tatăl său era cizmar, iar mama muncitoare la o fabrică de bumbac. „Am trăit într-o zonă marcată de revoluţia industrială.Nu ştiam ce este o galerie de artă. Nu văzusem niciodată un album de artă şi nu călcasem într-un teatru,povesteşte Vivienne. Familia creatoarei Diane von Furstenberg a avut de depăşit obstacole şi mai mari. Tatăl său a fost un imigrant român de origine evreiască, venit din Chişinău. Mama ei, de origine greacă, este supravieţuitoare a Holocaustului şi a fost închisă la Auschwitz, de unde a fost eliberată cu numai18 luni înainte de naşterea Dianei.
UN BARBAT LE-A SCHIMBATVIAŢA: La 21 de ani, Westwood era căsătorită, avea un copil şi lucra ca învăţătoare. Câţiva ani mai târziu îlcunoştea pe Malcolm McLaren, pentru care avea să divorţeze. Alături de managerul trupei care a revoluţionat punk-ul, Sex Pistols, Vivienne şi-a folosit talentul creativ şi a început să facă haine pentru magazinul lui Malcolm şipentru membrii Sex Pistols, devenindcea mai puternică influenţă culturală aanilor 70. Furstenberg l-a cunoscut pe viitorul ei soţ, Prinţul Eduard Egon, într-un club din Geneva, oraş în care era studentă. Cei doi s-au căsătorit, s-au mutat în New York, iar Diane a devenit prinţesă. Deşi nu avea nevoie să muncească pentru bani, acest mariaj a împins-o să îşi facă propria afacere.
AFACEREA LOR A DAT LA UN MOMENT DAT GREŞ. După succesul imens pe care ambele l-au avut în anii 70, în viaţa celor două a existat şi un moment de cădere. În 1983, afacerea lui Westwood începe să aibă probleme financiare. Designerul se desparte de McLaren şi începe o relaţie cu afaceristul italian Carlo DAmario, carea sprijinit-o financiar şi i-a promovat brandul. În aceiaşi ani 80, lucrurile auînceput să meargă prost şi pentruFurstenberg. Designer-ul şi-a vândut brand-ul: „A fost oribil. Întotdeaunaam spus că am trei copii: un băiat, o fată şi compania mea. M-a durut să văd că brandul meu e pe moarte. A revenit în 1997, la sfatul fiicei sale,Tatiana, care observase că rochiile mamei sale sunt foarte căutate în magazinele de haine vintage.
DEOSEBIRI:
PENTRU CE S-AU REMARCAT: S-a autointitulat „Regina Punk şi a adus în mainstream moda cluburilor underground britanice. În plus, creaţiile sale au fost adesea inspirate din problemele societăţii: a realizat o linie de tricouri care îl sprijineau pe Julian Assange, activistul online acuzat că a făcut publice informaţii secrete, şi a sprijinit o iniţiativă a societăţii civile printr-o ediţie limitată de tricouri inscripţionate cu mesajul „Nu sunt un terorist, vă rog nu mă arestaţi. Diane von Furstenberg a devenit celebră datorită unei piese vestimentare care astăzi este cunoscută de orice femeie: rochia petrecută, realizată din jerseu. Creată în 1972, rochia petrecută a devenit atât de populară, încât în 1975 erau produse 15.000 de astfel de rochii pe săptămână.
BĂRBAŢII DE CARE S-AU ÎNDRĂGOSTIT: Dacă prima şi-a urmat întotdeaunainima, indiferent de statutulbărbatului de care s-a îndrăgostit, ceade-a doua a avut mereu o înclinare către parteneri cu bani şi prestanţă. Primul soţal lui Vivienne, Derek Westwood, era un simplu muncitor la fabrică, iar actualul soţ este un fost student de-al creatoarei, Andreas Kronthaler, care este cu 25 de ani mai tânăr. Diane, o fată obişnuită, s-a căsătorit mai întâi cu un prinţ, în tinereţ ea petrecut mult timp în grupul lui Andy Warhol şi a avut aventuri cu Richard Gere şi Warren Beatty, iar în 2001 s-a căsătorit cu mogulul media Barry Diller.
RALUCA TAMAS Foto HEPTA