Gina Patrichi a fost una dintre cele mai mari actrițe ale teatrului românesc, extrem de iubită pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Pe numele său real Eugenia Margareta Elena, actrița Gina Patrichi a trecut în lumea celor drepți pe 18 martie 1994, în urma unei boli necruţătoare. Care au fost ultimele sale cuvinte înainte să moară, la doar 58 de ani.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Cariera excepţională a actriței Gina Patrichi a însemnat peste 50 de roluri jucate pe scenele teatrelor din Galaţi şi Bulandra din Bucureşti, peste 30 de roluri în film, peste 160 de personaje întruchipate în piesele Teatrului Naţional Radiofonic dar şi zeci de roluri în Teatrul Naţional de Televiziune şi în filme şi seriale TV.
Gina Patrichi a murit la doar 58 de ani. Ce a spus la ultima sa apariție
La ultima ei apariţie în public, Gina Patrichi a venit la Gala Premiilor UNITER, când se ştia că finalu leste aproaep, a spus un fragment din monologul lui Prospero din „Furtuna’, de William Shakespeare.
O apropiată a actriței a spus că ascultând-o pe Gina Patrichi, a făcut legătura cu imaginea regăsită într-un tablou din camera ei, făcut cu mulţi ani în urmă de pictorul Alin Gheorghiu şi despre care toată lumea a spus că nu seamănă cu actrița, potrivit bzi.ro.
Soţul Ginei Patrichi, avocatul Anagnoste, spunea că în ultimele zile de viață actrița semăna din ce în ce mai mult cu imaginea pe care o întrevăzuse Alin Gheorghiu în portretul pe care i-l făcuse.
„Poate că n-am fost altceva decât o fată dintr-o carte… poate că totul n-a fost decât o glumă, sau un joc’, spunea ea înainte să moară.
După moartea sa, strada pe care a locuit în București, undeva între Piața Romană și Piața Victoriei, se numește Gina Patrichi.
Citește și: Leo Messi s-a căsătorit în Argentina cu Antonella Roccuzzo. Imagini de la ceremonia fastuoasă
Ce probleme a avut Gina Patrichi în comunism
Gina Patrichi a urmat Școala „Ion Creangă’, apoi Liceul de fete „Domnița Ileana’, unde, la serbările școlare, recita poezii și juca în piese de teatru.
După s-a înscris la cursurile Institutului de Teatru „I.L. Caragiale’ din București, la clasa Aurei Buzescu, timp de trei ani, începând din 1952. Din păcate, aici a fost exmatriculată înainte de absolvire, din motive disciplinare, reamintește playtech.ro.
După ce a fost dată afară de la teatru, Gina Patrichi s-a mutat în Galați și s-a angajat la noul teatru, unde a debutat în spectacolul Nota zero la purtare de Octavian Sava și Virgil Stoenescu, regizat de Valeriu Moisescu, în 21 octombrie 1956.
Timp de 8 ani a rămas la Galați și nu a spus pas niciunui rol care i se oferea. Apoi s-a mutat la București și a fost invitată să se alăture colectivului Teatrului Bulandra din București, condus de regizorul, actorul și scenograful Liviu Ciulei.
Debutul l-a avut în ianuarie 1964, când a jucat piesa Jocul de-a vacanța de Mihail Sebastian, sub îndrumarea aceluiași Valeriu Moisescu.
„În meseria noastră, dacă nu eşti în stare să o iei mereu de la capăt, eşti pierdut. Încerc, pe cât se poate, să alerg spre o nouă tinereţe în teatru. Sper să o găsesc, pentru că, în unele cazuri – spun eu – niciodată nu-i prea târziu. Şi pentru că nimeni, niciodată, nu este, nu poate fi, pe de-a-ntregul adult!’, spunea Gina Patrichi.
Pe timpul regimului socialist, aceasta a fost adesea solicitată să recite poezii patriotice, iar refuzul ei sistematic nu a fost prea bine primit de cei din sistem. Multă lume spunea despre actriță că poate fi extrem de dură, dar se ştia că niciodată Gina nu minte.
foto: Facebook Gina Patrichi