Dorel Vișan a împlinit 84 de ani. Viața lui, ca un film: a fost în depresie cruntă după ce i-a murit soția

 Oana Pantazi
.

Născut pe 25 iunie 1937, Dorel Vișan a împlinit astăzi 84 de ani. Pandemia l-a obligat să se retragă din activitate și chiar dacă, acum, suferă de singurătate, marele actor nu și-a pierdut energia și nici optimismul.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Născut în satul Tăușeni, județul Cluj, Dorel Vișan a împlinit astăzi 84 de ani. De-a lungul prodigioasei cariere, a interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale și a fost actor, dar și director al Teatrului Lucian Blaga din Cluj. Acum s-a retras departe de lumea dezlănțuită și mărturisește că suferă de singurătate, după ce colegii și prietenii săi s-au dus, pe rând…

dorel-visan-907926l-683×1024dorel-visan-907926l-683×1024

Dorel Vișan, 84 de ani de viață și 55 de carieră

Dorel Vișan are o carte de vizită impresionantă, marele actor fiind distins de-a lungul carierei o mulțime de premii și onoruri. Marele actor a împletit perfect viața profesională cu cea personală. Dorel Vișan s-a căsătorit pe 30 decembrie 1964 cu Maria Vișan și au avut un mariaj extrem de longeviv, binecuvântat cu trei copii. Din păcate, după 29 de ani, în 1993, soția acestuia a încetat din viață.

Dorel Vișan a debutat pe marele ecran în anul 1974, în comedia Păcală, iar patru ani mai târziu a făcut un rol magistral în producția Între oglinzi paralele, în regia lui Mircea Veroiu. În anul 1987, Mircea Danieliuc l-a distribuit în filmul Iacob, film în care Vișan a realizat rolul său de referință. Interpretarea sa a fost elogiată, la vremea respectivă inclusiv în presa de peste Ocean. a urmat, în 1985, un alt rol memorabil, cel al lui Tudor Bălosu în filmul Moromeții. Iar în 1995, Dorel Vișan făcea un nou rol principal memorabil – senatorul Vârtosu – în filmul Senatorul melcilor. Rol pentru care a primit premiul de interpretare masculină, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier-Franța.

Au urmat rolurile din Magnatul (2004) și Sistem nervos (2005). În paralel cu activitatea de pe scena Teatrului din Cluj și din filme, a fost și director al Teatrului „Lucian Blaga' din Cluj, precum și profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai' din același oraș.

Citește și: Metoda neobișnuită prin care actorul Dorel Vișan s-a vindecat de hepatită cronică virală, stadiu grav: „Virușii mi i-am imaginat ca pe nişte…”

Citește și: Dorel Vișan traversează momente grele, în plină pandemie! Se ferește de coronavirus, dar suferă de singurătate: „Nu mai am cui da un telefon”

Citește și: Cum s-a hotărât Emilia Popescu să devină actriță: „Părinții s-au speriat. E greu, ca femeie”/ EXCLUSIV

Citește și: Cum a cerut-o Cătălin Moroșanu în căsătorie pe soția lui, după 8 ani de relație: „O aveam deja pe Natalis”/ EXCLUSIV

Citește și: Dan Negru, afaceri de succes în construcții și agricultură. Are zeci de hectare, lângă Timișoara

Decesul soției i-a frânt viața

Acum, Dorel Vișan locuiește în satul Tăușeni, departe de agitația orașului, și spune că, de când cu pandemia, s-a cam însingurat. De data aceasta o singurătate impusă de pandemie. Din păcate, marele actor a fost condamnat la singurătate cu mulți ani în urmă, când și-a pierdut soția și a fost la un pas de a-și pierde și viața.

Suferința maestrului Dorel Vişan a început cu 26 de ani în urmă, când decesul soției l-a doborât psihic. Atunci, picase în depresie și alcool, dar spune că vizitele în Tibet şi lecturile despre medicină orientală l-au adus la o stare uluitoare de înțelepciune. Şi l-au ajutat să fenteze moartea!

„În India a fost un mare înţelept care spunea aşa: Dacă ai o suferinţă şi există o cale de a scăpa de ea, nu trebuie să îţi faci probleme. Urmăreşti calea respectivă şi ai scăpat, dar dacă nu există nicio cale de a scăpa de ea, atunci nu are rost să îţi faci probleme. (…) Niciodată nu am vorbit despre viaţa mea intimă, nu le expun. Eu am avut o mare suferintă, soţia mea s-a îmbolnăvit foarte tânără”.

„Am avut o cădere psihică”

Maestrul Dorel Vișan a mărturisit că, după ce soția lui s-a îmbolnăvit nu a reușit să gestioneze situația, drept urmare s-a refugiat în alcool. A fost la un pas de ciroză și atunci a urmat trezirea…

Avea 48 de ani şi a plecat. Am avut o cădere psihică, rămăsesem cu copiii, în urmă cu 26 de ani. Această cădere psihică o au foarte mulți oameni, din cauză că noi nu mai înţelegem că nu putem trăi unii fără ceilalţi, iar dezvoltarea noastră nu se face prin nou, ci prin ceilalţi. Şi am avut o cădere psihică şi unde poţi sa te aduni? În băutură, care te distruge. M-am întâlnit cu o prietenă care mi-a zis „de ce faci asta?

Nu e bine. Trebuie să mergi să înveti o metodă de autoapărare împotriva stresului, metoda Silva. Care este foarte bună și a zis: imaginează-ţi că ai fi murit tu şi nevastă-ta ar fi trăit. Ce s-ar fi întâmplat? Se chinuia înfiorător. Ai văzut? Tu i-ai oprit chinul prin această longevitate a ta, dar problema este că o jeleşti. Şi de aici a pornit!

Eram spre ciroză. De la 1 la 10 eram la 7. Atunci am plecat şi am învăţat foarte multe lucruri în India, Tibet, Japonia. Eu am vorbit cu ficatul, l-am luat în braţe şi l-am mângâiat.’ , a mărturisit Dorel Vişan în emisiunea „Agenţia VIP’ de la Antena Stars.

Ulterior, analizele medicilor i-au confirmat că se vindecase, situaţie care i-a uluit pe cei care îl tratau de ani buni.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton