Donald Trump – Are o avere fantastică şi o ţară de cucerit

 Florentina Liutic
.

Hulit și iubit în egală măsură, candidatul la prezidențiale a trans­format alegerile într-un reality-show care divide, dar și subjugă America.

 

Donald John Trump are 69 de ani, o a treia soție, cinci copii, o avere fantastică, o carieră în televiziune (reality-show-ul „Ucenicul), un zgârie-nori care îi poartă numele în Manhattan și o țară de cucerit.

 

Estimările făcute de presa de speciali­tate din SUA arată faptul că, în acest moment, speranțele mogulului imobili­arelor legate de alegerile din noiembrie anul viitor sunt puține: la sfârșitul unui proces electoral complicat și de durată, Trump nu va izbuti să-și asigure candi­datura republicană.

 

Dar pentru brandul Trump, pare că nici nu contează. E cel mai vizibil can­didat, categoric cel mai charismatic, şi asta pentru că vorbește numai pe limba oamenilor de rând. Și jignește în stânga și-n dreapta (a fost unul dintre cei mai vocali contestatari ai faptului că Barack Obama s-ar fi născut în Hawaii, adică pe teritoriu american), de parcă acesta ar fi punctul forte al programului său politic. Program care, în treacăt fie menționat, e la fel de cotroversat precum însuși acest american vorbăreţ, cu o claie de păr blond ce refuză să stea rezonabil: asta dacă ne gândim la planul său de reformă privind imigrația, în special la punctul în care scrie negru pe alb: „O națiune fără granițe nu e o națiune. Trebuie să existe un zid la granița de sud.

 

Nimeni nu-l poate opri pe acest new-yorkez să-și facă numărul, chiar dacă asta înseamnă să-și expună public viața personală, neferită de scandaluri care au traversat America de la coastă la coastă – divorțurile de Ivana Trump, născută Zelnicikova, și de Marla Maples au făcut valuri uriașe. Paradoxal însă, disprețul pe care îl afișează când vine vorba despre femei, ținte predilecte ale miliardarului, îi aduce însă și o neverosi­milă popularitate, în rândurile celor mai puțin interesați de ceea ce spune și mult mai impresionați că măcar e cineva care spune lucrurile pe șleau.

 

TELENOVELA MEXICANĂ A LUI DONALD

 

Ca orice politician, Donald Trump se pricepe la toate. Așa că n-a fost deloc sur­prinzător când, invitat fiind după noaptea Oscarurilor să comenteze ceremonia la un show matinal de la Fox News, Trump a izbucnit într-un atac xenofob la adresa cineastului Alejandro González Iñarritu, autorul filmului „Birdman – Omul-Pa-săre (sau virtutea nesperată a ignoranței). Americanul l-a acuzat pe mexican că duce toată gloria în altă țară, iar filmul o fi bun, doar că el auzise alte păreri.

 

Adevărata izbucnire la adresa țării veci­ne a avut-o însă când și-a lansat, cu sur­le și tobe, candidatura într-o campanie „care vrea să îi redea Americii măreția. Atunci, Trump n-a pregetat să afirme că Mexicul e exportator de droguri, vio­luri și alte infracțiuni comise de cei care ajung în SUA. Sigur că după această luare de poziție, populația latino din America i-a întors spatele definitiv, dar e de presupus că laboratorul electoral al candidatului a luat în considerare faptul că ceea ce îi deranjează pe mulți poate să îi mulțumească pe și mai mulți.

 

În termeni politici, a fost fără doar și poate un demers extrem de riscant. Sub aspec­tul popularității însă, omul care a generat o școală de televiziune folosind cuvintele-cheie „ești concediat! a punctat neverosi­mil. Aproape că îți vine să crezi că Trump a tras cu ochiul la țara vecină, unde scan­dalurile care au însoțit evaziunile fisca­le ale Primei Doamne mexicane, fosta glorie telenovelistică Angelica Rivera, i-au adus o și mai mare popularitate celei supranumită „La Gaviota.

Dar Trump merge înainte, în pofida tuturor controverselor. E adulat când îi ponegrește pe „cretinii din Congres și din Camera Reprezentanților. Când se întâlnește cu electoratul are marea șansă să i se spună nu „domnule senator sau „domnule guvernator, precum contra-candidaților, ci pe numele mic.

 

Asta, deoarece toată lumea îl cunoaște pe Donald. Pentru că e ridicol de bogat? Pro­babil. Pentru că e prezent în tabloide cu frecvența buletinului meteo? Posibil. Pen­tru că a apărut la televizor într-o emisiune pe care a văzut-o nu doar toată America, dar și restul lumii? Cu siguranță.

 

One-man-show-ul electoral al lui Donald Trump pare scris după un scenariu al unui serial cu rating asigu­rat. E un serial pe care America, fie că-l place sau ba pe cel din rolul principal, îl urmărește subjugată.

Singura diferență față de celelalte seriale e că, în cazul lui Trump, deznodămân­tul nu contează. După prezența în acest show electoral, n-ar fi nicio dramă să nu ajungă președintele Americii. S-ar con­sola imediat, după cum observă „New York Times, cu câștigurile, mari cât turnul care îi poartă numele, obținute la semnarea acordului pentru un nou se­zon din „Ucenicul.

 

 

 

MISOGINISMELE LUI DONALD TRUMP

 

La adăpostul miliardelor pe care le deține, dar și al statutului asumat de „slobod la gură, Donald Trump s-a întrecut pe sine în jigniri spuse, scrise sau postate pe rețelele de socializare. Iată-le, cu mențiunea că sunt destule altele, care nu pot fi suportate de hârtia unei publicații glossy:

 

  • despre Arianna Huffington, de la Huffington Post: „e urâtă și-n interior, și-n exterior. Înțeleg foarte bine de ce a lăsat-o bărbatul pentru alt bărbat, a fost o decizie bună'.
  • despre Brande Roderick, concurentă în emisiunea „Ucenicul' și fostă playmate într-o publicație masculină: „Ar fi o imagine frumoasă să te văd în genunchi în fața mea'.
  • a comparat femeile cu obiecte neînsuflețite: „Frumusețea și eleganța unei femei, ale unei clădiri sau ale unei opere de artă nu sunt superficiale'.
  • a făcut-o „dezgustătoare' pe Eliza­beth Beck, o concurentă care a cerut voie să alăpteze.
  • a scris că n-ar săruta-o pe actrița Rosie ODonnell decât pentru un trilion de dolari și că își va trimite niște amici să-i seducă acesteia iubita.
  • a decupat din „New York Times' articolul lui Gail Collins care îl criticase și i l-a trimis la redacție cu portretul ziaristei îngroșat cu markerul, sub care scria „față de câine'.
  • a făcut-o incompetentă pe candidata Hillary Clinton (pe care nu ezitase să o invite alături de Bill Clinton la a treia sa căsătorie): „dacă nu-și poate satisface bărbatul, ce-o face să creadă că ar satisface America?'.
  • a mărturisit că nu contează ce scrie presa, „câtă vreme ai parte de o bucățică tânără și frumoasă'.
  • a făcut glume nesărate pe seama actualei sale soții (Melania Knauss- Trump, 45 de ani) legate de înclinația ei pentru bărbați mai tineri.

 

CARMEN GHIBUȚIU

Foto HEPTA, NORTHFOTO

 

Donald Trump, fiica lui, Ivanka Trump, soțul ei, Jared Kushner, Tiffany Trump, Donald Trump Jr, soția lui, Vanessa Haydon, Melania Trump și fiul lor, Barron, pe 16 iunie 2015, la anunțarea candidaturii pentru alegerile prezidențiale din 2016 la „The Trump Tower' din New York.Donald Trump, fiica lui, Ivanka Trump, soțul ei, Jared Kushner, Tiffany Trump, Donald Trump Jr, soția lui, Vanessa Haydon, Melania Trump și fiul lor, Barron, pe 16 iunie 2015, la anunțarea candidaturii pentru alegerile prezidențiale din 2016 la „The Trump Tower' din New York.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton