Eveniment istoric! Documentarul Colectiv, primul film românesc nominalizat la Oscar!

.

Pentru prima oară în istoria cinematografiei noastre, un film românesc este nominalizat la Oscar! Nu o dată, ci de două ori, având dublă șansă de a câștiga prestigioasa statuetă. Este vorba despre filmul documentar 'Colectiv', regizat de Alexander Nanau, nominalizat la categoriile Film Internațional și Documentar.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Eveniment istoric în cinematografia românească! Documentarul „Colectiv' a fost nominalizat la Gala Oscar, eveniment ce se va desfășura pe data de 26 aprilie. Dincolo de faptul că documentarul Colectiv, regizat de Alexander Nanau, este primul film românesc nominalizat vreodată la Oscar, acesta a primit chiar două nominalizări – deci două șanse, ceea ce este din start un câștig pentru producția care a frapat, dar a și emoționat lumea întreagă. Astfel, filmul este nominalizat la Categoriile Film Internațional și Documentar.


„Colectiv', desemnat cel mai bun documentar de Acadmia Europeană de Film

Documentarul „Colectiv' s-a bucurat de un succes răsunător pe toate scenele pe care a fost prezentat, iar presa internațională a avut numai cuvinte de laudă la adresa producției românești. De altfel, Colectiv a fost desemnat cel mai bun documentar de către Academia Europeană de Film, ceea ce a fost, cel mai probabil, pașaportul spre Oscar.


‘În final, Colectiv nu decretează nici învingători, nici învinși, ci subliniază eroziunea progresivă a încrederii într-un sistem democratic și modul în care diluarea responsabilității generează monștri’,  a scris siteul italian Cinefilia Ritrovata despre filmul lui Alexander Nanău.

‘Cu o înfrânare a expunerii și o sagacitate analitică care l-ar face invidios pe Noam Chomsky, el prezintă o tristă colecție de strategii de diversiune în masă: ascundere, liniștire, acoperire, blamare, răspândirea noroiului și, în cele din urmă, diluarea adevărului într-un ocean de stimuli', a mai scris publicația menționată.

Astfel, „Colectiv oferă în premieră o privire în culisele momentelor-cheie care au avut loc după evenimentul tragic din clubul Colectiv, din București. Urmărind jurnaliști, avertizori de integritate, pacienți arși și oficiali din Guvern, filmul dezvăluie fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.


Alexander Nanău: „A fost greu să văd durerea!'

„Incendiul de la Colectiv a fost o traumă națională. Ca orice individ traumatizat, și o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. În zilele de după incendiu, am asistat la o minciună instituțională despre cum autoritățile gestionau perfect tragedia, care a fost constant repetată populației îndoliate, prin toată mass-media. Am văzut manipularea amuțind oamenii și împiedicându-i să pună întrebări o vreme. Asta în timp ce tinerii răniți în incendiu mureau pe capete în spitale, a declarat Alexander Nanau, regizorul producției.


Însă, de la această idee și până la materializarea filmului a durat mult, întrucât s-a lucrat, susținut, timp de patru ani. „Prima mea dorință a fost să înțeleg impactul tragediei asupra vieților supravie-țuitorilor și familiilor care-și pierduseră copiii în spitale, după incendiu. Mihai Grecea, el însuși cineast, unul dintre supraviețuitorii de la Colectiv, s-a alăturat echipei mele de îndată ce a ieșit din spital. Împreună cu Mihai, am intrat în familia victimelor de la Colectiv. Am ținut cât de aproape am putut de ei, pe parcursul luptei lor de a înțelege de ce i-au pierdut pe cei dragi, la săptămâni întregi după incendiu, dacă beneficiaseră de cele mai bune îngrijiri. Pentru mine, ca tată, cea mai mare provocare a fost să asist la durerea prin care treceau părinții după ce-și pierduseră copiii. A fost greu să văd durerea de a nu fi fost în stare să salvezi viața propriului copil, cât timp încă se mai putea, din cauza minciunilor celor care trebuiau să te apere, a mai declarat Nanau.