În sezonul cald, ne expunem la soare mai mult decât în celelalte anotimpuri și se observă o creștere a atenției pe care o acordăm pielii noastre. Ce ar trebui să facem, de fapt, pe toată durata anului pentru a avea o piele sănătoasă, și nu doar vara?
Pentru a preveni apariția problemelor la nivelul pielii, ar trebui să stim ce fototip avem: I, II piele deschisă, ochii albaștri/ verzi, păr blond/ roșcat cu risc mare de arsuri solare și implicit de cancere cutanate, fototip III/IV piele mai închisă, ochi căprui, păr șaten/ negru cu risc mai redus de arsuri soalre, dar totuși cu risc prezent de a dezvolta tumori de piele. Apoi ar trebui să cunoaștem semnele alarmante când o aluniță poate deveni periculoasă pentru a ne adresa timpuriu medicului dermatolog. Nu în ultimul rand, prevenția prin expunere moderată la soare ne poate salva viața și consider acesta cel mai important aspect.
S-a vorbit mult despre intervalul orar corect pe care ar trebui să-l petrecem la soare. S-au vehiculat diferite ore dimineața și seara. Care sunt, de fapt, cele mai bune ore din zi pentru plajă?
Pentru a preveni arsurile solare de orice grad (inclusiv înroșirea ușoară a tegumentului) este foarte important să ne expunem la soare dimineața până în ora 10-11, iar după-amiaza începând cu ora 16-17, perioade în care cantitatea de UVB și UVA nu este atât de mare ca în mijlocul zilei. Atenție însă, în aceste intervale orare nu trebuie să ne expunem încontinuu la soare, trebuie neapărat să folosim creme și îmbrăcăminte fotoprotectoare, să stăm cât mai mult sub umbrelă, iar la expunerea directă în soare să purtăm pălărie sau șapcă și ochelari de soare. Persoanele cu pielea deschisă la culoare, păr blond, ochii albaștri și verzi (fototip I și II), dar și cei cu multe alunițe au o capacitate mai mică de protecție împotriva radiațiilor ultraviolet și sunt cu atât mai susceptibili în a dezvolta arsuri solare și posibile tumori de piele. De asemenea, este important de reținut pentru părinți să nu expună bebelușii la soare până la 6 luni, iar între 6-12 luni să îi expună pentru maxim 10-15 minute/ zi și nu foarte frecvent. Expunerile solare intense din copilărie cresc riscul viitorului adult de a dezvolta un cancer cutanat.
În acest context, alunițele reprezintă o preocupare majoră, îndeosebi pentru cei care au foarte multe. Sunt aceste persoane într-un pericol mai mare, să spunem așa, față de celelalte?
Desigur, persoanele care au nevi multipli sunt cu risc mai mare de a dezvolta tumori cutanate și ar trebui să efectueze un consult inițial dermatologic cu dermatoscopie și harta tuturor alunițelor. După această evaluare medicul va decide dacă există leziuni periculoase, dacă necesită îndepărtare chirurgicală și la ce interval trebuie ca pacientul să revină la control. De asemenea, li se vor recomanda măsuri de prevenție a arsurilor solare și de urmărire a evoluției alunițelor.
Citește și: Cele mai bune creme de protecție solară sub 100 de lei
Ce anume determină ca o aluniță să-și schimbe aspectul normal și care este, de fapt, aspectul normal al unei alunițe?
Nu există un aspect ‘normal’ al acestor alunițe, ceea ce trebuie să știm însă este faptul că dacă apar modificăari ale unor alunițe vechi sau apar pete maronii pe piele anterior sănătoasă, cel mai indicat este ca acestea să fie văzute de către medicul dermatolog. Cel mai frecvent sunt pete maronii plane (limitate la suprafața pielii), cu dimensiune până în 4-5 mm, care nu se modifică de-a lungul anilor. Mai există și acele alunițe înalte (papilomatoase), frecvent de culoarea pielii sau maro deschis, uneori prezinta și fire de păr, se numesc nevi dermici, îi avem de la naștere și,de obicei, nu se transformă în tumori.
Când ar trebui să mergem la doctor, care sunt semnele care ar trebui să ne îngrijoreze?
Autoexaminarea de către pacient este foarte importantă. Acesta trebuie să cunoască semnele cele mai frecvente care pot anunța o viitoare tumoră de piele: modificarea formei aluniței (din rotund-ovalară cu un contur regulat, aceasta devine neregulată), a culorii (dacă din maro deschis devine închis sau chiar negru, poate prezenta mai multe nuanțe de maro, roșu), a simetriei, a suprafeței (devine rugoasă, înaltă, denivelată), a dimensiunii (> 6mm) și evoluția acesteia (crește în câteva luni). Alte semne importante de alarmă sunt formarea unor cruste și sângerarea alunițelor sau mâncărimea locală. De asemenea, dacă avem rude gradul I, II cu istoric de cancer de piele este imperios necesar să efectuăm un consult dermatologic, știind că avem un risc crescut de a dezvolta un cancer cutanat.
Presupunând că o persoană a așteptat prea mult înainte de a se prezenta la medicul dermatolog, până în ce punct/ stadiu situația mai poate fi ameliorată? Când se mai poate face ceva și când e prea târziu?
Carcinoamele bazocelulare sunt tumori de piele cu risc redus de metastazare și cu evoluție lentă, de cele mai multe ori perfect curabile prin îndepărtare chirurgicală cu/fără radioterapie adițională.
Carcinoamele spinocelulare apar mai ales pe mucoase și au o evoluție mai agresivă, necesită diagnostic precoce și tratamente combinate.
Melanomul însă, chiar dacă nu este foarte frecvent, este cea mai severă formă de cancer de piele, necesită un diagnostic timpuriu pentru a putea fi tratabil. De aceea sunt foarte importante atât prevenția, cât și diagnosticul și îndepărtarea chirurgicală precoce. Terapia adjuvantă după chirurgie este însă complexă, de lungă durată și uneori ineficientă. Fiecare pacient cu o tumoră de piele este un caz complex, se analizează toți parametrii de la debut leziune, localizare, stadiu tumoral, evoluție, răspuns la fiecare etapă terapeutică.
Care e factorul de protecție ideal pentru expunerea la soare?
Situația ideală este considerată evitarea arsurilor solare (chiar și înroșirea ușoară a pielii). Fotoprotecție corectă înseamnă vara respectarea intervalelor orare de expunere menționate anterior, folosirea unor produse de fotoprotecție cu factor înalt SPF 50 și UVA (PPD) 32 , nivele maxime aprobate UE, repetarea aplicării acestora la două ore de stat pe plajă și imediat după imersia în apă (mare, piscine, duș), dar și utilizarea unui SPF 30 pe timpul sezonului rece. Aceste produse protejează de arsurile solare imediate și de pigmentarea ulterioară, evident că prelungesc timpul de expunere solară în care nu apare eritem, dar nu vom fi complet protejați de riscul apariției unui cancer de piele decât dacă evităm expuneri prelungite și utilizarea aparatelor de bronzare artificială.
Dr Oana Spânu – Medic Dermatolog (www.oanaspanu.ro)
Claudia Cojocea