De ce voturile juriului din România și ale altor 5 țări au fost anulate, la Eurovision 2022. EBU: "Un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6"

.

De ce voturile juriului din România și ale altor 5 țări au fost anulate, la Eurovision 2022. Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a emis, recent, un comunicat în care a explicat de ce a anulat punctajele unora dintre juriile naționale din cadrul competiției muzicale. Totodată, s-au aflat și care au fost neregulile care au dus la decizia eliminării de la vot a celor șase țări. 

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!


Organizatorii au anunțat, pe scena Eurovision 2022, că nu a putut fi stabilită conexiunea cu România. La rândul său, TVR acuză că a fost schimbat votul. În realitate, acele motive tehnice nu au existat și au fost doar un pretext, potrivit prezentatoarei TVR, Eda Marcus.

Finala Eurovision Song Contest 2022 a avut loc sâmbătă seară, 14 mai 2022, și s-a desfășurat pe Arena Pala Olimpico din Torino, Italia. Competiția muzicală a fost câștigată de Kalush Orchestra din Ucraina, cu 631 de puncte, în timp ce WRS, reprezentantul României, a obținut un total de 65 de puncte, clasându-se astfel pe locul 18. În total, 25 de țări au participat la Eurovision 2022. 


Citește și: Laurențiu Cazan propune schimbarea regulamentului de la Eurovision, după marele scandal:„Poți cânta bine la repetiții, iar în concurs să n-ai o mare calitate’

Citește și: WRS, despre melodia Ucrainei, care a câștigat Eurovision:'Nu e pe gustul meu'

Citește și: Mihai Bobonete a fost confundat cu unul dintre copiii lui Ion Dolănescu:„E urât ce faceți la Măruță, cu fratele dumneavoastră’

Citește și: Mădălina Ghenea și Ed Westwick, imagini inedite în filmul Deep Fear.Ea are rolul principal


De ce voturile juriului din România și ale altor 5 țări au fost anulate, la Eurovision 2022

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a anunțat joi, într-un comunicat de presă, de ce a ales să anuleze punctele acordate de către juriile din șase țări, inclusiv România, în cea de-a doua semifinală și în finala concursului Eurovision 2022. Prin urmare, juriul acestor șase țări a fost eliminat, deoarece tiparele de vot au fost neconforme. EBU a explicat că în a doua semifinală, patru dintre cele șase jurii au plasat toate celelalte cinci țări în Top 5. Un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6.


„În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele şase jurii au plasat cinci dintre celelalte ţări în Top 5. Un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6. Iar ultimul dintre cele şase jurii i-a plasat pe patru dintre celelalte în Top 4 şi pe al cincilea în Top 7. Patru dintre cele şase au primit cel puţin 12 puncte. Care este maximul care poate fi acordat.   

Modelul în cauză a fost detectat ca neregulat de către partenerul paneuropean de vot şi recunoscut de Monitorul de Vot Independent, deoarece cinci dintre aceste şase ţări au fost clasate în afara Top 8 de către juriile din alte 15 ţări care au votat în aceeaşi semifinală (care a inclus trei dintre cei cinci mari: Germania, Spania şi Regatul Unit).


În plus, patru dintre cele şase ţări s-au clasat pe ultimele şase poziţii dintre celelalte 15 ţări care au votat în această semifinală.’, se arată în comunicatul emis de EBU.

Ce înseamnă vot neregulamentar

Abatere de la normă: Dacă rezultatul reflectă preferințele generale ale celorlalți jurați. Așadar, există abateri de la criteriile stabilite în Regulamentul Concursului. De exemplu, cazul în care un juriu național alege să plaseze în fruntea clasamentului un cântec pe care majoritatea îl clasează mult mai jos. 


Nereguli: Juriul național nu a respectat Regulamentul Concursului Eurovision.

Modele recurente: Dacă alte țări repetă modele de vot similare cu cele ale juriului național.

Există beneficiari în urma abaterilor de la Regulamentul Concursului Eurovision. 

În cadrul juraților, există modele vizibile de vot. 

În cazul în care sunt depistate cel puțin două nereguli din lista precedentă, atunci modelul este considerat neregulat, iar voturile date de către juriul vizat sunt eliminate. Totuși, această condiție trebuie să fie confirmată de către Partenerul de Vot paneuropean și recunoscut de către Monitorul Independent de Votare. 


Eda Marcus, în timpul Eurovision 2022: „Nu cred’

Prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, aşa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor.


„Aceasta este o înregistrare în timp real după ce ne-a fost refuzată intrarea în transmisiunea principală Eurovision pe motive tehnice. Înregistrarea aceasta este de fapt dovada că acele motive tehnice nu au existat, au fost doar un pretext. Au sărit pur şi simplu peste noi ca şi cand nu am fi existat', a scris Eda Marcus.

„Nu cred', a spus Eda Marcus atunci când prezentatorul Mika a anunţat că televiziunea din România are probleme tehnice.

Sursă foto: Facebook, Hepta