De ce a ales Gheorghe Zamfir naiul, în urmă cu 50 de ani: „Mecanic se descurcă mulți, dar...”

 Raiciu Adriana
.

De ce a ales Ghoerghe Zamfir naiul. Gheorghe Zamfir este unul dintre cei mai talentați artiști din țara noastră. Este supranumit și „Regele Naiului” datorită talentului său. A primit numeroase premii și a fost apreciat atât pe plan național, cât și internațional. Iată ce spune compozitorul român despre ceea ce iubește el cel mai mult să facă.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Gheorghe Zamfir este fără doar și poate o legendă a muzicii. De-a lungul timpului, artistul a reușit să câștige zeci de premii, reușind să se facă conscut la scară largă.

gheorghe-1gheorghe-1

În decursul unei cariere muzicale care depășește 50 de ani, Gheorghe Zamfir a avut parte de multe momente impresionante. Însă, își aduce aminte cu drag de ziua în care a început să cânte la nai.

Citește și: Gheorghe Zamfir, dezvăluiri uluitoare. De ce și-a amenințat tatăl că se sinucide: „L-am presat până când a luat-o razna”

Citește și: Gheorghe Zamfir, despre soția cu 44 de ani mai tânără: „E un înger, nu ajungem la 80 de ani fără ea”

Citește și: De ce s-au despărțit Sebastian Chitoșcă și soția lui: „Am lovit-o…”

Citește și: Liliana Mocanu din Las Fierbinți, infectată cu COVID-19: „Aşteptăm de ieri Salvarea”

De ce a ales Gheorghe Zamfir naiul

Naistul Gheorge Zamfir și-a început activitatea muzicală în urmă cu 50 de ani. Artistul este câștigătorul a 120 de discuri de aur și platină, are peste 190 de discuri înregistrate, și are peste 120 de milioane de albume vândute.

Cu lacrimi în ochi și cu gândul la primul moment în care a pus mâna pe un nai, Gheorghe Zamfir declară că nimic nu s-ar fi întâmplat fără ajutorul lui Dumnezeu. „Poți să faci ceva fără El?', spune artistul.

Naiul este instrumentul primordial. Când încă nu știa a ciopli piatra, omul a auzit primul sunet de nai. Sunetul vântului în trestia ruptă de pe o margine de apă a fost  prima muzică dăruită omului de Dumnezeu. De la Naiul lui Pan până la naiul profesorului meu Fănică Luca a fost o întreagă evoluție. Dar când eu am conștientizat adevăratul potențial al acestui instrument, nimic nu mi-a mai stat în cale să-l dezvolt în așa fel încât să pot acoperi aproape toate genurile muzicale cu  el. Astfel s-a născut ideea mea și cu ea întreaga gamă de naiuri. Tenor, Alto, Bas, Naiul Gigant etc. Toți naiștii din lume folosesc inovațiile mele. Nu știu să fie o altă descoperire referitoare la acest instrument.

Gheorghe Zamfir: „Naiul m-a ales pe mine'

Naiul este un dar divin, și o spun cu convingere, după o viață de experiențe extraordinare cu acest instrument. Nu există un sunet mai pur pe planetă, un sunet care să vindece. De aici și impactul emoțional asupra oamenilor. Naiul atinge niște corzi ale sufletului ca nimeni altul. Nu eu am ales naiul, el m-a ales pe mine. Trebuie să fii capabil de o anumită stare de grație pentru a deveni una cu acest instrument. Este greu să dai culoare. Mecanic se descurcă mulți, dar să duci sunetul la un nivel emoțional deosebit este o artă, un har. Nu este foarte prietenos, mai ales că nu poți cânta la el nici cu degetele, nici să te ajuti de privire, nu prea ai control. Pe nai trebuie doar  să-l simți și să-ți dozezi respirația în așa măsură încât să-i descoperi toate ungherele. Presupune un efort uriaș să ții notele lungi dar tot la fel de uriaș și în momentele de virtuozitate. Aș putea spune că există o legătură indisolubilă între noi, dar chiar dacă eu am construit naiuri, naiul m-a făcut ceea ce sunt.', a spus Gheorghe Zamfir pentru zilesinopti.ro.

Cine este Gheorghe Zamfir?

Gheorghe Zamfir este artistul care a câștigat două discuri de aur în SUA și singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria. Repertoriul său cuprinde compozitori de la perioada barocă și clasică precum Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli, Antonio Vivaldi, până la contemporani ca Paul McCartney, Billy Joel sau Elton John.

În cadrul unui interviu, naistul a vorbit despre momentul în care l-a cunoscut pe compozitorul Sergiu Celibidache.

„Plângea când îi cântam doine românești în apartamentul meu din Paris', mai spune acesta.

sursă foto- Captură Video

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton