Ce daune cere Olguța Berbec în procesul cu Niculina Stoican: „Să se pună la punct!”

 Borcilă Andreea
.

Ce daune cere Olguța Berbec în procesul cu Niculina Stoican. Olguța Berbec i-a cerut daune morale Niculinei Stoican, în valoare de 1 euro, în plin proces. Cele două interprete de muzică populară se judecă pentru o melodie care face parte din repertoriul fiecăreia dintre artiste. Recent, ambele s-au întâlnit la Tribunalul București, unde au fost supuse unui interogatoriu. Olguța Berbec a făcut câteva declarații, la două zile după ședința din sala de judecată.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Ce daune cere Olguța Berbec în procesul cu Niculina Stoican. Olguța Berbec o acuză pe Niculina Stoican că i-ar fi furat o piesă de pe un album și îi cere daune morale în instanță. Pe 14 iunie, cele două artiste s-au întâlnit la Tribunalul București. Solista Olguța Berbec a acționat-o în instanță pe colega ei de breaslă, Niculina Stoican, după ce aceasta i-ar fi furat o piesă, intitualtă Dragoste veche și nouă, și a urcat-o pe YouTube.

niculina-stoican-1niculina-stoican-1

Olguța Berbec a primit o notificare de la YouTube, prin care o înștiința că avea voie să remunereze doar pe una dintre ele, având în vedere că au melodii asemănătoare. De acolo și până la ajunge în sala de judecată nu a fost decât un singur pas. La un moment dat, Niculina Stoican i-a spus magistratului că la mijloc este vorba despre bani.

Citește și: Niculina Stoican, dată în judecată de Olguța Berbec.De la ce a pornit scandalul dintre artiste

Citește și: Olguța Berbec, noi acuzații la adresa Niculinei Stoican. A dat-o în judecată pentru că i-ar fi furat o piesă:„Cred că lucrurile trebuie lămurite cumva'

Citește și: Mihai Costea nu-și mai poate vedea copilul, după despărțirea de Adelina Nica:„L-am dat afară din casă, nu dau doi bani pe lacrimile lui'

Citește și: Mihaela Cernea și-a deschis club în București, în plin divorț de Costin Craioveanu.La ce sumă uriașă se ridică investiția

Ce daune cere Olguța Berbec în procesul cu Niculina Stoican

Olguța Berbec, în vârstă de 38 ani, a explicat că nu ar fi fost intenția ei să ajungă în instanță, dar a fost forțată de cei de la YouTube. Mai mult, solista a cerut în mod simbolic daune morale, în valoare de 1 euro, după ce colega ei de breaslă ar fi afirmat că este vorba despre bani. Dragoste veche și nouă este melodia solistei Olguța Berbec, lansată în 2014, când a scris textul, iar compoziția este realizată de Aurel Blândea. Un an mai târziu, interpreta de muzică populară și-a înregistrat piesa la UCMR – Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, potrivit Fanatik. În 2021, Niculina Stoican, în vârstă de 51 ani, a înregistrat o piesă cu aceeași linie melodică, dar cu alt titlu, Iar mi-e dor de Mehedinți.

„Am fost chemate amândouă în instanță pentru a ni se lua o opinie. Atât. A fost un soi de interviu. Nu a fost sub jurământ. Avocatul îmi explicase că va fi ceva relaxat. Ea a auzit ce am spus eu, eu am auzit ce a spus ea.

Când a fost întrebată de judecător dacă este de acord că linia melodică a piesei ei seamănă cu a mea lansată în 2015, ea a recunoscut și a spus da. Pentru mine nici nu mai contează altceva', a declarat ea pentru Fanatik.

Olguța Berbec: „În 2022, folclorul are autor cu nume'

Olguța Berbec a explicat că nu mai este ca pe timpuri, iar acum bătrânii ascultă muzică populară chiar și de pe YouTube.

„În 2022, folclorul are autor cu nume! Asta încerc eu să spun. Nu ne mai putem ascunde pe tema asta. Nu este sănătos să dai exemplul acesta tinerilor, să ne inspirăm la nesfârșit, să încurajăm creația nouă și să o protejăm, ca pe oricare altă muzică, care se crează.

Este de bun simț tot ce spun eu și nu atac pe nimeni! Să se pună la punct, nu să copiem, să spunem că e folclor și că există cu mai multe variante de text. Nu există asta, acum!

Da, era din bătrâni, când mergeam cu reportofonul, dar acum nu mai ai de la cine să culegi. Te duci la ei și îți redau ce au auzit de la un solist de pe Etno cu trei zile în urmă. Bătrânii aceia ascultă chiar și de pe YouTube. Acestea sunt vremurile. Trebuie să fim realiști', a mai continuat ea, pentru sursa citată.

Olguța Berbec și Niculina Stoican, față în față la tribunal

Surse din proximitatea celor două artiste au dezvăluit pentru Click! că Olguța Berbec și Niculina Stoican au fost puse față în față de magistrați și interogate cu privire la piesa „Dragoste veche și nouă'. Olguța a declarat ca i-ar fi dat-o cu drag colegei de breaslă dacă o cerea și a depus dovezi privind autenticitatea piesei sale „Dragoste veche și nouă', care, de altfel, este înscrisă la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, unde artista apare ca autor al liniei melodice și versurilor, și, nu în ultimul rând, ar primi bani din drepturi de difuzare a acesteia.

În cele din urmă, Niculina Stoican a mărturisit că nu a auzit niciodată melodia Olguței Berbec, dar recunoscut că a luat piesa cu bună știință, dar asta deoarece a considerat că ar fi „culeasă din folclor'. Totuși, la întrebarea magistratului: „Sunteți de acord că linia dumneavoastră melodică e identică cu cea a piesei Olguței Berbec?', Niculina a spus „da!'.

Pentru luarea unei decizii juste, judecătorii au decis astfel că, în data de 13 septembrie, trei experți de la Institutul de Muzică vor analiza și vor stabili dacă piesa Niculinei e de proveniență din folclor sau sustrasă de la Olguța.

Sursă foto: Facebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton