Viața campioanei la scrimă Ana Maria Brânză, după retragerea din activate: “Corpul meu îmi spunea: gata! Stop! Am nevoie să mă odihnesc!” / EXCLUSIV

.

Ana Maria Brânză a decis la finalul anului trecut să își încheie activitatea sportivă, ea obținând medalia de argint la Cupa Mondială de spadă de la Dubai, Emiratele Arabe Unite. La mai bine de 6 luni de la retragere, campioana trece încă printr-o perioadă de tranziție, iar la finalul acest luni va bifa, alături de soțul ei, prima vacanță adevărată. Ana Maria Brânză ne-a oferit, în exclusivitate pentru VIVA!, toate detaliile despre noua ei viață.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Ana Maria, cum este viața ta după ce te-ai retras din activitate? Sportul este în continuare viața ta?

Trebuie să recunosc, să fiu sinceră până la capăt, că am o relație complicată cu sportul, după ce m-am retras din activitate. Deși auzisem, la rândul meu, că foarte mulți sportivi, după ce s-au retras din activitate, au avut nevoie de o perioadă așa să decanteze mai mult. Recunosc, cu puțină rușine, că abia acum a început să se îmbunătățească relația mea cu sportul. Am rămas tot în sport pe parte administrativă și este o provocare mult mai mare decât am avut vreodată parte pe planșa de scrimă. Îmi dau seama ce înseamnă sportul de cealaltă parte a baricadei și am de învățat. Îmi dau seama acum cât am de învățat, așa cum s-a întâmplat pe planșa de scrimă, nu am devenit campion peste zi, așa și aici cu pași mici sper să încep să mișc lucrurile. Am intrat în echipa Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

ANa-MAria-Branza-si-Duras-1ANa-MAria-Branza-si-Duras-1

Ana Maria Brânză: „Am o relație complicată cu sportul”

De ce spui că ai o relație complicată cu sportul?

Pentru că efectiv nu am simțit nevoia să mai fac sport. Deși am amenajat în mansarda casei o zonă cu toate accesoriile posibile și imposibile și aveam toate condițiile, efectiv urcam acolo, stăteam câteva minute și îmi dădeam seama că efectiv nu pot să mă conving să încep antrenamentul. Și asta a durat câteva luni bune, cred că efectiv corpul meu îmi spunea: gata! Stop! Am nevoie să mă odihnesc! După mai bine de 20 de ani, vreau să stau, efectiv să stău, pentru că niciodată până atunci nu i-am permis. Tot timpul aveam obiective de îndeplinit.

Ce te-a determinat să te retragi?

Am simțit că acolo este capăt de drum pentru mine. În momentul în care m-am trezit înainte de ultima competiție și mi-am dat seama că nu mai am acea motivație, acea determinare, când pur și simplu am ieșit din camera de hotel fără să îmi pese de bagajul de scrimă, de echipament, atunci mi-am dat seama că acolo este capăt de linie pentru mine. A fost un moment extrem de emoționant când am realizat că sunt pe planșa de scrimă pentru ultima dată.  Și nu o să mai simt niciodată în viața mea acea emoție, dar, cumva, mi-am dat seama că nu mai sunt dispusă să depun acel efort constant, să bat lumea în lung și-n lat în speranța că voi cuceri noi medalii. Eram la o competiție în Dubai, în luna decembrie a anului trecut. Era o celebrare practic a scrimei în zona respectivă.

Ai luat decizia înainte de festivitate?

Eram cumva 50-50, pentru că mulți oameni din jurul meu îmi spuneau: ok, Parisul nu e atât de departe, dar nu mai eram atât de convinsă. După fiecare ediție a Jocurilor Olimpice, spuneam că voi merge la următoarea, dinainte să fiu întrebată. Ei bine, de această dată mi-am dat seama că Parisul e mai departe decât îl văd ceilalți, iar atunci la Dubai chiar mi-am dat seama că e capăt de linie și nu vreau să merg mai departe. A fost suficient cât a fost.

Citește și: Ana Maria Brânză, aplaudată la scenă deschisă, la Teatrul Național, după ce și-a anunțat retragerea: „Îmi tremura o lacrimă în colțul ochiului”

Citește și: Spadasina Ana Maria Brânză îşi doreşte să devină mamă, dar … „copiii nu se fac pe Facebook sau la telefon!'

Citește și: În plin divorț de Alexandru Ciucu, Alina Sorescu își relansează cariera muzicală: Voi avea propriul show la Sala Palatului, alături de trupa mea' / EXCLUSIV

Citește și: Ce se întâmplă acum în viața amoroasă a Andreei Bălan: „Un bărbat puternic care știe ce vrea nu se lasă intimidat de statutul meu'/ EXCLUSIV

E bine să faci performanță și să rămâi acolo...

Da, cumva mi s-a spus, în repetate rânduri, mulți oameni mi-au spus: ok, poți să te retragi în glorie. Nu despre asta a fost, dacă simțeam că vreau să mai fiu acolo, aș fi mers cu orice risc și cu riscul de a nu mai îndeplini obiective de acum înainte. Dar asta doar în condițiile în care eu aș fi simțit că mai vreau să fiu acolo.

Pe plan personal, cum e viața ta, așa cu mult timp liber la dispoziție?  Fără deplasări, cantonamente, ce activități mai ai?

Cumva așa m-am gândit și eu de la început că voi avea mult mai mult timp liber pentru mine, pentru familia mea. Nu se întâmplă deloc așa. Am senzația că făceam mult mai multe lucruri înainte când aveam două antrenamente pe zi, când aveam cantonamente și competiții, acum cred că această perioadă de tranziție durează mai mult decât m-aș fi așteptat. În afară de faptul că merg la birou sunt foarte multe evenimente, mai ales că lumea a înviat practic după pandemie. Se întâmplă foarte multe lucruri și cumva încerc să țin acel echilibru și să îmi dau mai mult timp pentru mine, pentru că mulți ani de zile, sportivul a fost cel care a contact, cel care a ieșit în față și sunt convinsă că și omul din mine are nevoie de puțin timp pentru el.

Ana Maria Brânză: „Am cunoscut orașul mulțumită câinelui”

În afară de sport, ce îți mai place să faci?

De când a apărut în viața noastră Duras, labradorul nostru de doi ani, îmi place să petrec timp cu el. Pur și simplu sunt atât de norocoasă să îl am în viața mea, pentru că am cunoscut orașul mulțumită lui. Efectiv să mă plimb pe străzi, oriunde în București, a devenit noua mea pasiune, să mă plimb cu el, să descopăr locuri. M-am născut în București, dar am trăit foarte mulți ani la Craiova, practic eu acum îmi cunosc orașul.

Ce planuri de vacanță ai pentru vara asta?

Da, vom merge în prima noastră vacanță vreodată, pentru că fiind o familie de sportivi, de fiecare data când eu terminam sezonul, soțul meu începea sezonul. Și am fost așa un du-te vino, iar la finalul lunii iunie vom pleca în prima noastră vacanță adevărată. City-break-uri am mai bifat de-a lungul relației noastre. Vom merge în Grecia, am ales varianta mai aproape de noi, pentru o săptămână, pentru că vrem să îl luăm și pe cățeluș.

Dar planuri de extindere a familiei există?

Este un subiect despre care nu vorbesc foarte des, dar cu siguranță când se va întâmpla, consider că suntem pregătiți, deși nu este un lucru pentru care să zici că ești întotdeauna pregătit.

Foto: Facebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton