Cum mâncăm corect în Postul Paștelui. Recomandările medicilor ca să nu te îmbolnăvești: meniu complet pentru întreaga zi

.

Postul Paștelui este foarte important pentru credincioși, însă la fel de important este ca persoanele care decid să renunțe, pentru 40 de zile, la produse de origine animală să încheie această perioadă fără probleme de sănătate. Organismul poate fi privat de nutrienți esențiali în timpul Postului Paștelui, așa că este indicat să ascultăm recomandările medicilor.

O zi corectă de
post începe cu fructe și le putem alege pe cele care conțin mulți antioxidanți
și fibre, sărace în fructoză, respectiv măr verde, kiwi, ananas şi fructe de
pădure.


Dacă nu tolerăm să mâncăm fructe pe stomacul gol, spune medicul Florin Bălănică, putem să mâncăm o pastă de năut fiert, mixat cu dovlecel, condimente, verdeţuri, mirodenii, fiecare după gust pe care putem să o tartinăm pe o felie, două de pâine prăjită, alături de câteva legume de culoare verde.

La gustare, medicul recomandă laptele de migdale sau pe cel de soia. Atenţie însă la etichetele produselor din supermarket – optaţi pentru variantele fără zahăr. De asemenea, încercaţi să evitaţi produsele care au mai mult de 3 E-uri pe etichetă.


La prânz, putem consuma o supă cremă de ciuperci, o supă de linte, o fasole verde cu usturoi, o mâncare de fasole boabe, de preferat cât mai închisă la culoare, chiar neagră, pentru că acelea sunt boabele cu o cantitate mare de proteine. Cu alte cuvinte, putem consuma mâncăruri bazate pe legumele proteice: linte verde, fasole cu boabe închise la culoare, fasole verde, năut, mazăre, broccoli. Trebuie să ştiţi că mazărea are o cantitare mare de carbohidraţi şi amidon. Aşadar, alegem o supă cremă sau o mâncare gătită la abur, cuptor sau pe aragaz. Eu întotdeauna sfătuiesc pacienţii să gătească cu supă, adică cu fiertură de pătrunjel, ţelină, păstârnac, mai ales în post, pentru că aşa dăm gust bun alimentelor şi nu vom folosi ulei, prăjeli sau rântaşuri’, recomandă medicul.


Încheiem ziua cu cina care trebuie să fie până în ora 20.00 şi, evident, va fi compusă din alimente uşoare. Trebuie să ştiţi că legumele proteice se digeră mai greu decât carnea aşa că nu trebuie să credeţi că legume = ceva uşor. Nu orice fel de legumă este o legumă uşoară. Se poate consuma, de exemplu, o salată cu multe verdeţuri, cu un dressing din muştar fără zahăr, cu lămâie, mărar. Se pot adăuga nişte boabe de năut sau nişte boabe de linte, fierte în prealabil într-o supă de rădăcinoase’, consideră medicul, citat de csid.ro.