Cum a început Sorana Cîrstea să joace tenis și cine i-a influențat cariera: "Ai mei trăgeau niște linii și jucam pe parchet"

.

Sorana Cîrstea, una dintre cele mai titrate jucătoare de tenis, a avut un parcurs fabulos în carieră, datorat nu doar ambiției personale, ci și părinților ei, care au susținut-o din plin și i-au ghidat pașii. Iată care este povestea ei și cum au fost începuturile, care au definit-o ca sportivă și ca om!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!


Nu este un secret pentru nimeni că performanța sportivă cere sacrificii și nici Sorana Cîrstea, o tenismenă cu un palmares de invidiat, nu face excepție. De-a lungul carierei sale, a învins 16 jucătoare de Top 10, dar drumul până acolo nu a fost deloc unul ușor. Iată ce povestește sportiva despre copilăria ei și primii pași în sportul alb, dar și despre dificultățile întâmpinate în anevoiosul drum spre glorie!

Cum a început Sorana Cârstea să joace tenis


Puțini știu, probabil, că surorile Venus și Serena Williams datorează începuturile lor în tenis admirației pe care tatăl lor, Richard Williams, o avea pentru jucătoarea română Virginia Ruzici… La fel a fost și în cazul Soranei Cârstea, a cărei mamă era pasionată de Steffi Graff și care și-a îndreptat fiica spre sportul alb. Pentru sportiva noastră, începuturile nu au fost deloc ușoare. Născută în 1990 la București, dar crescută la Târgoviște, Sorana Cîrstea, la fel ca mulți alți sportivi români, nu a avut parte de cele mai optime condiții pentru performanță, dar, cu toate astea, nu s-a lăsat învinsă de lipsa infrastructurii.

Citește și: Țiriac Jr. a confirmat relația cu Sorana Cârstea: „Tu ești puternică, iar noi…'

Citește și: Ion Ion Țiriac s-a logodit cu jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea, la mai puțin de un an de divorțul de Ileana Lazariuc?Detaliul care i-a dat de gol

Citește și: Smiley, adevărul despre certurile cu jurații de la Vocea României:„Cu Tudor Chirilă mai ai discuții aprinse, dar și cu Irina Rimes


Citește și: Irina Rimes a făcut credit la bancă pentru a intra în lumea muzicii:’Eu nu știam atunci cum funcționează lucrurile’

„Când eram copil, nu era Wimbledon-ul la televizor. Am venit aici la juniori, dar nu atunci mi-am dat seama de importanța istorică a Wimbledon-ului în sine, ci atunci când am evoluat, prima dată, la senioare. Aveam 18 ani, cred, atunci a fost când am început să înțeleg tradiția, odată ce mă maturizam. Simți altfel suprafața de iarbă. Începe să îți placă din ce în ce mai mult. Apreciezi unele lucruri pe care înainte te deranjau. Este cel mai frumos eveniment sportiv din lume!


Sunt foarte recunoscătoare antrenorilor: când eram mică, din cauză că nu avem infrastructură, iernile, tot timpul, mă antrenam într-o sală de liceu, pe parchet, după ce terminau liceenii orele. Veneam la orele 8 seara și stăteam până la 12 noaptea și jucam pe parchet. Veneau ai mei, măsurau terenul, trăgeau niște linii pe parchet, care este o suprafață extrem de rapidă pentru tenis. Eu, practic, 4-5 luni din an, din noiembrie până la început de aprilie, jucam pe parchet’, a povestit Sorana Cîrstea, în exclusivitate, pentru ProSport.


„Mulțumesc acelui parchet!'

Sorana Cîrstea a crescut la Târgoviște, unde părinții ei aveau o fabrică de înghețată, dar dedicarea și pasiunea față de sportul alb au făcut-o să depășească lipsa infrastructurii și condițiile dificile de care s-a lovit într-un oraș de provincie. La fel ca tenismena Ana Iovanovic, câștigătoare de Roland Garros și cea mai bună prietenă a ei, care se antrena într-un bazin olimpic din Belgrad, din care iarna era scoasă apa, Ana a făcut performanță antrenându-se pe parchet, într-o sală de liceu…


„Așa mi-am creat un joc ofensiv. Mi-aduc aminte că era linia de fund și, în spate la un metru jumate, era peretele sălii. Eram obligată să stau pe linia de fund. Cred că m-a ajutat enorm asta: m-a ajutat să stau pe linie, să iau mingea repede, să joc agresiv, să am mâna rapidă, să am coordonare iute. Din ceva mai puțin bun, neavând condiții necesare de antrenament, a ieșit ceva foarte bun, cred eu. D-asta sunt puțin atipică. Chit că am crescut pe zgură, am un joc agresiv care se potrivește pe suprafețele rapide. Mulțumesc acelui parchet!’, a mai spus Sorana Cîrstea pentru sursa citată.


La 19 ani, Sorana ajungea până în sferturi la ediția din 2009 de la Roland Garros. De-a lungul carierei a câștigat 459 de meciuri și a pierdut 345, un procentaj de 57%. A obținut 16 victorii în fața jucătoarelor clasate de-a lungul timpului în TOP 10. Are cinci titluri în carieră în proba de dublu, unde ajungea, în 2009, până pe locul 35 în lume. S-a impus de 9 ori în turneele ITF, ultima oară la Dubai, în 2020. A cedat alte șapte finale. Sportiva, care a colaborat cu antrenori importanți WTA, printre care Darren Cahill sau Carl Maes, fostul antrenor al lui Kim Clijsters, a trecut pragul de 6 milioane de dolari câștigați din tenis.


De altfel, este și ultima jucătoare română care a reușit să o învingă pe Simona Halep, în 2010. Atunci, în turneul de la Cincinnati, Sorana Cîrstea s-a impus clar, cu 6-2, 6-4.

Foto: Hepta, Instagram