Cristina Bălan, mama gemenilor cu sindrom Down, a trecut prin multe suferințe: "Mulți apropiați au dispărut, în secunda doi"

 Oana Pantazi
.

Cristina Bălan este, de 8 ani, o super mamă. Gemenii ei, Toma și Matei, diagnosticați cu sindrom Down, sunt rațiunea sa de fi și o fac fericită în fiecare moment. Soțul artistei a mărturisit însă că, de îndată ce au devenit părinți, au fost părăsiți de mulți dintre prietenii lor…

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Artista Cristina Bălan are o poveste de viață impresionantă, dar, cu siguranță, ea nu se percepe ca fiind o persoană specială – este pur și simplu mamă! Mama unor gemeni despre care a știut că vor veni pe lume cu Trisomia 21 sau sindromul Down și, cu toate acestea, a ales să-i aducă pe lume. De 8 ani, Cristina și soțul ei, Gabriel, sunt doi părinți împliniți și feiciți, în pofida luptei imense pe care o duc pentru ca fiii lor, Toma și Matei să ducă o viață normală.

Din nefericire însă, de îndată ce au devenit părinții unor copii cu o situație problematică, apropiații cuplului au dispărut ca prin farmec…

Cristina-Balan-gemeni-sindrom-Down-1Cristina-Balan-gemeni-sindrom-Down-1

„Pentru noi, tot timpul a fost o pandemie”

Toma David și Matei Nikolas sunt doi băieței iubiți și fericiți, așa cum trebuie să fie doi copii la vârsta lor, însă cei care simt cu adevărat cât de problematic este să devii părintele unor copii cu probleme speciale sunt chiar artista și soțul ei. Gabriel Bălan a rupt tăcerea, dezvăluind prin ce au trecut el și Cristina lui încă din 2013, de când au devenit părinți.

Soțul artistei a mărturisit că ei nici n-au simțit pandemia, deoarece, în cazul lor, distanțarea socială s-a produs încă din 2013, când au venit copiii pe lume.

'Această perioadă nu este diferită. Trăim o perioadă în care mulți muncesc doar ca să supraviețuiască și, cam atât. Pentru noi, în ultimii ani, tot timpul a fost o pandemie. După ce au apărut copiii, am văzut cum mulți oameni apropiați nouă au dispărut, în secunda doi, de lângă noi. Copiii sunt foarte bine acum, a durat ceva timp până să le găsim o grădiniță, unde să se acomodeze.

Ne-a fost mai greu să îi integrăm la o grădiniță, într-un colectiv, dar am reușit și acum este bine. Merg de la ora 8.00 la 12.00 la grădiniță, îi luăm de fiecare dată și asta ne bucură mult. Oamenii se tem de ce nu cunosc! Foarte mulți asociază sindromul Down cu alte lucruri, pentru că nu cunosc.

În ultima perioadă, la grădiniță, au făcut diferite joculețe, și fiecare coleg trebuia să spună ce diferențe sunt între ei, iar colegii de grupă au spus ba ca el e blond si altu-i brunet, ba că este mai înalt decât el și m-am bucurat foarte mult că s-au integrat și nu se văd diferențele între ei și copilașii noștri', a declarat Gabriel Bălan, în exclusivitate, pentru Impact.ro.

Citește și: Cristina Bălan, la un pas de a fi încătușată pentru că băieții ei cu sindromul Down s-au dat pe tobogan, în parc. Apelul disperat al cântăreței!

Citește și: Maria Hîngu și Roxana Nemeș de la Survivor, primele declarații la întoarcerea în țară: „Andrei și Sindy merg în finală”

Citește și: Adevărul despre relația dintre Hannelore de la Insula Iubirii și Burlacul Andi Constantin

Citește și: Mihai Călin, totul despre debutul în televiziune, în urmă cu 25 de ani:„Ajunsesem să ieşim cu bodyguarzi după noi/ EXCLUSIV

Citește și: Mihaela și Cristi Borcea au ajuns din nou în fața judecătorilor.Ce se întâmplă între cei doi

Suferința unei mame de copii cu sindrom Down

Cristina Bălan a câștigat sezonul cinci al show-ului Vocea României și mare parte din premiul de 100.000 de euro a fost cheltuită pentru tratamentele și terapiile de care au nevoie gemenii ei, Toma David și Matei Nikolas. Din păcate, în România persoanele cu probleme de sănătate cronice sau cu handicap nu au parte nici de prea mult ajutor din partea statului și nici de înțelegere și empatie din partea celorlalți. Mai mult, adeseori prejudecățile și temerile nejustificate înving, în special copiii fiind victimele bullyingului.

Acum câțiva ani , sătulă de nedreptățile cu care s-a confruntat de când i-a adus pe lume pe copii, Cristina Bălan a răbufnit pe Facebook și a povestit care sunt durerile unei mame de copii cu Sindrom Down.

„Ei bine, pe noi ne cheamă an de an la comisii, să se constate iar și iar că copilul are sindrom Down și ce încadrare să aibă. Că dacă anul trecut a avut grav, poate anul ăsta e mai independent, merge singur la grădi, la școală, eventual în vacanțe. Da, poate face și astea. Susținut de terapii! Constant! Care înseamnă încadrare corectă și susținere financiară asemenea. (…) După ce am născut, singura indicație primită a fost să fac teste genetice. Consiliere psihologică? Utopie! După ce am făcut testele, medicul care ne-a comunicat rezultatele, un cunoscut medic de altfel, ne-a spus sec: copiii au trisomia 21 și să ne orientăm spre instituții speciale, în viitor. Atât. Cinic.

Nimic în plus. A, ba da, s-a enervat când am spus că SD nu e o boală, ci o condiție genetică. El o tot dădea că copiii sunt bolnavi de SD. Înca aștept tratamentul… Însă atitudinea glacială, aroganța și indiferența acestui medic este simptomatică pentru tot sistemul medical românesc, cu puține excepții, a spus Cristina Bălan.

Cristina Bălan: „În România, un părinte de copil cu SD nu poate munci”

Artista a mai mărturisit că, fiind obligată să renunțe la locul de muncă pentru a se ocupa de copii, veniturile familiei au scăzut. Din fericire, premiul câștigat la Vocea României i-a permis să continue terapiile celor mici.

În România, un părinte de copil cu SD nu mai poate munci. Renunțând la locul de muncă, dispare o sursă de venit. Copilul necesită terapii și tratamente. Vă spun cu mâna pe inimă că e o luptă să gasești terapeuți buni și instituții unde să mergi la terapii de calitate. (…) Dacă statul nu mi-ar opri bani din drepturile de autor, una din sursele mele de venit, daca nu aș plăti impozit la fiecare contract pe care-l semnez, dacă nu aș fi lăsat o parte din premiul câștigat la «Vocea» în buzunarele fără fund ale politicienilor, nu aș avea pretenția ca statul să mă susțină în creșterea a doi copii speciali (deși e dreptul lor). Nu m-aș supune unei corvoade ca asta, pentru niște bani insuficienți oricum.

Însă plătesc taxe și impozite, ca majoritatea cetățenilor. Multe le plătesc fără voia mea, sub formă de accize. Și ce primesc în schimb este umilință, lipsa de servicii și de susținere financiară. (…)Voiam să mai menționez că autoritățile, ca să nu mai tot spun statul, au făcut în așa fel încât eu, cu sursă de venit din drepturi de autor, să nu pot beneficia de indemnizație creștere copil. Având doi copii.

Adică am fost lăsați baltă, în 2013, să ne descurcăm cum om putea, doi oameni care nu mai aveau cum să plece de acasă, să producă bani. Că din drepturi de autor, dacă nu ești înfipt, cum se zice, mori de foame”, a scris Cristina Bălan pe Facebook.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton