Unul dintre cele mai cunoscute premii internaţionale de design interior şi design de obiect, ELLE Decoration Design Awards, a fost acordat pentru șapte echipe de artiști din România în cadrul unei gale care a avut loc la Club Control din București.
Distincțiile oferite au premiat cea mai bună amenajare a unui spațiu de birou, cea mai bună amenajare a unei locuințe private, cea mai bună amenajare a unui spațiu public, cel mai bun design de obiect, cel mai bun designer de obiect. De asemenea, a fost oferit și un premiu special pentru întreaga activitate. Șapte secțiuni pentru care a votat publicul și secțiuni pentru care a jurizat echipa ELLE Decoration România. Cele șapte trofee oferite sunt piese de design semnate de Cătălin Năstăsoiu și inspirate de colecția RONATIV, un proiect în care harta României este reinterpretată artistic.
AMENAJAREA SCHUCO a fost aleasă de public drept CEA MAI BUNĂ AMENAJARE A UNUI BIROU DE COMPANIE. Echipa Mână de Lucru s-a ocupat de proiectul de reamenajare a unui showroom de tâmplărie termoizolantă Schuco, ce aparține companiei Alukonigstahl. Proiectul constă în reamenajarea spațiului de expunere a profilelor de tâmplărie, sticlă și alte produse caracteristici domeniului, la care se adaugă două spații de întâlnire: o sală de meeting, închisă, destinată personalului, și un punct de lucru deschis, pentru discuții cu clienții, diferențiat de restul spațiului, printr-o schimbare de nivel. La acestea se mai adaugă zona de acces și de recepție.Premiul a fost înmânat de Marius Dragne, CEO Xella Ro, producătorul blocurilor de zidărie YTONG în România. YTONG a susținut și anul acesta competiția ELLE Decoration Romanian Design Awards.
CĂRTUREȘTI CARUSEL a fost desemnată CEA MAI BUNĂ AMENAJARE A UNUI SPAȚIU PUBLIC realizată în ultimul an. Arhitecții s-au raportat la clădire ca la un element permanent și la intervenția lor ca un fragment din istoria acesteia. Au creat o formă organică, fluidă care șerpuiește printre elementele structurale existente, se retrage în spatele stâlpilor și se extinde în spațiile dintre aceștia. Au optat pentru un sistem de iluminat punctual și un spectru cald. Aparent aleatoriu, aranjamentul de corpuri de iluminat a fost calculat în conformitate cu necesitățile de iluminare pe produse. Imaginea cerului înstelat noaptea văzut prin luminatorul central a fost sursa de inspirație pentru sistemul de iluminat. Premiul a fost înmânat de Mindaugas Valuckas, CEO Hanner, compania care a dezvoltat proiectul rezidențial THE PARK Apartments. THE PARK Apartments este sponsor al ELLE Decoration Romanian Design Awards pentru al doilea an consecutiv.
ECLECTICO APARTAMENT a fost considerată CEA MAI BUNĂ AMENAJARE A UNEI LOCUINȚE PRIVATE. Un apartament din Timisoara despre care Ștefan Lazăr, creative director Ezzo Design, a declarat: Dacă ar fi după mine, nu aş cumpăra nimic de afară, aş executa totul aici la noi, cu români, dar sunt des prins în imposibilitatea de a face anumite elemente şi explicaţia este simplă: lipsa tehnologiei, meşteşugul pierdut, tradiţia întreruptă de revoluţia industrială'. Însă, canapeaua, măsuțele, lampadarul vintage, din MDF vopsit negru, consola dinspre hol au fost toate realizate după desenele designerilor noștri'.
FLIP a fost desemnat CEL MAI BUN OBIECT DE DESIGN realizat în România anul acesta. FLIP a plecat de la nevoia de a crea o piesă de mobilier, care, într-un spațiu de dimensiuni reduse, să îndeplinească atât funcțiunea de măsuță/noptieră, cât și cea de taburet cu spațiu suplimentar de depozitare. Designerii Dumitrache Mihai și Decu Maria au ales denumirea produsului plecând de la simplul gest de întoarcere a capacului, gest prin care se poate schimba funcțiunea. În același timp, în ambele scenarii de folosire, în spațiul rămas liber din interior pot fi depozitate obiecte de mici dimensiuni. Premiul a fost înmânat de Dragoș Bonea, Director General Delta Studio, singura companie din România care oferă soluții complete pentru amenajările interioare. Delta Studio este sponsor al ELLE Decoration Romanian Design Awards 2015.
MIHAI GRAMA a primit PREMIUL PENTRU DESIGNERUL DE OBIECT AL ANULUI. Mihai creează de peste un deceniu obiecte de design interior, de la accesorii, la mobilier, pentru orice tip de spațiu – canapele, mese și fotolii etc și este în clipa aceasta unul dintre cei mai prolifici designeri de obiect de la noi. Colecția lui, Ethnocentric, realizată pentru Mobila Dalin, este un exemplu concret prin care talentul și perseverența au devenit măsura succesului.
De-a Arhitectura a primit PREMIUL PENTRU CEL MAI ACTIV SUSȚINĂTOR AL DESIGNULUI ȘI AL ARHITECTURII. De-a Arhitectura este un proiect de educație în arhitectură, urbanism și spațiu construit, care după ani de muncă a devenit parte din programa națională de opționale pentru clasele III-IV. Este un proiect de voluntariat, finanțat partial de Ordinul Arhitecților din România și Uniunea Arhitecților din România. Datorită acestei echipe, cu 6 arhitecte membri fondatori, și zeci de arhitecți, ingineri și urbaniști voluntari, peste 4000 de elevi din școli de stat și private studiază arhitectura pe înțelesul lor.
MIHAI și NADIA POPESCU au primit PREMIUL PENTRU ÎNTREAGA ACTIVITATE. Soții Popescu sunt responsabili pentru amenajarea Fratelli și multiplele ipostaze ale Fratelli din București, Mamaia, Constanta și Timisoara: Lounge, Social Club, Beach & Club, Studios, Casa di David, Biutiful By The Lake din Herăstrău, deschis în 2014, cu care au și câștigat premiul Restaurant & Bar Design Awards 2015 la Londra, la secțiunea Outside' și multe alte proiecte spectaculoase de amenajări de interior și spații publice.