Colectiv. 65 de suflete cu aripi de îngeri. Încă vă plângem și încă ne plângem...

.

#Colectiv. 65 de suflete cu aripi de înger. 65 de oameni față de care avem datoria să nu uităm niciodată. O zi care ne-a îndoliat și care ne-a îngenuncheat pe veci. Și un film care va pune o piatră grea la temelia speranței noastre. Patru ani de când vă plângem și de când ne plângem că nu s-a rezolvat nimic…

Ziua de 30 Octombrie nu va mai fi ni­ciodată la fel. De fiecare dată când aud pronunțându-se cuvântul „colec­tiv tresar. Involuntar. Au trecut patru ani și simt deopotrivă lacrimile suferinței și furia neputinței, în gât. Sentimente care se accentuează pe măsură ce ziua fatidică se apropie. Știu că alăturarea de cuvinte este una nepotrivită, dar singurul sentiment pozitiv care mă încearcă, atunci când mă gândesc la Colectiv, este când văd că nici alții nu au uitat. Din păcate, e cam singurul lucru pe care îl mai pu­tem face pentru voi, cele 65 de suflete nevinovate, cu aripi de înger, care ne-ați lăsat un îndemn: „The day we give in is the day we die (n.r. Ziua în care vom renunța este ziua în care vom muri). Să nu uităm ce s-a întâm­plat! Niciodată!


Iar documentarul „Colectiv, lansat în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, la începutul lunii septembrie, ne va ajuta cu siguranță să vă păstrăm amintirea vie. Pentru totdeauna. „Colectiv nu este… doar un film. Este, deja, o declarație a cinematografiei românești și o performanță ce va fi, cu siguranță, greu de egalat. Un docu­mentar „greu, prin care retrăim clipe­le fatidice ale nopții de 30 Octombrie, care ne răscolește până în adâncul su­fletului și care ne face să reflectăm asu­pra gândurilor și promisiunilor pe care ni le-am făcut atunci, în primul rând față de noi înșine. Un film care evocă probabil cel mai bine realitatea cotidia­nă, căreia trebuie zilnic să-i ținem piept, care ne reflectă societatea plină de hibe, dar și eforturile jurnaliștilor de investigație pentru a stopa actele de corupție din România. Un film aplau­dat la scenă deschisă de către cei care au avut ocazia să-l vizioneze, la festiva­lurile internaționale de film, și pe care îl vom putea vedea și noi, în România, începând cu luna noiembrie.


DOCUMENTARUL COLECTIV –PATRU ANI DE MUNCĂ

Probabil că mulți dintre voi se întrea­bă de ce filmul s-a lansat tocmai acum… Da, proiectul a început la scurt timp după tragedie, însă totul a fost atât de meticulos făcut, încât fil­mările și etapa de post-producție au durat aproape patru ani. „Pentru că mi-am trăit viaţa între culturi şi ţări, nu am avut niciodată sentimentul că aparţin undeva. În noiembrie 2015,

emoţia a mii de oameni care strigau într-un glas «Colectiv» m-a făcut să vreau să înţeleg cum sunt construiţi cei care se dedică dezvoltării comuni­tăţii în care trăiesc. Am descoperit jur­nalişti, whistleblowers, activişti care prin acţiunile lor au contribuit la de­montarea unor minciuni dureroase pentru societate. La polul opus, am găsit oameni şi sisteme care calcă în picioare demnitatea şi viaţa însăşi a celorlalţi, din poziţii de putere politică sau financiară, minţind şi manipu­lând, pervertind adevărul şi legea, a declarat Alexander Nanau, regizorul documentarului.



Cine sunt actorii? Personaje reale, di­rect implicate în tragedia de la Colectiv sau cu rol activ, după trage­die… Filmul îi are ca protagonişti pe Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului, pe Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supravie- țuitorii tragediei, iar lor li se alătură Cătălin Tolontan, Mirela Neag şi Răzvan Luţac, echipa de jurnalişti de investigaţie de la Gazeta Sporturilor, care acum semnează și pentru Libertatea. Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, şi Vlad Voiculescu, fost mi­nistru al Sănătăţii, au, de asemenea, roluri importante.


Pe 30 Octombrie 2015, flăcările de la Colectiv au ars mii de suflete, iar răni­le provocate atunci sunt încă vii și du­reroase. Pentru cei care și-au pierdut atunci copiii, frații sau prietenii. Pentru cei cărora soarta le-a zâmbit și n-au ajuns acolo, deși ar fi trebuit. Pentru noi, cei care plângem că n-am putut face nimic și ne plângem că nu s-a rezolvat nimic. Probabil că pentru asta s-a născut și documentarul „Colectiv…

64 de oameni au murit în urma incendiului: 27 au decedat atunci, iar 37 ulterior, pe paturile spitale­lor; 164 de oameni au fost răniți; în iulie 2017, unul dintre răniți s-a sinucis, ca urmare a traume­lor suferite.


Vezi primele condamnări în dosarul Colectiv!