Cireșele îngrașă sau nu? Nutriționistul Mihaela Bilic spune adevărul

.

Îngrașă sau nu cireșele? Este sezonul lor și puțini sunt cei care nu adoră aceste fructe delicioase, însă persoanele care țin dietă acum se întreabă în ce măsură cireșele sunt permise sau nu în perioada asta. Nutriționistul Mihaela Bilic spune adevărul despre cireșe și dezvăluie în ce măsură îngrașă sau nu!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Luna iunie este luna cireșelor! Tuturor ne plac și unii dintre noi avem tendința să le consumăm în exces, însă nutrițistul atrage atenția asupra caloriilor deloc puține pe care le au aceste fructe! Astfel, dacă vă doriți să scăpați de câteva kilograme, aveți atenție la cantitatea de cireșe din castron!


„Pe un podium al fructelor care îngrașă, cireșele sunt primele. La toamnă vor fi strugurii care bat orice. Iar acum mi se pare că cireșele, prin aceste ameliorări de soi, mi se par că sunt atât de dulci, îmi par aproape grețos de dulci, parcă sunt confiate.

Adică sunt din ce în ce mai mari, mai dulci, și nu neapărat că au fost cu pesticide, ci pentru că, sunt sigură, soiurile au fost ameliorate.

Adică greu mai găsești cireșele alea apoase și fără gust pe care le aveau bunicii noștri în curte. Iar cireașa e grea. Un kilogram de cireșe e un castron un pic mai mare. Căpșunile măcar nu au risc pentru siluetă. Dar cireșele, pepenii și strugurii sunt bombă,’ spune medicul Mihaela Bilic.


Citește și: Bolile ascunse ale vedetelor. Celebritățile suferă în tăcere

Citește și: Cum facem diferența dintre gripă, răceală sau Coronavirus? Simptomele care arată clar despre ce afecțiune e vorba

Citește și: Ilinca
Vandici, totul despre depresia post-natală prin care a trecut: „Am
trăit atacuri de panică, stări de tristețe, frică’/ EXCLUSIV

Beneficiile pentru sănătate ale cireșelor

Cireșele conțin antioxidanți puternici și compuși antiinflamatori, astfel că îmbătrânirea este încetinită, iar bolile ca cele cardiace, cancerul, Alzhaimerul, diabetul zaharat și obezitatea sunt reduse considerabil. Și deși sunt foarte dulci, cireșele nu produc creșteri masive ale glicemiei și ale insulinei, ba chiar protejează de boală în sine, iar dacă aveți deja această afecțiune, consumul acestor fructe o poate gestiona în așa fel încât stările de rău să fe cu mult ameliorate.


De asemenea, consumul de cireșe înainte de somn facilitează o odihnă mult mai de calitate. Cu un conținut ridicat de melatonină naturală, adică un hormon ce ajută la reglarea ciclurilor de somn, cireșele ajută în stările de insomnie, ducând chiar și la o prelungire a somnului cu până la o oră și jumătate.


Mihaela Bilic: Kilogramele în plus trebuie tratate și la psiholog, nu doar la nutriționist

„Piramida lui Maslow sau cum ne împinge societatea la supraconsum.
Încă din anii ‘40 profesorul american de psihologie Harry Maslow a făcut
o ierarhie piramidală a nevoilor umane. El a observat că indivizii
reacționează la obiceiuri și impulsuri instinctive, care stau la baza
motivației acțiunilor. Cu alte cuvinte nevoile nesatisfăcute ne
împiedică să evoluăm și să ajungem la împlinirea personală.


Teoria lui este că numai după ce am rezolvat’ un nivel al piramidei, putem trece la nivelul următor. Nevoile primare, comune tuturor oamenilor, se află la bază, în timp ce autorealizarea este pusă în vârf, accesibilă doar unora dintre noi și asta abia după ce sunt parcurse restul etajelor.

Ne întrebăm de ce nu suntem satisfăcuți, mulțumit și împliniți ca
oameni? De ce ne zbatem în continuare să umplem frigiderul și să avem un
acoperiș deasupra capului? Pentru că suntem la parter’, iar la parter
totul este despre mâncare! 


Pentru că e complicat și aproape imposibil să ajungem în vârful piramidei când societatea în care trăim nu ne oferă un climat de siguranță/securitate/liniște/încredere. Individul este condamnat să rămână la nivelul de bază atunci când nevoia de socializare/apartenență la un grup, precum și aprecierea valorii personale/respectul de sine nu sunt luate în considerație. Mâncăm prea mult de frică, de nesiguranță, de nemulțumire, de furie, de tristețe, de rău?


În piramida nevoilor împlinirea individuală este ultima și abia la acel nivel apar hobby-urile, plăcerea de a călători, de a învăța o limbă străină, de a citi… Însă evoluția nu o putem face de unii singuri, mediul social are o contribuție determinantă, el impune și certifică valorile reale.

Și dacă efortul nu îți este recunoscut, valorile nu-ți sunt confirmate, siguranța nu-ți este garantată, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să mănânci? Pe lângă nutriționist, kilogramele în plus trebuie tratate la psiholog. Problema nu e CE mâncăm, ci DE CE mâncăm…Iar nouă nu ne va fi bine până când nu facem bine și societatea în care trăim!', a scris Mihaela Bilic, pe Facebook.