Cine este Ioana Radu, femeia care l-a făcut pe Nicolae Ceaușescu să se roage în genunchi: "A reușit ceva unic"

 Dumitrache Laura
.

Cine este Ioana Radu, femeia care l-a făcut pe Nicolae Ceaușescu să se roage în genunchi. Se știe faptul că fostul președinte al României a fost un bărbat puternic, iar singura femeie care l-a făcut să îngenuncheze a fost Ioana Radu, supranumită „Regina romanțelor'. Iată cum a reușit artista să îl determine pe Nicolae Ceaușescu să să se roage într-un moment emoționant pentru el.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Cine este Ioana Radu, femeia care l-a făcut pe Nicolae Ceaușescu să se roage în genunchi. Ioana Radu a devenit cunoscută de o țară întreagă și apreciată în perioada comunismului. Deși a fugit din țară din cauza securității, Nicolae Ceaușescu a sunat-o personal și a rugat-o să se întoarcă în țara ei natală.

ioana raduioana radu

După ce Nicolae Ceaușescu a ajuns la conducerea țării, Ioana Radu avea să devină un personaj important pentru liderul României. Influența artistei asupra acestuia a fost atât de mare, încât l-a determinat pe fostul dictatori să se roage în genunchi.

Citește și: Nicolae Ceaușescu nu suporta cântăreții cu mustață. Vasile Șeicaru a dezvăluit: „Au zis că…”

Citește și:De ce l-a evitat Regina Elisabeta a II-a pe Nicolae Ceaușescu, în timpul vizitei la Buckingham. Regina Angliei s-a ascuns într-un tufiș!

Citește și:De ce a apelat Priyanka Chopra la ajutorul unei mame-surogat. Actrița și fiica ei au pozat împreună pentru revista Vogue: „A fost un pas necesar”

Citește șiCum arată Emily Burghelea la trei zile după ce a născut. Vedeta a fost externată din spital: 'Sunt recuperată aproape în totalitate

Cine este Ioana Radu, femeia care l-a făcut pe Nicolae Ceaușescu să se roage în genunchi

Ioana Radu, pe numele său real Eugenia Braia, s-a născut pe 17 februarie 1917, la Craiova. Avea să devină una dintre cele mai cunoscute artiste din România, dar și femeia care l-a determinat pe Nicoale Ceaușescu să se roage în genunchi. Datorită talentului său vocal, Ioana Radu s-a făcut remarcată la un concurs organizat în București de Societate Română de Radiofuziune. Atunci a început cariera artistei care a primit numele de scenă Ioana Radu de la Ion Filionescu, pianistul lui George Enescu. În anii 1950 a fost interzisă după ce și-a apărat principiile de româncă, iar Nicolae Ceaușescu a fost influențat de artistă să facă un gest unic.

„Într-un moment semnificativ al vieţii lui Ceauşescu, atunci când i-a murit tatăl, Andruţa Ceauşescu, şi care a fost înmormântat cu un sobor de preoţi la Scorniceşti, Ioana Radu a reuşit ceva unic, să oblige un întreg Comitet Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, în genunchi, să pronunţe Tatăl nostrumărturisea Doru Constantin Braia, nepotul cântăreței, într-un interviu pentru Jurnalul Național potrivit Adevărul.

Nicolae Ceaușescu a implorat-o pe Ioana Radu să se întoarcă în România

În anii `80, Ioana Radu a plecat în Statele Unite ale Americii la sora ei, Maia Braia. Artista nu a vrut să se mai întoarcă în România după ce securiștii i-au confisctat casa. Ulterior, Nicoale Ceaușescu avea să o implore personal pe artistă să se întoarcă în țară.

Ioana Radu, deja îngrădită de penuria ce se instaura în România, profită de prezența surorii ei, Mia, în America cu care reușește cu greu pentru câteva luni să se împace şi merge prima dată cu paşaport turistic peste Ocean. Cere azil politic. Află Nicolae Ceauşescu, disperat îi dă telefon la New York şi o imploră să revină. Replica ei firească: Domnule (niciodată nu i-a spus tovarășe), unde să mă întorc? Casa mi-au luat-o securiştii, pensie nu am. Şi i-a spus să ia legătura cu ambasadorul Ionel Datcu pentru că va avea toate facilităţile să revină acasă', a mai spus nepotul Ioanei Radu.

Ioana Radu s-a întors în România cu avionul prezidențial trimis de Nicolae Ceaușescu

După ce Nicolae Ceaușescu a rugat-o să se întoarcă în România, Ioana Radu a fost transportată cu avionul prezidențial. Când s-a întors în țară, artista a găsit casa renovată și a primit o pensie de merit. Ioana Radu a renunțat la cariera muzicală în 1967, după ce a suferit un accident în urma căruia a rămas cu un handicap sever. Îndrăgita artistă s-a stins din viață pe 18 septembrie 1990, la un an după moartea soților Ceaușescu.

Sursa foto: Youtube

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton