Lui Alexandru Arșinel i s-a retras certificatul de revoluționar, în urma unor sesizări făcute de protestatarul Marian Ceaușescu. Conform titlului, actorul a încasat un ajutor de la stat până în ultimul moment.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!
Alexandru Arșinel, care a murit joi, 29 septembrie, la vârsta de 83 de ani, a primit o lovitură dură înainte să ne părăsească. Regretatului actor i s-a cerut retragerea certificatului de revoluționar, în urma unor sesizări făcute de către nimeni altul decât de Marian Ceaușescu, cunoscut drept protestatarul de serviciu al României. Conform unor surse, certificatul trebuia desființat în instanță, iar Arșinel a încasat sumele de bani până în ultima clipă de viață.
Ce s-a întâmplat cu Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu, la înmormântarea lui Alexandru Arșinel.
Ce defecte are Roxana Dobre, soția lui Florin Salam, în opinia lui Betty, fiica ei viregă:
Anamaria Prodan și Laurențiu Reghcampf nu mai au voie nici să se sune!
Cine a cerut retragerea certificatului de revoluționar pentru Alexandru Arșinel
Alexandru Arșinel s-a stins din viață pe un pat de spital cu o mare durere în suflet: i s-a cerut retragerea certificatului de revoluționar. Conform unor informații obținute de viva.ro, actorul a beneficiat de ajutorul oferit de acest titlu, până în ultima clipă de viață.
Banii încasați de actor din anul 2015, de când i s-a acordat acel titlu, nu trebuiau înapoiați nici de regretatul actor și nici de familia acestuia, întrucât pentru acest lucru era nevoie de un demers jucetătoresc. Acest lucru este confirmat și de avocata Katia Cicală.
'Dacă doar a primit o hârtie de informare și atât, și nu există un titlu executoriu, atunci nu trebuia/trebuie să plătească. Nu este obligat să restituie sumele încasate', a declarat pentru viva.ro, avocata Katia Cicală.
Titlul trebuia anulat în instanță
Mai mult decât atât, titlul nu putea fi anulat decât în instanță.
'Acel titlu i s-a dat tot pe baza unui proces verbal. Și tot prin aprobarea unei comisii, poate chiar aceeași comisie i l-a retras. Dar acel certificat trebuia desființat în instanță. Asta nu știu toți cei care au scris… că el până în ultima clipă a încasat acel ajutor. Pentru că nu se poate altfel. Trebuia acțiune în instanță, acum nu mai este cazul. Dar numai așa se putea, nu puteau să ceară să restituie ce i s-a dat în baza unei comisii, că nu și-a dat el titlu, ci i l-a acordat o instituție care a analizat și la momentul respectiv, condițiile de acordare au fost îndeplinite.
Acum, consideră ei că locurile prin care a fost Alexandru Arșinel nu au fost importante pentru Revoluția din 1989, și anume Piața Unirii, Piața Universității, Palatul de la Telefoane. Importante au fost la Televiziune sau în alte locuri…
Ultimul act pe care l-a semnat a fost o împuternicire avocațială. Deci, actorul nu a primit niciun act prin care să i se ceară să restituie banii încasați. Iar acel certificat trebuia desființat în instanță. Ori el, până în ultima clipă a încasat acel ajutor. Și nu puteau să ceară să i se restituie ceea ce i s-a dat decât în baza unui proces', a declarat o sursă din preajma familiei actorului, pentru viva.ro.
Cine a cerut retragerea certificatului actorului
Pentru Alexandru Arșinel și familia acestuia, o surpriză neplăcută a venit atunci când au aflat cine a făcut sesizările, ca actorului să i se retragă certificatul de revoluționar. Acesta a fost Marian Ceaușescu. Despre el se știe că a fost împușcat la Revoluție și bătut crunt la mineriadă. Iar la protestele din ultimii ani din Piața Victoriei, bărbatul a fost mereu în centru atenției.
Marian Ceaușescu a făcut mai multe sesizări de retragere a acestei titulaturi. Printre cei vizați s-au mai numărat actorul Dorel Vișan și fostul președinte Ion Iliescu.
'În urma unor sesizări i s-a cerut retragerea certificatului. Nu s-a autosesizat instituția care i l-a acordat. Iar cel care a făcut sesizările a cerut retragerea certificatului și pentru actorul Dorel Vișan de la Cluj și pentru Ion Iliescu și alte persoane… Este vorba de Marian Ceaușescu, celebrul protestatar din Piața Universității. Cel mai trist în cazul lui Arșinel a fost când familia a aflat cine a făcut acest demers.
Marian Ceaușescu mergea pe vremuri seară de seară la Grădina Boema unde juca Arșinel, unde actorii îl ajutau și îi dădeau de mâncare. Iar el era bâlbâit de pe vremea aceea, nu că l-au bătut minerii. Are certificat de revoluționar că a intrat primul în CC. El a primit ajutor de la Arșinel, inclusiv în haine de la cei doi băieți ai lui, Bogdan și Cristi', mai susține sursa respectivă.
Alexandru Arșinel nu se simțea bine, nu mai era conectat cu ceea ce se întâmpla la zi și nu mai avea acces la telefon.
'În ultima perioadă, actorul nu mai citea ceea ce apărea în presă și nu mai era conectat la ceea ce se întâmpla…', ne-a dezvăluit o susrsă din preajma actorului.
Când i s-a retras Certificatul lui Arșinel
În luna iulie 2022, în urma sesizărilor primite, Secretariatul de stat pentru revoluţionari a cerut retragerea certificatului actorului Alexandru Arşinel, pe motiv că nu s-a afșlat la Revoluția din 1989, în punctele cheie.
'Se constată că domnul Alexandru Arşinel nu îndeplineşte condiţia pentru a deţine Certificatul – LRD (Luptător cu Rol Determinant – n.r.), în sensul că în perioada 14-22 decembrie 1989 nu a avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, nu şi-a pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, nu a ocupat şi nu a apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, respectiv până la ora 12.10 a zilei de 22 decembrie', se arăta în documentul SSPR, prezentat de G4Media, la momentul respectiv.
Arșinel avea certificat de revoluționar din anul 2015
Alexandru Arşinel şi-a obţinut certificatul de revoluţionar şi în urma declaraţiilor mai multor martori printre care Victor Socaciu şi Vasile Moraru care au precizat că, în zilele Revoluţiei din decembrie 1989, l-au văzut la Televiziune şi la Palatul Telefoanelor.
Dacă o instanţă urma să îi anuleze ceritificatul de revoluţionar, Alexandru Arşinel pierdea mai multe privilegii: indemnizaţia de revoluţionar – LRD de 2810 lei pe lună, scutiri de taxe şi impozite. În plus, SSPR putea să îi ceară să restituie banii încasați din 2015 și până în prezent.
Actorul încasa de la stat un ajutor de 33.730 de lei pe an, mai exact circa 2.810 lei pe lună. De asemenea, celebrul Arșinel a fost scutit și de impozitul pe casa în care locuiește.