Avem nenumărate exemple de oameni excepționali, care dau dovadă de mai multe talente ieșite din comun, cărora nu le ajunge o viață pentru a-și evidenția și cultiva potențialul.
Printre aceștia, vom enumera doar câțeva personalități ale căror capacități au depășit cu mult aparenta frivolitate a celebrității.
HEDY LAMARR
Superba actriță cu ochi de peruzea, care a înfierbântat imaginația multor bărbați în perioada filmului mut, Hedy Lamarr, a fost, pe lângă o apariție superbă, un geniu al electronicii. Pionier, atât în cea de-a Șaptea Artă – fiind prima care a jucat aproape goală, tulburând societatea puritană de atunci cu scenele nepermis de senzuale în care apărea – , ea a anticipat era wi-fi, inventând un aparat care înlesnea comunicația prin unde de înaltă frecvență, tehnologie care a fost preluată și folosită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în lansarea și ghidajul torpilelor pe o frecvență ce nu putea fi reperată de radare.
Din păcate, în timpul vieții, i s-a furat idea, fiind atribuită unui bărbat. Geniul ei a fost nerecunoscut și complet eclipsat de șarmul și statutul de femme fatale a marelui ecran, mai cu seamă că societatea încă nu era pregătită să accepte reprezentantele sexului frumos ca fiind mai mult decât obiecte de decor, sau femei de casă. Dar, în urmă cu câțiva ani, i s-a făcut dreptate post-mortem, iar invențiile ei au fost recunoscute ca aparținând creatoarei de drept.
Mai bine mai târziu, decât niciodată!
DENNIS HOPPER
În funcție de perioada în care ne-am născut, îl cunoaștem pe Dennis Hopper din diferitele proiecte ale sale. El a avut o carieră uriașă în timpul vieții, dar mulți dintre noi poate că nu știu ce artist uimitor și omnivalent a fost el, dincolo de talentul actoricesc.
Dennis Hopper a fost fotograf de renume, care și-a imortalizat camarazii faimoși, printre care Paul Newman, Martin Luther King Jr., Brigitte Bardot etc., fiind chiar laureat al câtorva premii de prestigiu pentru fotografie documentară.
Pe lângă acest aspect, Dennis Hopper a fost și un talentat artist plastic. Picturile și sculpturile sale și mare parte din opera lui i-au reflectat mediul în care a trăit și momente din viață. În iulie 2010, Museum of Contemporary Art a desfășurat o expoziție care i-a dezvăluit o mare parte dintre lucrări, necunoscute de publicul larg, expunând sculpturi și opere de artă complexe. Din păcate, Hopper a murit după o lungă luptă cu cancerul cu două luni înainte de expoziție.
NATALIE PORTMAN
A debutat la o vârstă fragedă – 13 ani – într-un rol de criminal cu sânge rece, jucând în limba franceză alături de Jean Reno, în thriller-ul Léon. A studiat baletul, fiind, de asemenea, o balerină promițătoare. Însă mignona Natalie Portman este o enciclopedie ambulantă. Vorbește fluent engleza, franceza, ebraica și japoneza, deține o diplomă în psihologie obținută la prestigioasa universitate Harvard, fiind acreditată pe post de asistent în cercetare, iar lucrarea ei Frontal Lobe Activation During Object Permanence a fost publicată într-un celebru jurnal de profil. Mai mult ca sigur că pregătirea în psihologie a ajutat-o să-și construiască rolul din Black Swan, care i-a adus un premiu Oscar pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal.
La fel ca predecesoarea ei, Hedy Lamarr, Natalie dovedește că frumusețea și inteligența de excepție pot face casă bună, contrar prejudecăților răutăcioase.
ANTHONY QUINN
Venerabilul actor care a rămas în memoria publicului drept Zorba (personajul emblematic al literaturii moderne grecesti, care a completat panteonul olimpian) s-a visat inițial architect. A luat lecții de la marii maeștri interbelici și chiar a obţinut o bursă pentru studiul arhitecturii alături de Francis Lloyd Wright, unul dintre cei mai mari arhitecţi ai vremii.
După ce destinul i s-a schimbat, devenind unul dintre monștrii sacri de la Hollywood, Quinn și-a continuat nestingherit activitatea și în domeniul artelor plastice, adoptând stilul cubist și postmodernist. Talentul său excepțional a fost atestat de critici de anvergură și poate fi admirat în expoziții prestigioase.
MICHAEL JACKSON
Michael Jackson este una dintre figurile reprezentative ale secolului trecut, cu un talent și un destin aparte. Cunoscut inițial drept copil-minune – mascota formației de familie, Jackson 5 -, apoi compozitor, coregraf ce a revoluționat arta dansului și solist de succes, cu un timbru vocal unic si încasări imposibil de egalat de oricare alt artist, puțină lume știe că Michael Jackson este și inventator cu acte în regulă, el brevetându-și modelul de pantofi anti-gravitaționali, folosiți cu succes în videoclipul piesei Smooth Criminal și în concertele sale ulterioare. Patentul este ținut secret, dar aceasta nu face decât să intensifice fascinația pe care Michael Jackson a exercitat-o asupra publicului.
Alexandra Zărnescu
Sursa foto: Hepta