Cele mai eficiente metode de igienizare! De ce, pe lângă mâini, trebuie dezinfectate și nasul, și gura: "Apa cu sare vă garantez că aduce numai beneficii"

.

Medicul Radu Crişan, șeful Secţiei I de Pneumologie din cadrul Spitalului de Pneumologie din Iaşi, își sfătuiește pacienții, dar și fanii de pe canalul său de YouTube, cum să evite infectarea cu noul coronavirus, dar și care sunt cele mai eficiente metode de igienizare. Și, nu în ultimul rând, demontează mituri…

Cu toate că se află într-o zonă de focar pandemic și este la datorie non-stop, medicul Radu Crișan își rupe din puținul timp pentru a-și sfătui pacienții care îi urmăresc emisiunile de pe contul personal de YouTube, răspunzând întrebărilor legate în special de pandemia de coronavirus, care ne frământă pe toți în aceste zile. Deși combate miturile legate de diversele leacuri de tip panaceu care circulă în aceste zile pe internet, reputatul medic subliniază importanța igienizării corecte, ce nu trebuie să cuprindă doar mâinile, ci și aparatul respirator.


Recomandările medicului Radu Crişan

O să încep combaterea fake news-urilor cu numărul unu: infuzia de busuioc sau mai ştiu eu ce ceai fantastic care distruge virusul şi dacă îl ai şi dacă nu-l ai, «să-ţi facă acasă apă fierbinte cu busuioc şi să faci faci inhalaţie că sigur îţi trece coronavirusul». Acum, nu aş vrea să jignesc pe nimeni, multă lume mă acuza la un moment dat că sunt arogant, să las şi medicina naturală. Perfect de acord, dar înainte de a lăsa medicina naturală şi obiceiurile oamenilor să funcţioneze, vreau să vă spun un singur lucru: virusul este intracelular, fiind intracelular, deci dacă l-ai luat pe mucoasă, a intrat în celulă. Sigur, creşti temperatura locală, apropo că de asta face omul febră, ai şansa să zicem să-l distrugi.


Apa cu sare aduce beneficii

Dar în opinia mea, făcând aceste inhalaţii, ai mai multe şanse să răneşti mucoasa, să o iriţi şi să iei virusul, eventual mai facil, decât să stai liniştit. Un lucru, însă, este de recomandat, şi asta cu siguranţă că recomand pentru că nu are ce să strice şi vă garantez că aduce numai beneficii : apa cu sare.

Vă spun asta din postura unei persoane care a făcut un doctorat cu Haloterapia. Haloterapia înseamnă utilizarea aerosolilor salini, ceea ce se întâmplă şi în saline, cum este la Cacica, cum este la Praid, sau în salinele artificiale de suprafaţă. Da, teza mea de doctorat a fost despre beneficiile haloterapiei la pacienţii bolnavi cronic respirator. Am avut nişte rezultate îmbucurătoare, foarte bune, aş putea spune. Sigur, nu ca singur tratament, ci ca tratament adjuvant, ca metodă de recuperare. Asta nu înseamnă că gata, ăsta este tratamentul şi nu trebuie să mai ia pacientul alt tratament. Este foarte important de reţinut acest aspect.



Dar da, dacă vreţi să faceţi ceva în plus, dacă vreţi să vă
sterilizaţi căile respiratorii superioare, puteţi să faceţi apă cu sare.
Concentraţia este aproximativ egală, sau apropiată cu cea a serului
fiziologic. Să fiţi siguri, treaba aceasta se poate realiza aşa: în 300
de ml de apă, apă curată evident, se pune o linguriţă de sare (sare
Himalaya sau sare de Cacica), se face o soluţie cu o concentraţie de
aproximativ 1-1,5%, cam aşa, depinde de linguriţă, depinde de cât mai
scăpaţi pe lângă.


Cu această soluţie puteţi să vă faceţi toaleta nasului sau puteţi
face gargară. Luaţi câte un gât de soluţie şi faceţi gargară cu ea.

Este o metodă excelentă de toaletă, dacă vreţi, naturală, a căilor respiratorii, a gâtului şi a nasului. Dacă această soluţie este încălzită, cu atât mai bine. Nu faceţi cu apă rece, pentru că o să vă irite. Ce se întâmplă? O să vă explic, pe scurt, dacă tot vreţi să faceţi ceva natural.

Antiviralele, toxice și agresive cu fiacatul


Pentru că toată lumea parcă a înnebunit în perioada aceasta: caută azitromicină că a auzit de la francezi, caută să cumpere Hridroxi Clorochina sau Clorochină că asta au auzit la chinezi, că vindecă Coronavirusul, caută să cumpere antivirale, anti ARN, care nu se dau decât cu prescripţie medicală şi doar la pacienţii pe care îi putem supraveghea într-un spital. Sunt extrem de toxice şi agresive cu ficatul.

Deci, atenţie, dacă cumva aţi făcut rost, dacă aţi găsit un farmacist «binevoitor» care să vă facă rost de aceste medicamente nu le luaţi! Nu le puteţi lua preventiv! Ca şi în cazul antibioticelor, nu există luat preventiv, nu îţi creează un scut în jur!


Doar o igenă corectă te poate proteja

Singurul scut pe care ţi-l poţi crea este să te dezinfectezi, să ai o
igienă corectă a mâinilor şi, evident, făcând lucrul acesta în fiecare
zi te distanţezi de posibilitatea de a lua virusul, pentru că te
igienizezi.

Porţi o mască simplă, îl protejează pe celălalt de tine (o mască FFP2
sau FFP3 ar fi ideală, aceea care acoperă toată faţa şi creează o
etanşietate).

Aşadar, igiena, masca, mănuşi, pentru că virusul se ia foarte uşor de
pe suprafeţe! Toată lumea s-a înghesuit cu toată lumea la supermarket,
nu mai discutăm despre particulele acelea care s-au aerosolizat şi le-a
inhalat toată lumea. Pe lângă igienă, distanţare socială: nu ieşiţi din
casele voastre!


Rămâneţi acasă, faceţi activităţi dacă puteţi. Eu nu pot să rămân acasă, eu trebuie să vin la spital, în fiecare zi, dar voi staţi în casă. Apa cu sare este non agresivă şi, într-un fel, sterilizantă. Sarea conţine Natriu-Clor. Sodiul este un electrolit care deshidratează membranele bacteriene. Nu ştim dacă are vreun efect asupra virusurilor, dar asupra bacteriilor sigur că da, iar clorul este un biocid natural.

Clorul omoară bacteriile

Orice gospodină ştie că dacă dă cu clor, mor bacteriile. O concentraţie de 1 până la 2% este în regulă, nu este agresivă cu mucoasa, o deshidratează şi scoate secreţiile. Faceţi gargară şi vă protejează mai bine decât orice altă tâmpenie cu mentol, cu busuioc sau mai ştiu eu ce Dumnezeu. Aceasta este o metodă bună, pe care v-o garantez, dar repet, nu înseamnă că dacă faceţi chestia aceasta gata nu mai faceţi niciodată coronavirus. Dacă l-aţi luat pe mucoase şi a apucat să se replice, la revedere! Dar dacă vreţi o metodă cum ne spălăm pe mâini să ne spălăm şi pe mucoasele care intră în contact cu aerul puteţi folosi apă cu sare.


Sursa foto: unsplah.com