Ce a învățat Valentina Fătu de la regretatele actrițe Stela Popescu și Cristina Stamate: ”Sfaturile lor despre teatru erau date cu atâta delicatețe și...” / EXCLUSIV

 Solomon Tatiana
.

Valentina Fătu a învățat foarte multe lucruri de la Stela Popescu și Cristina Stamate, pe care le-a considerat întotdeauna mari cucoane, pe lângă niște mari actrițe. Partenera de scenă a lui Vasile Muraru susține că regretatele actrițe i-au dat sfaturi cu mare delicatețe, și întotdeauna fără să fie și alte persoane de față.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Valentina Fătu își amintește și azi cu drag de colegele ei mai mari de la Teatrul Constantin Tănase din București, unde a avut ocazia să joace alături de ele. Într-un interviu pentru viva.ro, actrița vorbește despre Stela Popescu și Cristina Stamate pe care le-a adorat. Valentina a dezvăluit cum se purtau acestea și cum o sfătuiau cu delicatețe.

img-20230209-wa0006img-20230209-wa0006
277488335_5311047968941964_6683834883949396947_n-1277488335_5311047968941964_6683834883949396947_n-1

Citește și: S-a împlinit un an de când două mari actrițe ale Teatrului de revistă, Stela Popescu și Cristina Stamate, ne-au părăsit!

Citește și: Stela Popescu ar fi împlinit 87 de ani. Povestea de dragoste tulburătoare dintre artistă și Puiu Maximilian. Și-a lăsat primul soț pentru el

Citește și: 5 ani fără Cristina Stamate. Actrița a murit după înmormântarea prietenei sale, Stela Popescu

Citește și: Relația neștiută dintre Stela Popescu și Gabriel Dorobanțu: „Ne făcea plăcere, are un umor nemărginit”

Ce a învățat Valentina Fătu de la Stela Popescu și Cristina Stamate

Valentina Fătu a fost fascinată de Cristina Stamate. Actrița le-a iubit enorm atât pe Cristina Stamate, cât și pe Stela Popescu. Ea a descoperit ce suflet au și ce fel de persoane sunt abia în turnee, căci nu se spune degeaba că omul se cunoaște la drum. Și, dacă artiștii obișnuiesc să spună că un turneu poate scoate ce e mai rău, iată că Valentina a descoperit în cele două mari artiste niște persoane de toată isprava.

'Cristina Stamate era fascinantă. Și unde i-am descoperit eu ca oameni frumoși pe marii actori, s-a întâmplat în turnee, care scoate tot ce-i mai rău din om. Dar oamenii aceștia s-au comportat cu noi exemplar. Eu nu am avut sentimentul că stau lângă niște persoane care vor să trăiască în turnul lor de fildeș și în zona aceasta, elevată, a marilor artiști, în care foarte greu ți se permite să ajungi! Nu!

Cristina Stamate și Stela Popescu erau cu noi atât de normale și de firești! Și când aveam fericirea să fie amândouă în același spectacol cu noi, era nemaipomenit de frumos. Discuțiile noastre erau interminabile. La cabină, ne întrebam mereu una pe alta, 'Ce mai gătim, fetelor?' Îți dădeau sentimentul că aparții locului, era o comuniune, schimbam rețete…', a declarat Valentina Fătu, pentru viva.ro.

Valentina Fătu: 'Sfaturile lor despre teatru erau date cu atâta delicatețe și…'

Valentina Fătu afirmă că a învățat foarte multe lucruri de la regretatele Cristina Stamate și Stela Popescu. Cele două mari actrițe au sfătuit-o cum e mai bine, dar făceau acest licru cu delicatețe și mai ales, 'nu de față cu toată lumea'.

'Doamna Cristina avea un farmec aparte. Avea o minte sclipitoare și o memorie extraordinară. Sfaturile lor despre teatru erau date cu atâta delicatețe și totdeauna 'nu de față cu toată lumea'. Mă mai lua într-un colț și îmi spunea: 'Vezi acolo, eu aș face altfel'. Și, același sistem îl avea și doamna Stela Popescu. Nu făceau observațiile de față cu toată lumea.

Au fost niște cucoane, iar eu pe ele toate le-am adorat. În ziua de azi mă mai duc la doamna Boby, o mare scenografă, care a făcut show-rile mari cu Tudor Vornicu. Toate cucoane, de la ele am învățat și combinații vestimentare. Aveau un stil aparte', mai spune actrița Valentina Fătu, care alcătuiește un cuplu pe scenă cu Vasile Muraru.

Valentina Fătu și Vasile Muraru merg și acum la cimitir la mormintele colegelor

Valentina Fătu și colegul ei de scenă, Vasila Muraru, care este și director al Teatrului Tănase, merg la mormântul celor două artiste cu o coroniță și le aprind o lumânare. Actrița păstrează cu drag în suflet amintirile legate de regretatele actrițe de comedie, multe dintre ele din turneele efectuate în Israel.

'La Doamna Cristina și la doamna Stela obișnuim să mergem cu domnul Vasile și alți colegi de la teatru, de obicei de zilele lor. Așa am procedat și anul trecut. Le ducem câte o coroniță.

Am poze cu amândouă din Israel, din turnee. Și, de fiecare dată mergeam în piața din Tel Aviv, o piață cu de toate. Doamna Cristina avea un frate în Israel și ne lua și pe noi. Totdeauna, și ea și doamna Stela mai luat cu ele câte un coleg dacă erau invitate în oraș, după spectacol, de prieteni. Am fost amprentată emoțional de ele, mă gândesc mereu la ele. Am lucruri de la ele, lucruri la care mă uit, pe care mi-e drag să le păstrez. Am amintirile acestea toate…', spune Valentina Fătu.

Valentina Fătu: 'Câteodată era ca un copil'

Valentina Fătu s-a simțit privilegiată să fie atât în preajma Cristinei Stamate, cât și în preajma Stelei Popescu. Actrița de la Teatrul Constantin Tănase a plecat la munte alături de soțul ei și Cristina Stamate. Inițial, și-au propus să meargă până la Sighișoara și să se întoarcă. Dar,în final au ajuns până la Baile Balvanyos, situate la circa 20 de km de Târgu Secuiesc.

'Țin minte că, la un moment dat, am plecat o dată cu doamna Cristina, la o plimbare. Câteodată, era ca un copil. Avea o fragilitate de mă impresiona enorm. Simțeam că trebuie să fiu acolo să fac ceva, să îi fiu sprijin. Și, într-o zi, l-am luat pe soțul meu și am zis să mergem la munte cu ea. Pe drum ne-a spus că ea nu a fost niciodată pe acolo. Era un drum banal. Ne-a spus că nu prea a fost așa să viziteze… Spunea: 'Pentru că eu am fost numai în turnee, de la București direct la destinație'. Și atunci am hotărât pe loc. Ne-am dus spre Sighișoara. A fost ceva spontan. Am zis inițial, că mergem până la munte și ne întoarcem. Așa era ideea mea. Ne-am dat seama că ar fi splendid să rămânem acolo. Ne-am dus și ne-am cumpărat pijamale și am rămas la hotel la Balvanyos.', povestește Valentina Fătu.

Valentina Fătu: 'Noi am plecat la Sighișoara și am ajuns la Balvanoys'

La Băile Balvanyos, Valentina Fătu spune că l-au întâlnit pe fiul compozitorului Henry Mălineanu, care se ocupa chiar de hotelul în care s-au cazat.

'Acolo ne-am întâlnit cu băiatul lui Henry Mălineanu care, ce să vezi, se ocupa de hotel. Mălineanu compusese unul dintre primele cuplete pentru doamna Cristina. Noi am plecat la Sighișoara și am ajuns la Balvanoys. Ne-am oprit la Sighișoara să ne cumpărăm Kurtos kalacs și pijamale. Era atât de fericită de drumurile acestea, 'Oameni buni, eu nu cred că am fost pe aici, viața mea a însemnat turneele'-așa spunea. Mergea la spectacole cu cineva cu mașina care făcea direct destinația, nu a luat-o pe trasee turistice. Și așa ne-am simțit de fericiți, cu toții', își mai amintește Valentina Fătu, partenera de scenă a lui Vasile Muraru.

Valentina Fătu: 'Vrem să facem din foaierul acela un muzeu al costumelor care au aparținut marilor artiști'

Valentina Fătu își dorește ca foaierul teatrului în care au urcat pe scenă marii artiști de comedie să fie plin de obiecte ce au aparținut acestora. Deja, o parte dintre rudele artiștilor au donat obiecte ce le-au aparținut celor plecați dintre noi.

'Ne-a fost alături în multe situații de viață, și am încercat și noi pe cât posibil, să fim la fel. Când s-a mutat, tot așa, ne-am dus să o ajutăm cu instalatul aparatelor video. Era pasionată de filme. Avea colecții și stătea ore întregi, știa tot. În ultima vreme asta făcea.

Noi, la teatru, suntem în lucru cu un muzeu de costume. Vrem să facem din foaierul acela un muzeu al costumelor care au aparținut marilor artiști. Avem deja, costume de la Stela, Cristina, Nae, Arșinel… Am început acum un an, de la Galele Savoy. Cine a avut și a vrut să ne doneze pentru foaierul teatrului, nu a stat pe gânduri. Ne-a dat Măndița Constantin o ramă de ochelari de la Nicu Constantin și un sacou. De la doamna Storin avem o pipă, ce a aparținut textierului Aurel Storin, iar Cornelia Patrichi un joben al lui Cornel Patrichi', a mai declarat pentru viva, Valentina Fătu.

Foto: arhiva personală, Facebook.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton