Castelul din Apuseni, incendiat de Sergiu Nicolaescu în filmul "Noi, cei din linia întâi", vândut la un preț derizoriu. Cine l-a cumpărat

.

Castelul din Apuseni, incendiat de Sergiu Nicolaescu în filmul „Noi, cei din linia întâi”, vândut la un preț derizoriu. În vara anului 1985, regizorul Sergiu Nicolaescu filma pe Valea Ampoiului, la doar câțiva kilometri de Zlatna, iar cu această ocazie castelul din Apuseni, de la Valea Dosului, a fost distrus, după ce i s-a dat foc în timpul filmărilor la „Noi, cei din linia întâi”. Ulterior, castelul a fost achiziționat la prețul unui apartament de lux…

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!


Castelul din Apuseni, de la Valea Dosului, o superbă construcție de 8.800 de metri pătrați, cu trei etaje și 19 camere, ridicată în perioada 1936-1939, a ars în timp ce Sergiu Nicolaescu filma acolo „Noi, cei din linia întâi', iar asta deoarece, în acele vremuri, atât cascadoriile, cât și loviturile de tun, dar și focul erau reale. Ulterior, castelul distrus de foc a fost vândut pentru o sumă derizorie.

Castelul din Apuseni, incendiat de Sergiu Nicolaescu în filmul „Noi, cei din linia întâi', vândut la un preț derizoriu


Cei care au văzut filmele regizorului Sergiu Nicolaescu știu acuratețea și atenția față de detalii cu care acesta lucra, așadar, pentru respectarea scenariului, nimic nu era prea mult. Acesta a fost și motivul pentru care castelul din Apuseni care apare în filmul „Noi, cei din linia întâi' a fost literalmente distrus de foc.

Platoul din fața castelului a fost ales de Sergiu Nicolaescu pentru filmarea scenelor finale de luptă dintre armata română și cea germană. Ion Besoiu, Valentin Uritescu, George Alexandru, Colea Răutu, Emil Hossu sau Ștefan Iordache sunt doar câteva dintre vedetele care au filmat acolo.


Citește și: Ce s-a întâmplat cu filmul Maria Tănase, ultima dorință a lui Sergiu Nicolaescu: „Producătorii ar fi vrut să facem un film mai sărăcuț, dar…'

Citește și: Cum arată soția lui Sergiu Nicolaescu, la 9 ani de la moartea actorului. Cât de mult s-a schimbat Dana Nicolaescu

Citește și: Elena Udrea și-a revăzut fiica după patru luni de închisoare: „Nu știe ce se întâmplă, crede că venim la birou’


Citește și: Cum se simte Adda la câteva luni după ce a început tratamentul pentru borelioză:’Acum pot cânta și o oră’

La vremea respectivă, în timpul filmărilor, ferestrele castelului de la Izvorul Ampoiului au fost îmbrăcate în vată îmbibată în motorină, care a fost aprinsă. Incendiul necontrolat a fost inevitabil… După terminarea filmărilor, castelul arăta chiar ca după război: plafoane căzute, pereți arși și zone șubrezite, nefiind readus la starea inițială nici până azi. Tot cu prilejul filmărilor la ‘Noi, cei din linia întâi’, Sergiu Nicolaescu a fost acuzat că a deteriorat și Mănăstirea Văcărești, unde a cerut aprobarea pentru filmare președintelui Consiliului Culturii și Educației Socialiste, Suzana Gâdea.


Castelul din Apuseni, vândut la prețul unui apartament de lux

În 2004, castelul a fost vândut de Consiliul Județean Alba cu aproximativ 4 miliarde de lei vechi (400.000 RON), unei firme private, care însă nu a mai reușit să îl facă funcțional, așa cum anunțase.


Anul trecut, castelul de la Valea Dosului – Zlatna, s-a vândut cu aproximativ 260.000 de euro, imobilul fiind scos la licitaţie, cu patru ani în urmă, pe site-ul Artmark cu un preţ de pornire de 295.000 euro. Castelul a fost achiziționat de lanțul hotelier de lux HILTON, care mai are în România alte 10 unități de cazare.

Ridicat între anii 1936-1939 de către fostul prim-ministru al României, Ion Gigurtu, castelul era reședința de vară a politicianului. Ulterior, edificiul a avut mai multe întrebuințări. Aflat într-o zonă superbă, pe drumul care leagă Alba Iulia de Abrud, castelul a fost utilizat inițial ca sediu administrativ al societății miniere „Mica’, deținută de către Gigurtu, iar mai apoi ca sediu al unei școli destinate copiii locuitorilor din zonă. După 1980, castelul a fost cedat unei unități militare, fapt ce i-a înlesnit lui Sergiu Nicolaescu folosirea lui pe post de… recuzită. După 1989, castelul din Apuseni a intrat în proprietatea CJ Alba, iar acum, după ce a fost achiziționat de lanțul hotelier Hilton, are toate șansele să devină hotel de lux.


Foto: Facebook, captură video

Vezi şi Castelul Edinburgh – unul dintre cele mai frumoase castele din Scoția!