Carmen Dell ’Orefice – Povestea celui mai longeviv supermodel

 Florentina Liutic
.

La 84 de ani, este cel mai longeviv supermodel din istorie, cu o carieră care a început în 1946 și care continuă și astăzi. Prin urmare, viața ei e aproape o saga: a fost căsătorită de trei ori, provine dintr-o familie disfuncțională, iubește sexul și e sigură că știe de ce alții ratează plăcerea acestei experiențe intime.

 

„Sigur că am încă o viață se­xuală activă, de ce aș renunța la sex? Dacă ați avea un Rolls Royce, din când în când n-ați băga cheia în contact să porniți motorul ca să vă asigurați că încă merge cum trebuie?, declara senină Carmen Dell Orefice într-un interviu de anul trecut. „Aș renunța la orice, dar la dra­goste nu. Cât despre cei care renunță la plăcerile intime odată ce înaintează în vârstă, supermodelul e de părere că „n-au abordat chestiunea din perspectiva corectă. În plus, sunt și părinții care ne spun de mici că «nu se face așa ceva» sau «sexul e ceva rău», sunt și doctori care zic că «nu mai aveți vârsta pentru asta», apoi mai e și religia. Dar nu, eu cred că oamenii renunță pentru că nu sunt satisfăcuți. După mine, sexul e ceva natu­ral, ca respiratul.

 

LA ÎNCEPUT A FOST BALETUL

S-a născut la New York – un privilegiu din multe puncte de vedere, dacă ținem seama de faptul că niciunul dintre părinții ei nu este de origine americană. Tatăl, violonist italian, și mama, balerină din Ungaria, au avut o relație destul de agitată, găsind cu greu resurse pentru a diminua diferențele de temperament. De aceea, Carmen era ade­seori trimisă la diverse rude până se aplanau tensiunile. La 13 ani, pe când mergea cu autobuzul către cursurile de balet, Carmen a fost re­marcată de soția unui fotograf care i-a făcut câteva instanta­nee de probă. Iar la 15 ani, în 1946, debutează în mo­delling țintind direct vârful: coperta Vogue, revistă cu care a și semnat un contract, fiind plătită cu 7,50 dolari pe oră. Apropo de balet, supermode­lul a recunoscut încă de la în­ceput că secretul frumuseții ei se datorează structurii osoase și ținutei elegante pe care a do­bândit-o prin ore lungi de ba­let. În rest, „nu există secrete ale frumuseții, tot ce trebuie să reținem este să nu stăm prea mult la soare, fiindcă pielea va avea cu siguranță de suferit. În adolescență, după divorțul părinților, situația financiară a familiei era destul de preca­ră, iar banii pe care îi obținea Carmen din modelling aju­tau, dar nu ajungeau aproape niciodată. Ulterior s-a spus că silueta ei filiformă este o consecință a unei alimentații insuficiente și, de aceea, une­ori i se puneau șervețele pe sub haine pentru a-i rotunji formele până la dimensiunile dorite. Peste ani, Dell Orefice a declarat „mănânc cât vreau fără să număr caloriile, vreau să mă bucur de mâncare cu pasiune. De-a lungul vieții aș fi putut avea mari probleme din cauza mâncării și îmi place la nebunie să mănânc. Dar mie mi s-a lăsat libertate totală la acest capitol, pentru că am un metabolism foarte bun.

 

DIVA OCTOGENARĂ

În timp, alura longilină a lui Carmen și aerul ei enigmatic au transformat-o într-unul din cele mai celebre mode­le, fiind dorită în prezen-tările designerilor de top (John Galliano, Jean Paul Gaultier, Thierry Mugler), pe coperțile revistelor de modă (a apărut de șase ori pe coperta Vogue) sau în cam­paniile brandurilor de pro­duse cosmetice și nu numai. Între timp, a fost căsătorită de trei ori și a avut parte de tot atâtea divorțuri, a vrut să renunțe la modelling de mai multe ori, însă de fiecare dată a revenit pe podium la fel de proaspătă precum plecase și, nu în ultimul rând, a pozat pentru Salvador Dali (care i-a oferit în schimb un tablou și 7 dolari). În anii 80 și 90 și-a pierdut aproape întreaga avere la bursă, fiind nevoită să-și vândă fotografii rare, din anii 40, pentru a supraviețui. „Am învățat să mă ridic cu grație înapoi pe picioarele mele după fiecare căzătură, declara la un moment dat Carmen DellOrefice. Deși suferă de artrită la șolduri, cel mai longeviv model din lume continuă să lucreze cu aceeași pasiune ca la început, cu toate că, privind în urmă, „nici nu mai știu câți kilometri am mers pe podiumurile de modă… În orice caz, supermodelul se bucură de viață fix ca în anii tinereții, rămânând fidelă crezului ei: „vreau să trăiesc fiecare zi a vieții mele fără să-mi fie frică de inevitabil.

 

CLAUDIA COJOCEA Foto GULIVER, NORTHFOTO

 

Carmen DellOreficeCarmen DellOrefice

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton