Carmen Brumă – Succesul poartă tocuri

.

La cei 39 de ani ai ei, Carmen Brumă arată impecabil și nu mai este un secret pentru nimeni faptul că sportul și alimentația sănătoasă sunt principiile după care se ghidează. Însă nu uită nici de micile plăceri ale vieții, de care se bucură alături de întreaga familie. Iar fiul ei, Vlăduț, este cel care dă tonul.

 


Era o după-amiază însorită când m-am întâlnit cu Car­men în studio-ul de make-up. Venise fără niciun strop de fard pe față și am fost surprin­să de cât de bine întreținut este tenul ei. Se vede cu ochiul li­ber că sportul și stilul de viață își fac treaba în cel mai bun mod. Bineînțeles, ritualul de frumusețe joacă și el un rol important. Carmen consideră că orice femeie ar trebui să-și facă timp pentru ea însăși.

 

Îmi poți spune un top al regulilor tale când vine vorba de un stil de viață sănătos?


Eu cred în gesturi mărunte, în pașii mărunți făcuți în mod constant. Asta ar fi o primă regulă atunci când vrei să faci schimbări în viața ta la capitolul ăsta. Apoi aș încer­ca să identific trei reguli de alimentație și trei reguli care țin de stil de viață în general și aș încerca să le respect doar pe acestea pe un termen suficient de lung astfel încât să devină rutină, să nu le mai simt ca pe o obligație, ca pe un efort. Abia după ce m-aș obișnui cu acestea trei, aș merge mai departe, aș mai adăuga. Cam ăsta ar fi un mic ghid al trans­formărilor reușite.

 

 

„Probabil va veni și MOMENTUL în care Vlăduț va dori să experimenteze și îl voi lăsa să experimenteze, dar SPER ca până atunci să-i fi format gusturile astfel încât să facă alegeri sănătoase.

 

 

Ce înseamnă pentru tine un stil de viață sănătos?

Dacă ar fi să rezum totul la un singur cuvânt, acesta ar fi disciplină. Înseamnă foarte multe lucruri făcute în mod echilibrat, înseamnă o dietă diversificată și sănătoasă, în măsura în care poți fi sănătos în vremurile în care trăim. Înseamnă mișcare făcută în mod regulat, fără excese, în­seamnă bucurii mici și dese, bucuria de a trăi și controlul stresului.


 

Am observat că obișnuiești să faci foarte mult sport în aer liber.

Da, de cele mai multe ori fac sport în aer liber sau acasă. Recunosc că mă duc destul de rar la sală. Nu pentru că mi-ar displăcea, dar sunt mult mai comode variantele astea două, în aer liber, în parc sau acasă.

 

Cât timp acorzi sportului?

Lumea are senzația că eu pe­trec ore întregi făcând sport sau că nu fac nimic altceva în viața asta decât sport. Nu! În general fac sport de 4-5 ori pe săptămână și combin alergarea cu antrenamente­le scurte și intense făcute în casă, dar nu mai mult de 15 minute, așa cum am arătat și în programul meu 3S care este din nou pe piață. Nici nu ai nevoie de mai mult, însă e foarte important să faci aceste lucruri în mod constant.


 

Și tu și Mircea sunteți pasionați de sport. Așa a fost de la început sau unul dintre voi a fost mai pasionat și l-a motivat și pe celălalt?

Amândoi iubim sportul și amândoi făceam sport. Cred că a fost o potrivire firească.

 

În ce situație ți s-a spus că ai fi absurdă cu spor­tul?

Pentru cineva care are un stil de viață haotic și mănâncă numai fast-food, stilul meu de viață poate părea aberant. Mie mi se pare că sunt des­tul de echilibrată și încerc să îmi respect corpul, sănătatea și să am grijă de organismul meu, pentru că din fericire am avut norocul să mă nasc cu două mâini, două picioare și cu o stare bună de sănăta­te și mi se pare de bun simț să nu-mi bat joc de lucrurile astea.


 

„Lumea are SENZAȚIA că eu petrec ore întregi făcând sport sau că nu fac nimic altceva în viața asta decât SPORT. Nu! În general fac sport de 4-5 ori pe SĂPTĂMÂNĂ și nu mai mult de 15 minute.

 

Ce nu ai mânca niciodată și de ce?

Nu aș mânca lucruri care îmi displac. Nu aș mânca șorici, pentru că nu mi-a plăcut ni­ciodată. În rest, am un regim alimentar echilibrat și con­stant de foarte mulți ani, din care nu fac parte prăjelile, alimentele ultra-procesate, produsele de patiserie, făi­noasele, chipsurile, produsele care conțin grăsimi hidroge­nate, mezelurile, cașcavalul sau brânzeturile foarte grase. Acestea sunt lucrurile pe care nu le mănânc. Alimentația mea se bazează pe proteine de origine animală, vegeta­lă, legume, fructe, semințe și suplimente naturale de calitate. Iar în weekend îmi place să mă răsfăț cu câte un dulce.


 

Apropo de suplimente, cât de sănătoase sunt acestea într-o dietă echi­librată?

Cred că suplimentele alimen­tare au un rol important în viața noastră dacă sunt alese cu discernământ, în propor-ția corectă și dacă acele su­plimente sunt de foarte bună calitate și sunt administrate în dozele și momentele în care organismul are nevoie de ele. De exemplu, de mai bine de un an, eu folosesc Beautin Collagen, un produs pe bază de colagen lichid îmbogățit cu acid hialuronic, vitaminele A, B, C și Zinc. Este o formulă lichidă care se absoarbe foarte ușor de către organism.


 

Cum te-a ajutat pe tine acest supliment alimentar?

În organismul nostru producția de colagen scade oda­tă cu înaintarea în vârstă și, cumva, trebuie compensată. La 39 de ani cât am eu, cred că organismul meu are nevo­ie de această sursă de colagen cu atât mai mult cu cât eu sunt o persoană care face foarte mult sport, care alear­gă și care exercită presiune pe articulațiile ei, iar acest produs de colagen lichid are și această mare calitate, de a proteja articulațiile și car­tilagiile. Pe lângă asta, părul este mult mai bine întreținut, pielea arată mai elastică, un­ghiile sunt mai puternice și, în plus, are un gust senzațional. Mango cu pepene galben este aroma mea favorită, e foarte ușor de administrat.


 

Ce principii alimentare și de stil de viață aplici în cazul băiețelului vostru?

Eu aplic multe principii ali­mentare  doar că nu toate au succes. Ca orice mamă începătoare, mi-am propus foarte multe lucruri pentru regimul alimentar al lui Vlăduț. Nu mi-au ieșit toate, dar în proporție de 60% tot mi-au ieșit. Și pentru că eu mi-am propus foarte mul­te, dacă stau să mă gândesc retrospectiv, sunt mulțumită de cum arată în acest mo­ment regimul alimentar al lui Vlăduț. Mănâncă fructe, mănâncă o parte din legume, mănâncă proteine animale. I-am dat foarte rar și zahăr, dar nu cere.

 

La voi în casă se mănâncă sănătos?

Eu am încercat, de-a lungul timpului, să nu stresez pe ni­meni cu alegerile mele alimen­tare și să nu le impun sau să fac pe cineva să se simtă prost pentru că mănâncă altfel de­cât mănânc eu. Nu, alegerile mele alimentare mi le asum și nu încerc să le impun altcuiva decât copilului meu. (râde) Dar nu toată familia mănâncă sănătos, însă nici atât de nesă­nătos încât să spun că există un regim dezordonat.

 

Cum vei reacționa dacă la un moment Vlăduț va dori să mănânce și altceva de­cât mâncare sănătoasă?

Probabil că va veni și mo­mentul în care va dori să ex­perimenteze și îl voi lăsa să experimenteze, dar eu sper ca până atunci să-i fi format gusturile, astfel încât el sin­gur să facă alegeri sănătoase. Sigur că nu îi voi interzice ni­mic din ce este legal. (râde)

 

De când ai devenit mamă, care a fost cel mai greu moment pe care l-ai avut de gestionat?

Au fost mai multe momente, însă primul a fost când am realizat că trebuie să plec din maternitate și nu pot să iau butonul roșu cu mine, butonul pe care apăsam și veneau tot felul de doamne drăguțe care știau exact ce să facă cu copilul și cum să-l calmeze. Ăla a fost primul moment în care am realizat că eu voi pleca cu Vlăduț acasă și trebuie să ne descurcăm singuri. (râde) Un alt moment de panică a fost când mi-am dat seama că tre­buie să-i tai unghiile care nu se vedeau de mici ce erau. Apoi au urmat multe altele, prima răceală, prima febră, dar în timp înveți să acționezi, înveți să te obișnuiești cu panica și devii din ce în ce mai experi­mentată și depășești mai ușor aceste probleme. Nu scapi de ele niciodată, dar înveți să trăiești cu ele.

 

„Cred că e foarte important pentru o femeie care a devenit MAMĂ să nu uite niciodată că e femeie și să rămână FEMEIE.

 

Cum arată o zi obișnuită din viața ta?

În momentul acesta este o pe­rioadă specială în viața mea pentru că am foarte multe probleme medicale în familie. Mircea tocmai s-a operat la genunchi, bunicul meu este în spital, mă rog, este o perioadă mai complicată. Învăț să fiu infirmieră, fac injecții, fac di­verse lucruri pe care nu le fac în mod normal. Dar, în gene­ral, o zi din viața mea începe foarte de dimineață, în jurul orei 5:30, pentru că Vlăduț este matinal. După ce facem diverse operațiuni – schimbat, spălat pe dinți, baie și micul dejun – în unele zile mă duc repede la alergat, iar apoi plec pe unde am treabă și vin un­deva în jurul după-amiezii, când îi mai dau o masă lui Vlăduț, ne mai jucăm și facem baia de seară împreună.

 

Ce ți-ar plăcea să moștenească Vlăduț de la tine și ce de la Mircea?

Mi-ar fi plăcut să moștenească ochii lui Mircea care sunt verzi, dar m-a moștenit pe mine. (râde) În rest, mi-ar plăcea să moștenească toate lucrurile bune de la amân­doi: plăcerea de a face sport, de a sta în aer liber, de a fi ambițios. În general, cam tot ce-și dorește o mamă pentru copilul ei.

 

Când erai mică ce îți do­reai să devii?

O vreme mi-am dorit să fiu Angela Similea, dar mi-am dat seama destul de repede că nu am nicio șansă, după care mi-am dorit să devin balerină. Am eșuat și cu acest plan, așa că mi-am dorit să fac sport de performanță, numai că ai mei s-au opus cu înverșunare, și iată-mă aici.

 

Dar pănă la urmă tot te-ai apucat de sport, chiar dacă nu la nivel de performanță.

Da, mi-a plăcut să fac asta și iată că se vede că am această frustrare. (râde)

 

Ai fost un copil răsfățat?

Da, am fost un copil răsfățat, dar nu răzgâiat. Fiind primul copil la părinți e normal, am fost un copil dorit, așteptat, deci da, am fost și răsfățată. Întotdeauna bunicii sunt veriga slabă, deci m-au răsfățat. Și mama, parcă mai mult decât tata, dar nu am fost un copil răzgâiat.

 

Vlăduț este un copil răsfățat?

Vlăduț este răsfățat și ne stră­duim să nu devină răzgâiat. E în perioada în care a învățat că poate să refuze lucruri, în care își testează limitele, în care în­cearcă să facă doar ce vrea el. E absolut normal, dar ține de tine ca părinte, de capacitatea ta de a rezista asaltului.

 

Cu cine testează mai mult limitele, cu tine, cu Mircea sau cu bunicii?

Cu bunica, adică cu mama mea, are cel mai mare suc­ces, dar și cu Mircea. Eu în­cerc să îi explic, să vorbesc cu el, să cedez destul de puțin și să ajungem la o formulă în care toată lumea să fie mulțumită.

 

Cum te-a schimbat ma­ternitatea?

Cred că maternitatea la mine a venit în momentul în care eram foarte pregătită. Nu regret că nu l-am făcut pe Vlăduț mai devreme. Cred că l-am făcut exact la momentul potrivit, în care eram suficient de matură încât să-mi asum că toate lucrurile s-au schimbat să fiu confortabilă cu asta și să nu mă surprindă, să știu exact la ce să mă aștept. Cred că m-a schimbat în bine, cred că am devenit mai puternică, dar și mai sensibilă în același timp.

 

Momente de libertate mai ai?

E o chestiune de organizare, de planificare și disciplină. Sunt perioade în care nu am astfel de momente, dar sunt perioade în care fac tot posibi­lul să mi le programez pentru că e nevoie și de asta.

 

Care este ritualul tău de frumusețe?

Încerc să păstrez un echilibru în toate aceste aspecte ale vieții mele: postura de mamă, de parteneră, pe partea profesi­onală și cred că e foatrte im­portant pentru o femeie care a devenit mamă să nu uite nici­odată că e femeie și să rămână femeie. Cred că e important pentru ea și pentru sănăta­tea familiei și a copilului ei să aibă momente de răsfăț. Momente ale ei și doar ale ei. E vital pentru sănătatea mintală și am grijă să nu renunț la anumite lucruri: oricât de obosită aș fi nu adorm nedemachiată, am grijă să îmi fac o dată pe săptămână o mască acasă și un tratament.

 

Cât de important este felul în care aratăm?

Cred că este important și cred că este o ipocrizie să spui altce­va. Poți să fii frumoasă, apre­ciată, iubită, să ai o carieră de succes, să fii respectată, dar nimic nu se compară cu senti­mentul pe care îl ai când te uiți în oglindă și ești mulțumită de ceea ce vezi. E omenesc, nu e superficial. E o altă latură a na­turii umane și cred că e foarte important să ai grijă de acest ambalaj, cu atât mai mult cu cât te-ai născut cu două mâni, două picioare și o stare de sănătate bună. Cred că ține de un minim bun simț să ai grijă de această carcasă.

 

ADINA VÎLCEA Foto IONUȚ STAICU

Stilist: SILVIA CRISTESCU

Coafură: CRISTINA TROHANI

Machiaj: DIANA IONESCU

Vestimentație: Rhea Costa, Cristina Săvulescu

Accesorii: Aldo, Il Passo, Pandora

Fotografiile au fost realizate la Atelier Florens. Mulțumim pentru sprijin!