Mark Zuckerberg: Omul care a schimbat fata lumii

.

A fost mai intai copilul-geniu, apoi tocilarul care te ajuta atunci cand ai nevoie. A intrat la una dintre cele mai prestigioase universitati din lume, dar a renuntat dupa un an pentru ca avea o viziune. Era viziunea care l-a facut miliardar la numai 24 de ani. Aceea de a conecta lumea. Acum, Mark Zuckerberg s-a maturizat, s-a casatorit si a suferit primul mare esec din viata.

Acum ceva timp vorbeam cu tatal meu la telefon, ca in fiecare seara, despre micile detalii de peste zi. Se pregatea sa vada un film si, in treacat, mi-a spus ca pe unul dintre canalele TV se difuzeaza Reteaua de socializare’. Am sarit ca arsa si am inceput sa strig la telefon: Trebuie sa il vezi! Este despre Mark Zuckerberg si Facebook! El e omul care a transformat lumea, a schimbat felul in care oamenii comunica si modul in care companiile se promoveaza!’.


In ciuda esecului pe care actiunile Facebook l-au inregistrat la NASDAQ, a criticilor indreptate catre securitatea celei mai populare retele sociale din lume si a proceselor care l-au avut drept tinta pe fondatorul Facebook, cred cu tarie ca, daca Zuckerberg nu s-ar fi nascut, lumea de astazi ar fi aratat cu totul altfel. Intru pe Facebook zilnic, mi-am regasit colegi de scoala plecati de mult pe alte meleaguri, parintii mei au cont si astfel le e mult mai usor sa vada imediat noile poze pe care le postez (si, de multe ori, sa le si comenteze!) si am aflat cu surprindere ca bunicul uneia dintre prietenele mele este, la 77 de ani, un utilizator activ al retelei.


Acceptam sau nu, felul in care interactionam s-a schimbat, iar generatia lui Mark Zuckerberg este ultima care a cunoscut lumea inainte ca socializarea sa devina virtuala.

 

 

DISCIPOLUL CARE SI-A INTRECUT DASCALII

 

Nu implinise inca 20 de ani cand a creat Facebook, gandit initial ca o platforma de socializare pentru studentii celor mai mari universitati din Statele Unite. Pana atunci, inventase deja programe care i-ar fi facut invidiosi pe cei mai inteligenti programatori. In anii 90, tatal sau, de profesie stomatolog, l-a invatat sistemul de programare Atari BASIC, apoi i-a angajat un meditator care sa tina pasul cu mintea sralucita a micului Mark. Primul program pe care l-a construit a fost ZuckNet, care permitea tuturor computerelor din casa sa comunice intre ele printr-un sistem asemanator mesageriei instantanee.


Unii copii se jucau pe calculator. Mark creea acele jocuri’, afirma scriitorul Jose Antonio Vargas.

De obicei, la intrebarile copiilor poti raspunde simplu cu da’ sau nu’. In cazul lui Mark, un simplu da’ ar fi mers, dar daca spuneam nu’, trebuia sa fiu pregatit cu argumente puternice, bazate pe fapte, experienta, logica si ratiune. Ne-am imaginat ca va deveni avocat intr-o zi, ar fi convins juriul cu o rata de succes de 100%’, il descrie tatal sau, Edward Zuckerberg. 


Autor: Raluca Tamas

Foto: Hepta, Northfoto

Citeste continuarea in numarul de iulie al revistei VIVA!