Trei lucruri il caracterizeaza inainte de toate: e actorul-fetis al regizorului Martin Scorsese, e un ecologist fervent si, nu in ultimul rând, un mare iubitor de fotomodele celebre. Ultima lui cucerire e Madalina Ghenea – o olteanca focoasa de 24 de ani. Toata lumea a cazut de acord ca e cea mai frumoasa dintre iubitele sale. Cel putin pana in prezent.
Privite la rece, alegerile care au urmat au fost mai riscante decat un salt in gol cu parasuta. Roluri ca acelea din Romeo si Julieta’, Titanic’ sau chiar Omul cu masca de fier’ puteau foarte bine sa-l eticheteze pe vecie drept frumuselul-cu-lipici-la-adolescente’, dar n-a fost sa fie asa. In 2002, publicul si criticii il redescopereau datorita lui Steven Spielberg, care l-a distribuit in Prinde-ma! Daca poti!’. In acelasi an, cu Bandele din New York’ incepe parteneriatul de cursa lunga dintre DiCaprio si regizorul-cult Martin Scorsese. Din colaborarea celor doi au iesit inca trei filme de succes (Aviatorul’, Cartita’ si Shutter Island’), iar premiile au inceput sa curga. Relatia cu Scorsese a fost ca un vis devenit realitate. Nu doar ca mi-a predat adevarate lectii de cinema, dar mi-a deschis ochii cu privire la ce inseamna arta cu adevarat. Omul asta e fascinat de industria filmului si mi-a transmis si mie microbul’, recunoaste DiCaprio.
Cu J. Edgar’ actorul mai bifeaza o colaborare cu un regizor-legenda: Clint Eastwood. Gurile rele spun ca personajele lui Leo nu au ajuns la maturitate emotionala si sunt intr-o continua cautare a unei figuri parintesti, intocmai ca vedeta. Se pune mult accentul pe despartirea prematura a parintilor (desi starul sustine ca relatia cu ambii parinti continua sa fie stransa) si pe faptul ca iubitele sale au fost, in unanimitate, fotomodele – adica femei rapitor de frumoase, admirate de toata lumea si menite sa-i confirme statutul de macho’ blond.
Cam in aceiasi termeni se vorbeste si despre fervoarea cu care apara cauzele verzi’ ale planetei albastre. Leonardo este un ecologist inrait: in 2007 a adunat nu mai putin de 50 de personalitati publice (liderul ex-sovietic Mihail Gorbaciov si astro-fizicianul Stephen Hawking sunt doar doua dintre ele), pentru a realiza documentarul Ceasul al 11-lea’, in care prezenta efectele negative ale incalzirii globale. Conduce – previzibil – o Toyota Prius, si-a montat panouri solare pe acoperisul casei si prefera zborurile publice in locul celor cu aeronave private. Mai mult, ofera sume substantiale organizatiilor care se ocupa de copiii din zonele defavorizate sau celor care au grija de conservarea naturii.