Bai Ling si Zhang Ziyi - America prefera ochii oblici

 Revista VIVA
.

Bai Ling si Zhang Ziyi – America prefera ochii oblici

Bai Ling si Zhang Ziyi – America prefera ochii oblici

Bai Ling si Zhang Ziyi sunt reprezentantele unui trend nou in materie de imagine la Hollywood: fascinatia pentru tot ce e asiatic, delicat, senzual, extrem-oriental.

La Hollywood adie o mireasma de cires. De ce de cires? Pentru ca este un arbore-simbol al Orientului. Succesul de care s-a bucurat 'Memoriile unei gheise atesta faptul ca o noua reteta la capitolul scenariu e pe cale sa fie consacrata. Sa-i zicem 'orientalism. Chiar daca reprezentarea e slaba, trendul are sanse sa se impuna. Aerul misterios al asiaticelor innebuneste publicul. Bai Ling a pozat in 'Playboy si a ridicat sus-sus pulsul si vanzarile. Lung a fost drumul de la adolescenta care, inainte de a implini 18 ani, mergea in Tibet sa dea reprezentatii pentru militarii chinezi… A trecut si printr-o depresie severa atunci, dar si-a revenit. China a fost o inchisoare de aur pentru ea, dar si tara unde a devenit vedeta inca inainte de majorat. S-a dovedit o experienta utila pana la urma, pentru ca primul film de ecou pe care l-a facut la Hollywood a fost unul despre politica tarii sale de origine, alaturi de nimeni altul decat Richard Gere. Este vorba despre 'Coltul rosu (1997). Dupa ce ca e judecata in China pentru moravuri usoare, de cand cu acest film (care vorbeste despre tortura si politica) nici nu prea mai poate sa se intoarca in liniste acasa.

Zhang Ziyi a devenit vedeta mondiala o data cu 'Memoriile unei gheise, povestea unei fetite, de cand paraseste satucul de pescari pana cand ajunge una din cele mai cautate curtezane.

Daca Bai Ling s-a adaptat la Hollywood, mai ales in sensul unui exhibitionism datator de publicitate, cealalta chinezoaica hot, Zhang Ziyi, se apropie de prototipul asiaticei discrete, tacute, misterioase in adevaratul sens al cuvantului. Finetea trasaturilor, frumusetea ei de stampa japoneza au facut-o sa aiba succes brusc, odata cu 'Tigru si dragon, unul din filmele mult mediatizatului Ang Lee (regizor al peliculei 'Brokeback Mountain), dar si cu 'Rush Hour 2 (2001). Zhang Ziyi cea-cu-nume-greu-de-pronuntat, are 27 de ani si a fost la inceputul carierei model. In 2001, FHM Taiwan o plasa pe locul 2 intre cele mai sexy femei din lume. Are o gratie de egreta, si, desi a jucat alaturi de Jackie Chan in multe filme cu batai, miscarile ei erau mai mult de dans, pentru ca Zhang nu are o boaba de antrenament in arte martiale. Dar tot i-a iesit bine, nu credeti? Modesta si conservatoare, parca pastrand si in realitate manierele unei gheise rafinate, Zhang Ziyi iese cu totul din tiparele actritelor made in Hollywood. 'Pentru femeile occidentale, e mult mai usor sa fie ele insele. Daca vrei sa faci ceva, te duci si faci ce vrei. In societatea asiatica femeile sunt mult mai modeste si mai traditionaliste. Vreau, prin intermediul rolurilor mele, sa exprim parti ale sufletului unei femei pe care ele nu pot sa le arate lumii. Frumos si poetic precum un haiku, nu-i asa? Despre frumusetea pe care i-o lauda toata lumea, Zhang Ziyi pastreaza rezerve de fecioara timida: 'In China, noi nu consideram pe nimeni frumos decat daca il cunoastem de multa vreme si stim ce ascunde sub infatisare. Un principiu demn de exportat in toate tarile.

De Iuliana Alexa. Fotografii: http://www.imdb.com/.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton