Andrei Păunescu, fiul reputatului poet Adrian Păunescu, inițiator al faimosului fenomen cultural care a durat din 1973 până în 1985, a dezvăluit recent că nu va putea cânta la Iași, alături de membrii Cenaclului Flacăra. Iată care este motivul și ce spune Andrei Păunescu despre cenzura practicată în România inclusiv la nivel artistic.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Andrei Păunescu a vorbit recent cu mâhnire despre imposibilitatea de a concerta la Iași alături de Cenaclul Flacăra. Artistul a primit recent vestea că nu va putea urca pe scenă și a dezvăluit că nu există motivații oficiale pentru această decizie neașteptată. Asta cu atât mai mult cu cât anul trecut s-au bucurat de mult succes în Iași, dar și în alte zone ale țării. Iată ce dezvăluie Andrei Păunescu!
Andrei Păunescu, interzis la Iași, cu Cenaclul Flacăra
Adolescenții anilor 1980 își amintesc foarte bine de Cenaclul Flacăra, un fenomen cultural care a avut un impact incredibil asupra epocii – poezii compuse de Adrian Păunescu, uneori și ad-hoc, versuri de-ale poeților consacrați, muzică interpretată de debutanți (mulți aveau să devină nume cunoscute), dar și formații sau grupuri muzicale faimoase ale vremii, muzică populară, clasică, folk și rock, toate acestea puteau fi auzite pe scena Cenaclului Flacăra.
Citește și: Andrei Păunescu aduce dovezi în scandalul cu Vasile Șeicaru, pentru piesa pe care și-o dispută: „E un fals’
Citește și: Scandal între Andrei Păunescu și Vasile Șeicaru: „Mușcă din tatăl spiritual’. De ce se ceartă
Nu întâmplător, fenomenul a fost interzis de cenzura comunistă, chiar dacă motivul oficial a fost motivul oficial fiind busculada de la stadionul Petrolul din Ploiești în timpul unui spectacol, care s-a soldat cu cinci morți și câteva zeci de răniți. Iată că, 50 de ani mai târziu, spune Andrei Păunescu (54), cenzura a intervenit din nou în cazul Cenaclului Flacăra și nu vor putea cânta la Iași.
„Ni se bagă bețe-n roate! Nu există motivații oficiale, ci doar presupuneri din partea noastră. Poate că nu le-a convenit succesul pe care cenaclul l-a înregistrat anul trecut la Iași, la Amfiteatrul Palas, sau în alte locuri din țară. Fiindcă nu doar în Iași nu mai putem cânta anul acesta, ci și pe plaja de la Corbu. Anul trecut s-a putut pe plaja respectivă, anul acesta nu se mai poate!’, a dezvăluit Andrei Păunescu penteu Impact.ro.
Andrei Păunescu: „Aveam deja câteva sute de bilete vândute'
Artistul e convins că este vorba despre un act de cenzură, cu atât mai mult cu cât fuseseră deja vândute câteva sute de bilete pentru show-ul care urma să aibă loc la Teatrul Național. În pofida acestui fapt, organizatorul de evenimente a fost înștiințat că spectacolul nu va mai avea loc.
„Aveam deja câteva sute de bilete vândute, iar spectacolul fusese programat pe 20 mai. Asta e, noi nu facem chestii ilegale și vom încerca să găsim o soluție. Cel mai probabil, pe 21 mai, voi fi în Iași, eu și chitara mea. Voi cânta doar eu, fiindcă pentru restul membrilor cenaclului nu a fost posibil.
Există o ofertă a cluburilor private, care au reacționat după ce a circulat știrea anulării concertului nostru, și, cel mai probabil, voi alege să cânt într-unul dintre acestea!’, a mai spus Andrei Păunescu pentru sursa citată.
„Suntem obișnuiți încă din 1985 cu asemenea piedici'
Andrei Păunescu s-a lansat, de asemenea, la Cenaclul Flacăra, tot el fiind cel care, peste ani, a reluat tradiția. Faimosul cenaclu a fost interzis în 1985, după accidentul de la Ploiești, însă cu siguranță adevăratul motiv s-a datorat faptului că fenomenul căpătase proporții îngrijorătoare pentru regimul comunist, iar tinerii acelor vremuri trebuiau ținuți sub control.
Acum, fiul poetului spune că lucrurile se repetă, însă motivele pentru care Cenaclul Flacăra e cenzurat sunt altele. Dacă pe vremuri se spunea că aduc prea multă modernitate și suflu occidental, acum sunt considerați mult prea naționaliști…
„Suntem obișnuiți încă din 1985 cu asemenea piedici. De când am fost interziși, de vechiul regim, în 1985. Pe atunci, ni se reproșa că suntem prea occidentali. Lucrurile s-au schimbat și acum ni se reproșează că mizăm prea mult pe latura naționalistă.
Acuzațiile nu sunt drepte! Noi le spunem oamenilor doar să gândească, cu mintea lor, nu să devină niște roboței în slujba nu știu căror oameni de afaceri sau politici!’, a mai spus Andrei Păunescu pentru Impact.