Un nou juriu surprinzător „taie și spânzură performanțele dansante ale vedetelor, într-o emisiune de divertisment. Am prins-o în culise la filmările pentru „Uite cine dansează!' pe Andreea Marin și am întrebat-o în ce relație este cu… dansul.
Cum ați învățat să dansați?
Dansul a fost normalitate, dar și pasiune în familia mea. Îmi amintesc acea chimie dintre părinții mei când alunecau în pași de vals sau când se priveau dansând tango. „Serile dansante erau modul lor de a socializa împreună cu alte cupluri prietene, săptămână de săptămână. Am văzut asta acasă, și atunci când, la grădiniță, am fost la primul curs de dans, m-a captivat. Am început cu dansul popular, apoi dansul modern și sportiv din școală, până la facultate. La maturitate, prin natura muncii mele, am avut șansa de a dansa pe scene văzute de milioane de români de pretutindeni. Ceea ce a fost, pentru început, parte din cultura mea generală a devenit un avantaj în meseria mea. Un om de televiziune care nu stăpânește doar vorbele, ci știe să se exprime și prin dans sau pe clape de pian, ajunge altfel la sufletul privitorului. În plus, pentru o fată și apoi o femeie, atitudinea elegantă imprimată în ani de mișcare educată prin dans, autodisciplina, spiritul de echipă sunt atuuri importante. Așa că le mulțumesc părinților mei cu tot sufletul!
Care a fost cel mai frumos dans pe care l-ați dansat vreodată?
Tangoul. Mă regăsesc în forța, pasiunea, vitalitatea acestui dans extraordinar.
Dacă ați face un exercițiu de imaginație, cu ce personalitate din trecut v-ar plăcea să dansați?
Cu tata. El este o personalitate pentru mine, una puternică, și este omul care m-a făcut în mare parte ceea ce sunt. M-a educat, m-a iubit profund, mi-a dăruit ceva neprețuit. Inclusiv frumusețea și dorința de a dansa.
Când ați dansat ultima oară?
Ultima dată în public, alături de Mihai Petre pentru filmările preliminare dedicate show-ului „Uite cine dansează!. E un dascăl și un partener de dans cu care nu e nevoie de mult timp de repetiție pentru ca noi să punem în scenă ceea ce el își propune ca și coregraf. În viața privată, am dansat de curând undeva, în afara țării, cu un partener și, în mod neașteptat, a fost minunat. Nu se întâmplă des să ai pur și simplu chimie, potrivire, firesc alături de cineva, e sentimentul acela că… parcă am fi dansat dintotdeauna împreună.
Cum trebuie să fie partenerul de dans ideal?
Partenerul ideal e cel care se sincronizează perfect cu tine. Doi oameni pot dansa foarte bine separat, dar nu neapărat și împreună.
Care a fost cel mai frumos spectacol de dans la care ați asistat?
Subiectiv vorbind, spectacolul de balet în care fetița mea era o micuță balerină.
Ce ar trebui să exprime dansul perfect?
Dansul perfect e pentru mine vitalitate, energie, dragoste, pasiune, efort, disciplină, sincronizare, chimie între parteneri.
Ce jurizați la concurenții „Uite cine dansează?
Eu nu sunt dansator de carieră, dar am făcut cursuri de dans cu seriozitate și pasiune din copilărie până la maturitate și încă dansez, folosind această înclinație și în profesia mea. Eu pun accent, ca jurat, pe atitudinea elegantă, grație, expresivitate, dozarea efortului, sincronizarea între parteneri și emoția pe care ei reușesc să o transmită.
Ce lecții de viață te învață dansul?
Disciplina, munca de echipă, efortul, eleganța, creativitatea.
Care e, pentru dumneavoastră, cel mai mare dansator din toate timpurile?
Nu aș vrea să fac o astfel de clasificare, aș nedreptăți cu siguranță personalități pe care le admir.
Cum sunt ceilalți parteneri de la masa juriului?
Sunt profesioniști cu toții, îi respect pe fiecare pentru expertiza și seriozitatea de a urma un drum drept în carieră, dar mă bucur și să fiu răsfățată de ei, fiind singura femeie-jurat. Și încă ceva: în ciuda valorii lor, sunt modești, cu mult bun-simț și un simț al umorului de invidiat.
ALINA BĂISAN