A murit Harry Belafonte, cântărețul supranumit "Regele lui Calypso". Artistul avea 96 de ani

.

Harry Belafonte a murit. Cântărețul, actorul și activistul care a devenit un susținător indispensabil al mișcării pentru drepturile civile s-a stins în casa lui, după cum a anunțat publicistul său Ken Sunshine pentru CNN. Belafonte a fost supranumit „Regele lui Calypso' după succesul revoluționar al hitului său din 1956, „The Banana Boat Song (Day-O)'.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!


Harry Belafonte, în vârstă de 96 de ani, a murit marți dimineață de insuficiență cardiacă congestivă, în casa sa din Upper West Side, Manhattan, a spus publicistul său, Ken Sunshine.

Harry Belafonte a murit

Într-o perioadă în care segregarea era încă larg răspândită, iar fețele de culoare erau încă o raritate pe ecranele mari și mici, ascensiunea lui Harry Belafonte în eșalonul superior al showbiz-ului a fost istorică.


Belafonte a devenit un star de cinema după ce a jucat în adaptarea cinematografică a musicalului de pe Broadway, „Carmen Jones’.

El nu a fost primul artist de culoare care a depășit granițele rasiale. Louis Armstrong, Ella Fitzgerald și alții au ajuns la celebritate înaintea lui. Dar niciunul nu a făcut atâta vâlvă ca el și, timp de câțiva ani, nimeni în muzică, alb sau negru, nu a fost mai mare.

Citește și: Cum se înțelege Raluca Bădulescu cu fiul ei și iubita acestuia: „Nu îmi cere sfaturi. Cuvântul soacră nu mă caracterizează…. Ce spune vedeta despre adopție / EXCLUSIV

Citește și: Fiul cel mic al Prințului Nicolae a împlinit 1 an. Imagini de colecție: „Retrăiesc emoția pe care am simțit-o alături de bunicul meu, Regele Mihai’

Citește și: Anamaria Prodan a oficializat relația cu milionarul Flavius Nedelea. Prima fotografie în calitate de cuplu: „Suntem fericiți’

Harry Belafonte a luptat pentru drepturile civile

Dar cele mai mari contribuții ale lui Belafonte au avut loc în afara scenei. A fost un strateg cheie, a strâns fonduri și a fost mediator pentru mișcarea pentru drepturile civile. Și-a riscat continuu cariera – ​​și cel puțin o dată chiar viața – pentru activismul său.


Cu un dispreț profund pentru nedreptate, conștiința politică a lui Belafonte a fost modelată de experiența sa din copilărie, fiul sărac al unei femei din Jamaica care a lucrat ca servitoare.

A condus o campanie împotriva apartheidului în Africa de Sud și s-a împrietenit cu Nelson Mandela. A mobilizat sprijin pentru lupta împotriva HIV/SIDA și a devenit Ambasador de bunăvoință UNICEF. De asemenea, i-a venit ideea să înregistreze cântecul de succes din 1985, „We Are the World’, care a adunat o constelație de vedete pop și rock, printre care Bob Dylan, Michael Jackson și Bruce Springsteen, pentru a strânge bani pentru ameliorarea foametei în Africa, potrivit stirileprotv.ro.


„Mulți oameni mă întreabă: „Când te-ai hotărât, ca artist, să devii activist?’‘, a spus Belafonte într-un interviu la National Public Radio în 2011. „Le spun: „Eram activist înainte să devin un artist.’'

Belafonte a spus odată că se află într-o stare constantă de rebeliune, provocată de furie.

„Trebuie să fac parte din orice rebeliune care încearcă să schimbe toate acestea’, a spus el pentru New York Times în 2001. „Mânia este un combustibil necesar. Rebeliunea este sănătoasă’.


Chiar și spre bătrânețe, Belafonte încă vorbea despre egalitatea rasială și a veniturilor și îl îndemna pe președintele Barack Obama să facă mai mult pentru a-i ajuta pe cei săraci.

Harry Belafonte a fost cunoscut drept „Regele Calypso’


Belafonte s-a născut în cartierul Manhattan din New York, dar și-a petrecut prima copilărie în Jamaica, natală a familiei sale. Frumos și suav, el a ajuns să fie cunoscut drept „Regele Calypso’ la începutul carierei sale.

A fost prima persoană de culoare căreia i s-a permis să cânte în multe localuri de noapte și a avut, de asemenea, apariții în filme, într-o perioadă în care segregarea predomina mare parte din Statele Unite.

În „Island in the Sun’, în 1954, un film despre cupluri mixte, o femeie albă interpretată Joan Fontaine începe să simtă atracție pentru personajul lui Belafonte, relație care ar fi declanșat amenințări cu incendierea cinematografelor din sudul Americii. În „Odds Against Tomorrow’ din 1959, Belafonte a jucat rolul unui tâlhar de bănci cu un partener rasist.